piątek, 7 grudnia 2012

DINNER TIME


Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozzimowało się na całego. Gruba warstwa śniegu otuliła drzewa, samochody na parkingu, a biały kościół w pobliżu teraz wtapia się w tło. Wiatr smaga nagimi gałęziami drzew i rozbija o ściany bloku, hucząc niemiłosiernie. Cóż, nosa się nie chce wychylać, ale co poradzić, gdy trzeba... I gdy wreszcie wracamy z P. zmarznięci do domu, zrzucamy płaszcze, szaliki i ciężkie buciory, mamy tylko jeden cel - zjeść (zapewne P. śmiałby się teraz ze mnie, mówiąc, że to ja ciągle chodzę głodna  i wołam na okrągło "Zgłodłam!", ale nie ukrywajmy, ten wysoki brunet też lubi dogadzać swemu brzuchowi i nigdy nie narzeka, jak mu coś podstawiam pod nosek). Tak więc jesteśmy w domu (nareszcie !), a kuperek zmarzł - i w tym momencie wkracza zupa, najlepiej taka, która będzie jednocześnie daniem pierwszym i drugim, i która będzie na pysznym rosołku, ale nie spowoduje, że po godzinie będziemy zaglądali do lodówki. Dlatego przedstawiam dziś dwa sycące przepisy na zupy - krzepiące nie tylko zmarznięte ciało i pusty żołądek, ale również radujące ducha. A dla zwolenników drugiego dania proponuję serbski eintopf, który jest dla mnie odpowiednikiem bigosu, z tą jednak zaletą, że robi się go znacznie szybciej. Z kolei dla fanów kuchni meksykańskiej polecam chili con carne - czyli po prostu smakowite piekło z warzywami i mięskiem.


ZBÓJNICKA ZUPA Z KUCHNI WĘGIERSKIEJ:
150g wędzonego boczku
100g kiełbasy
250g grzybów
50g mąki
1 posiekana cebula
200ml kwaśnej śmietany
5 szklanek bulionu mięsnego
2 liście laurowe
pieprz, sól, tymianek, mielona papryka (ilość według uznania)

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku, w którym będzie robiona zupa. Skwarki odcedzić, a na pozostałym oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby z przyprawami i dusić przez kilka minut. Zalać wszystko bulionem, dodając jednocześnie liście laurowe, boczek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Po tym czasie zagęścić zupę mieszaniną mąki i śmietany i ponownie zagotować. 

Gotową zupę przelaną do miseczek można oprószyć mieloną słodką papryką lub papryczką chili. Można ją również przyozdobić kleksami śmietany. Bardzo sycąca !
Przepis zaczerpnięty z "Podróży kulinarnych. Kuchnia Węgierska".



ANGIELSKA ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA:
2 duże ziemniaki
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1 łodyga selera naciowego
1 duży por
6 szklanek wody lub bulionu warzywnego
300ml śmietany
sól, pieprz

Tak naprawdę nie ma znaczenia, jak będą pokrojone warzywa. Oczywiście jeśli pokroicie je drobniej, szybciej się ugotują, jednak nie musicie tego robić zbyt starannie, ponieważ i tak ostatecznie wszystko zostanie zmiksowane. 
Gdy już warzywa zostaną pokrojone, należy je gotować w bulionie przez około 20 minut. W wersji dla mniej zabieganych osób proponuję, aby przed gotowaniem podsmażyć najpierw na maśle cebulę, selera oraz pora, a dopiero potem dodać resztę warzyw, a po 3 minutach smażenia zalać je bulionem. Wersja dla bardziej zabieganych pomija proces smażenia, a skupia się jedynie na gotowaniu. 
Gdy wszystkie warzywa zmiękną, należy zmiksować zupę na gładką masę, a dopiero potem doprawić ją solą i pieprzem oraz zalać śmietanką. Można ją jeszcze na minutę lub dwie postawić na małym ogniu. 
Gotową zupę można podawać z grzankami lub kawałkami pora.
Przepis niezwykle prosty, jeden z tych, gdzie wszystko wrzucamy do garnka, gotujemy bez większej uwagi, a na koniec miksujemy. 




SERBSKI EINTOPF:
Przepis, na którym się wzorowałam miał podany taką ilość składników, z której można było ugotować ogromny gar tego dania. Musiałam wszystko zmniejszyć przynajmniej o połowę, a i tak wyszedł spory garnek, w związku z tym obiad wyszedł na dwa dni. Poniżej podam jednak oryginalny przepis, gdyby ktoś chciał przygotować eintopf dla większej ilości członków rodziny ;)

1 biała kapusta
1kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
500g schabu z kością
4 pomidory
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
140g przecieru pomidorowego
4 warzywne kostki rosołowe
8 szklanek wody
2 duże cebule
garść suszonych grzybów
sól, pieprz

Kapustę pokroić w ćwiartki, a te poszatkować na paski. Cebulę pokroić w talarki. Do dużego garnka włożyć kapustę, cebulę, kostki rosołowe, wlać wodę i zagotować. Po kilku minutach gotowania dodać pomidory pokrojone w kostkę. Dodać mięsa - pokrojoną wieprzowinę i schab w całości, jednak po 10 minutach schab wyjąć i oddzielić mięso od kości, po czym wrzucić z powrotem do garnka. Dodać przecier pomidorowy, grzyby oraz przyprawy i gotować prze następne 2h,  od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby eintopf się nie przypalił, a  gdyby wydawał się być za gęsty, można dolać trochę wody.

Nie jest to wersja dla zabieganych, ja czasami przyrządzam to danie w niedzielę, aby mieć gotowy obiad na poniedziałek i wtorek. Eintopf można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem, tak czy siak, smakuje wyśmienicie.
Przepis z "Podróży kulinarnych. Kuchnia serbska".


MEKSYKAŃSKIE CHILI CON CARNE:
500g mielonej wołowiny
1 cebula posiekana
250g czerwonej fasoli
3 łyżki oleju
250g pomidorów (świeżych lub w zalewie)
2 ząbki czosnku
papryczka chili, posiekana (lub pół w zależności od tego jak bardzo ostre dania lubicie)
sól, pieprz

Mięso podsmażyć, a gdy będzie rumiane, dodać do niego cebulę, papryczkę chili i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać do mięsa pokrojone w kostkę pomidory oraz fasolę. Dusić pod przykryciem do momentu, aż sok pomidorowy wyparuje i powstanie z niego gęsty sos. Na  koniec doprawić solą i pieprzem.
Można podawać  z ziemniakami, chlebem lub ryżem. U nas zazwyczaj towarzyszy chili ryż, gdyż P. jest zagorzałym przeciwnikiem ziemniaków, Życzę wszystkim SMACZNEGO :P

I na zakończenie Coldplay "Yellow""
Paulina.