wtorek, 25 października 2016

PORANNY ROZRUCH - część 10

Zaczął się jeden z moich ulubionych sezonów - dyniowy ! Mój notesik na lodówce zapełnił się nowymi pomysłami na dania, które urodziły mi się w tej rudej i szalonej głowie. Uwielbiam dynię i co jesień robię dyniowe przepisy na potęgę. Mam swój stały repertuar w postaci dyniowej tarty, dyniowych scones z żurawiną, czy zapiekanki z dynią, porem i pieczarkami. Robię też dużo musu do słoików, aby potem w ciągu roku móc wykorzystywać go do słodkich przepisów. 
Dziś propozycja śniadaniowa, korzenna i ekspresowa. Bo rano rzadko mamy czas na wymyślanie niestworzonych potraw, ale to nie znaczy, że musimy zadowalać się byle czym. Jaglanka, o której dziś mowa, to kwintesencja jesieni. Jest tu sezonowa dynia, jest korzenny cynamon i syrop klonowy, ale przede wszystkim są te wspaniałe jesienne kolory - żółty, pomarańczowy i brązowy.


DYNIOWA JAGLANKA:
1 szkl. płatków jaglanych
1,5 szkl. wrzątku lub gorącego mleka roślinnego
3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
1 szkl. musu z dyni
skórka z połowy pomarańczy lub z 1 mandarynki
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki pokruszonych ziaren surowego kakao
kilka migdałów i pestek z dyni

100 g dyni pokroić w sporą kostkę, dodać do niej pół szklanki wody i zagotować. Po 10-15 minutach zdjąć z ognia i zmiksować.


Płatki zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Dodać syrop lub miód, wymieszać i połowę płatków przerzucić do miski lub słoika. Nałożyć na nie pół szklanki musu z dyni, posypać cynamonem i nałożyć na wierzch resztę płatków, które później zostaną przykryte drugą połową musu z dyni. Po wierzchu posypać migdałami, pestkami dyni i oprószyć cynamonem. 

! Staram się ograniczać cukier, dlatego syrop klonowy dodałam jedynie do płatków. Całość wyszła jedna mało słodka, więc możecie dodać syrop także do musu z dyni.

PUMPKIN MILLET BREAKFAST:
1 cup of millet flakes
1.5 cup of boiling water or hot plant milk
3 tablespoons of maple syrup or liquid honey
1 cup of pumpkin mousse
zest of a half an orange or tangerine
a half teaspoon of cinnamon
a half teaspoon of crushed raw cocoa beans
some almonds and pumpkin seeds


Cut 100 g of pumpkin into large cubes, add to a half cup of water and boil. After 10-15 minutes, remove from heat and mix with hand blender.


Pour the millet flakes with boiling water and wait a few minutes. Add syrup or honey, stir and put the half flakes into a breakfast bowl or jar. Impose on them a half cup of pumpkin mousse, sprinkle with cinnamon and place on top the rest of the flakes, which will later be covered by the second half of the pumpkin mousse. In the end sprinkle the top with almonds, pumpkin seeds and cinnamon.


! I try to limit the sugar, so I added the maple syrup only to the millet flakes. The dish wasn't so sweet, so you can add the syrup also to the pumpkin mousse.

Paulina.

wtorek, 18 października 2016

SNACK TO GO - część 3

Dziś przedstawiam kolejny przepis z cyklu "przekąska na wynos". Być może wykorzystacie go lub zainspiruje was do stworzenia własnej przekąski do pracy, szkoły lub na spacer z dzieckiem. To jeden z tych przepisów, który zawiera w sobie dużo składników, bo robiłam generalny przegląd szafek w kuchni i miałam na wykończeniu trochę produktów. Jak wspominałam kilka postów wcześniej, takie batoniki nadają się idealnie do wykorzystania resztek z kuchennych zapasów.

BATONY QUINOA:
pół szkl. prażonych na suchej patelni pestek słonecznika
pół szkl. prażonego na suchej patelni siemienia lnianego
pół szkl. prażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
pół szkl. przepłukanej komosy ryżowej
1/3 szkl. nasion chia
3 łyżki prażonych na suchej patelni pestek dyni

200 g suszonych fig
pół szkl. wody

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Figi pokroić i zagotować wraz z wodą w małym rondelku. Gotować kilka minut, aż zmiękną, po czym zblendować je na mus.
Suche składniki wymieszać w misce, dodać do nich mus z fig i wymieszać dobrze, tak, aby składniki mokre oblepiły składniki suche. 
Masę przełożyć do jednorazowej formy keksowej i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Po przestygnięciu pokroić na grube prostokąty, po czym ułożyć batoniki na przykrytej papierem do pieczenia blaszce i wstawić na jeszcze 5 minut do nagrzanego piekarnika.
BATONY QUINOA:
a half cup of roasted on a dry pan sunflower seeds
a half cup of roasted on a dry pan flaxseed
a half cup of roasted on a dry pan coconut flakes
a half cup of rinsed quinoa
1/3 cup of Chia seeds
3 tablespoons of roasted on a dry pan pumpkin seeds

200 g of dried figs
a half cup of water


Preheat the oven to 190 Celsius degrees.
Cut the figs and boil them with water in a small saucepan. Cook a few minutes until softened, then blend them on the mousse.
Mix the dry ingredients in a bowl, add the mousse and mix well.
Put the dough into a baking mold and bake for 20 minutes in preheated oven.
After cooling cut into thick rectangles, then lay the bars on the covered with baking paper baking tray and put on 5 more minutes in the preheated oven.


Paulina.

poniedziałek, 10 października 2016

GRILLED SWEET CORN SOUP

Przyszły prawdziwe chłody i nic nie potrafi tak umilić szarego, deszczowego dnia jak pożywna zupa. Natchniona tym, że P. jest w Ameryce, postawiłam na kukurydzę. Czyż nie ma nic bardziej amerykańskiego (oprócz burgerów...), niż kukurydziane danie ? Do corn dogów jakoś się nie garnęłam (pomijając fakt, że parówka w takim cieście trochę przyprawia mnie o mdłości). Chleb kukurydziany byłby dobry dla większej ilości osób, a na razie w domu jestem tylko ja, Z., która no niestety, ale wciąż jest na mleku i Bebe, która jada z kolei wszystko, ale pół blaszki chleba to byłaby lekka przesada. Więc z takich klasycznych amerykańskich przepisów z kukurydzą, została mi zupa. Dobrze się nawet składało, bo zupa jest naprawdę dobrym wyjściem dla zabieganych - można jej zrobić więcej, a potem szybko odgrzać. A po przyjściu z chłodnego podwórka, miska takiej gorącej, parującej zupy jest naprawdę zbawienna.

KREM Z GRILLOWANEJ KUKURYDZY:
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
4 łyżki pokrojonego w plastry pora
1l wody lub bulionu
3 kolby kukurydzy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
szczypta posiekanej świeżej natki
szczypta wędzonej papryki

Kukurydzę zgrillować na patelni, po czym ostudzić i skroić nożem nasiona.
Marchew i korzeń pietruszki pokroić i wrzucić do garnka z wodą. Zagotować. Dodać pora i kukurydzę i zmiażdżony ząbek czosnku. Gotować 10-15 minut, po czym zmiksować zupę blenderem. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła. Chwilę jeszcze podgotować i zupka jest już gotowa. 
Na talerzu posypać papryką, natką i kawałkami grillowanej kukurydzy.

GRILLED SWEET CORN SOUP 
1 carrot
1 parsley root
4 tablespoons of sliced leek
1 liter of water or broth
3 corns on the cob
1 clove of garlic
salt & pepper
1 tablespoon of butter or coconut oil
a pinch of chopped fresh parsley
a pinch of smoked paprika

Grill the corns in the pan, then cool them and cut the seeds with a knife.
Cut carrots and parsley root and put into a pot with cold water. Bring to a boil. Add the leek and corns and crushed clove of garlic. Cook for 10-15 minutes, then blend the soup with a hand blender. Season with salt and pepper, add a tablespoon of butter or coconut oil. Cook for a while (5 more minutes) and the soup is ready.
On a plate sprinkle with smoked red paprika, parsley and slices of grilled corn.





Na poprawę humoru soundtrack z "Amelii"


Paulina.

wtorek, 4 października 2016

A LITTLE BIT OF EVERY...DAY - wrzesień 2016

Nadszedł czas na tradycyjny już post podsumowujący ostatni miesiąc. Wrzesień minął nie wiadomo kiedy, ale był bogaty w wiele wrażeń. Kulinarnie obfitował w surowiznę - czyli dużo dużo sezonowych owoców i warzyw pożeranych prosto z krzaka. A jeśli chodzi o aspekty niekulinarne, to działo się jeszcze więcej. P. został wysłany przez swoją firmę na 5 tygodni do USA (wraca już za półtorej tygodnia, nie możemy się z Z. doczekać !). Odwiedziła mnie moja babcia, a następnie pojechałam na dwa tygodnie do rodziców na Mazury (stąd tyle zdjęć z ogrodu i okolic jeziora, bo Olecko to piękna miejscowość, która jezioro ma praktycznie w środku miasta !). Dodatkowo Z. rośnie jak na drożdżach - fałdka jedna ! Gdy P. wyjeżdżał, czasami udawało jej się trafić w zabawki pięścią, a teraz je chwyta, obraca, rzuca nimi i pcha do buzi ! Z leżącej kluski zrobiło się fusilli rigati - małe, zakręcone i turlające się z boku na bok :) Nie wspominając o ciągłym "guganiu", jakby mi coś opowiadała.
Przybyłam na czas ! Mama nic by z ta dziką różą nie zrobiła, a ja wymodzę choć jeden słoiczek konfitury :)
Jeżyny ! Cały rok na nie czekałam :D
Wieczorne niebo
Gdyby tak można było nosić malinowe kolczyki :)
Wieża ciśnień
Kawa i ciastka zjedzone nad jeziorem. I spotkanie z długo niewidzianymi koleżankami :)
Do pełni szczęścia zabrakło jeszcze jednej osoby. A. brakowało nam ciebie !
Ile ja się naskakałam, żeby P. zrobiła mi zdjęcie. Tutaj wzięłam porządny rozbieg..
Nie wyglądam tak idealnie, ja na tych zdjęciach, które możemy podpatrzeć w Internecie, ale cóż, skok był ? BYŁ !
Wybrałam się na poranne łowy, aby upolować coś do mojego nicecream :)
Gdy Z. jeszcze śpi...
Energi zawsze Wam doda koktajl ze spiruliną. Tutaj dawka spiruliny podwójna, bo po porodzie wciąż mam jeszcze lekką anemię. Trzeba się więc wzmacniać !
Mój nicecream z mango :) Uwielbiam takie poranki !




O tak pięknie naprawioną ławkę widzę codziennie, gdy idę z Z. do parku. Tanio, szybko i sprawnie. Można ? Można !

Z Instagrama : 

redhead_cookingSophie had a #moody#morning so we went out earlier today. She finally #feltasleep so I have my only chance for #breakfast 💙💚💛💜 These are my #spelt #flakes #coconutcream #muffins -#perfect for every #paleo #vegan#sugarfree and #dairyfree #foodlover 🌸 Have a nice and #sunny #day #everyone🌞 #toughmorning #sunnyseptember#foodblogger #polishblogger #vegandiet

#veganrecipe veganfoodshare #paleodiet#paleorecipes #bialystok #poland

Nigdy nie wiesz co kryje się w cieniu... Zwłaszcza, jeśli na parapecie stoi talerzyk z muffinkami :)
To był bardzo wakacyjny wrzesień :)
Z Instagrama : 

redhead_cooking#thisevening #balloon#monday #mondayevening#mondayfunday #instamoment #instapic#greatview #endofsummer #hotseptember#september2016 #evening #goodvibes#sunset #fallsunset #bialystok #poland#polishblogger #walk #walkinsunset

Gorąco, oj gorąco na tym spacerku.
Z Instagrama:

redhead_cookingEvery #blogger has his own #photoset ... Mine is like this :#earlymorning , my living room and my#ironing board... Just preparing my #breakfast and take some #photos on my #blog 📱📷🍈🍑🍴☕✴✨ Typical #saturday #morning 😎😼 #photoshoot#photo #exoticfruits #saturdaymorning#behindthescenes #onset #doingwork#doingmyjob #polishblogger#foodblogger #foodphotography#foodphoto #fruitphotography #mango#papaya #pomegranate #passionfruit

Łupiemy granat na nalewkę !
Uwielbiam tego bodziaka ! Wygląda jak małe, urocze kimono :D
Ruda vs. Ruda... Starcie gigantów !
Ulubiona zabawka Z. to szeleszcząca książeczka - rekord to 40 minut !!! Z zegarkiem w ręku.
Cuz it's lunch time, baby !
Z Instagrama:

redhead_cookingŚniadaniowe propozycje Rudej! Eat your #breakfast#everyday ! 

Makes you #strong #focus &#happy 😄💙💚💛💜🍞🍚🍧☕#breakfastrecipes ##everydayroutine#vegandiet #veganbreakfast #vegan#paleo #paleodiet #paleobreakfast

#healthyalternative #healthybreakfast#healthydiet #oatmeal 

#smoothie#smoothiebowl #chiapudding #muffins#breakfastclub #breakfastcake#breakfastbar 


Z Instagrama:

redhead_cookingThese #colorful#tartines always cheer me up 🍞🍐🍑🍅 What a #rainbow #meal when it's so#rainy and #cloudy outside💙💚💛💜

Czyż w tak pochmurny i deszczowy dzień te tęczowe #kanapki nie wyglądają#bosko ? #fig #pear #goatcheese#cheddar #cherrytomatoes #avocado#bread #tartine 

#prosciutto #lunchrecipe#lunch #brunch #foodlover

#foodblogger #foodphoto #foodporn#instafood #instapic #paleo #paleodiet#paleosnack #paleolifestyle

 Z Instagrama:

Moja mała fabryka kukek energetycznych ! Tylko 3 składniki, a takie #pyszne : #słonecznik #daktyle &#siemielniane 

 Z Instagrama:

redhead_cookingMy #breakfast #purple#blackcurrant #granola with #greekyogurt#honey #cashew #fresh #fig and#raspberry 💜💜💜 Moja fioletowa granola z#czarnaporzeczka podana z #jogurtgrecki#miod #nerkowce #figa i #maliny 💜#breakfastrecipes #paleo #paleodiet#paleorecipes #paleolifestyle #healthydiet#healthyrecipes #healthy #sugarfree#glutenfree #foodblogger #foodrecipe#foodlover #foodporn


 Z Instagrama:

redhead_cooking#chili #pepper from the#garden ? #hothothot 🔥❗ But they are#perfect for #canning in #vinegar #sauce👌😊😈❤❣ #veggies #chilipeppers#canningseason #fallrecipes#winterscoming #preserve#homemaderecipe #jar #foodblogger#canningrecipes #polishblogger#foodmarket #doityourself #veggierecipes#burnthetongue #burningtongue #burn


 Z Instagrama:

redhead_cookingLato spędzone na spacerach w parku, a nie 8h każdego dnia w pracy przed komputerem... I moje stopy nabrały dziwnych kolorów....#goodmorning #instafriends !😘👣💅💙💚💛💜🌞 #followme #instamoment#instapic #blogger #polishgirl#polishblogger #morning #pijama#sunshine #tan #summergirl#endofsummer #goodmorningsunshine#follow #instablogger #instablog#summertan #morninglook


Z Instagrama:

redhead_cookingCuz #today I need a#big #mug of #coffee 😴☕#needacoffee#tired #momma #coffein #zombie #zonePonieważ dzisiaj potrzebuję dużego#kubek #kawa ☕⏰ #followme#followmeoninstagram #instamoment#instapic #blogger #instablogger#polishgirl #polishblogger #crappymorning#crappyday #fridayvibes #fridaymorning#morning #morningroutine #wakeup


 Z Instagrama:

redhead_cookingYou can find the recipe for #breakfast #bars on my blog:
https://urudejnatalerzu.blogspot.com/2016/09/snack-to-go-czesc-1.html?m=1 💝 Good for every #vegan #paleo#dairyfree #sugarfree and #sweetslover
#maniac 😻
#breakfastrecipes #paleodiet#paleodessert #vegandiet #cornflakes#dates #speltflakes #spelt#homemadefood #homemaderecipe#homemadesnack #snack #snacktogo#madhungry #healthysnack#healthyalternative #healthyfood#healthysweets #foodblogger#polishblogger


Z Instagrama:

redhead_cooking#recipe for#energyballs is on my #blogurudejnatalerzu.blogspot.com Try this #healthyalternative for #sweets Could be #eaten by #vegan #paleo #sugarfree #glutenfree #diaryfree #sweetslover 🌱🍪🍬😻💚💛💙💜 Przepis na#energetyczne
#kulki jest na blogu urudejnatalerzu.blogspot.com #paleodiet #vegandiet #healthydiet #glutenfreerecipes #snacktogo #healthysnack #healthysweets