Strony

środa, 21 maja 2014

KIWI YELLY WITH HOMEMADE CUSTARD

Gdy przychodzą cieplejsze dni, nagle ciężkie ciasto czekoladowe wcale nie wydaje się być wymarzonym poobiednim deserem. Mamy chęć na coś lekkiego, owocowego i orzeźwiającego. Coś, co nas ochłodzi po całym gorącym dniu. Nic dziwnego, najpierw spędziliśmy osiem godzin w pracy, potem przeżyliśmy ciężką drogę powrotną do domu, ugotowaliśmy obiad w gorących oparach emitowanych z kuchenki, potem wreszcie wzięliśmy upragniony letni prysznic, usiedliśmy w końcu na upragnionej kanapie i zachciało się nam czegoś słodkiego, ale lekkiego. Sprawa jest prosta i jak zwykle nieskomplikowana. Korzystając z dobrodziejstw natury możemy przygotować wspaniałe desery już dzień wcześniej, aby móc cieszyć się nimi po ciężkim i zdecydowanie przydługim dniu. 

GALARETKA Z KIWI Z DOMOWYM KREMEM CUSTARD:

Galaretka:
4 kiwi
2-3 łyżki cukru
1/3 szkl. wody
żelatyna

Pokrojcie kiwi - nie musicie się starać, po zagotowaniu owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Wrzućcie kiwi do rondelka, zalejcie wodą, wsypcie cukier i zagotujcie. Dodajcie żelatynę, jak według przepisu na opakowaniu. Przelejcie galaretkę do miseczek, lub tak jak ja do szerokich słoiczków i odstawcie aż wystygnie. Następnie wstawcie ją do lodówki na noc, możecie już wcześniej ułożyć na niej krem i przykryć folią spożywczą. Następnego dnia będziecie mieć pyszny poobiedni deser.

Krem :
570 ml gorącego mleka
55 ml śmietany kremówki 30%
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
30 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Mleko, śmietankę i wanilię zagotować w rondelku. Jeśli użyjecie laski wanilii, pamiętajcie, aby po zagotowaniu ją wyjąć. Nie wyrzucajcie jej jednak, tylko włóżcie do słoika z cukrem, a po jakimś czasie, przesiąknie on aromatem wanilii i w ten sposób będziecie mieli domowy cukier waniliowy. 
Żółtka zmieszać z cukrem pudrem i mąką w oddzielnej misce, aż utworzą jednolitą masę bez grudek. Gorące mleko należy dodawać po łyżce do jajecznej masy, jednocześnie ciągle mieszając. Róbcie to powoli i delikatnie, aby jajka się nie zważyły. Gdy wymieszacie już całe mleko z jajkami, wlejcie wszystko z powrotem do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszajcie krem, aż zacznie gęstnieć. 
Custard możecie podawać na ciepło lub odczekać, aż wystygnie i go schłodzić. Może być też waszą bazą do lodów.
Przyznam, że bałam się robić galaretkę właśnie z kiwi. Istnieje bowiem przekonanie, iż dodawanie kiwi i ananasa do galaretki zapobiega jej tężeniu, ponieważ oba te owoce wydzielają pewnie uniemożliwiające to enzymy. Jednak efekt końcowy mnie zadowolił, żelatyna zadziałała z kiwi i galaretka stężała. 
Samo połączenie kwaskowatej galaretki ze słodkim kremem jak dla mnie jest perfect - to wspaniałe combo, jeśli chodzi o desery - zestawienie czegoś kwaśnego i przytłaczająco słodkiego świetnie balansuje smaki.

Krem custard pochodzi z Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy wariują na jego punkcie, częściej zamiast go robić samemu, po prostu kupują gotowe opakowania w sklepie. Custard dodawany jest z boku na talerzyku do ciasta. Robiony jest z niego Trifle - tradycyjny angielski deser.Może też być bazą pod lody. Pyszny, gęsty i słodki, na pewno zaskarbi sobie wielu fanów. 

Lucia "Silence":
Paulina.

4 komentarze:

  1. Jakieś herezje wypisujesz od samego początku ;/
    Czekoladowe ciasto zawsze jest wymarzonym poobiednim deserem.

    OdpowiedzUsuń
  2. P., wiem, że jesteś czekoladowym fetyszystą, ale nie słyszałam sprzeciwu, gdy jadłeś tę galaretką :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na bezrybiu i rak rybą.

      Usuń
    2. To naprawdę typowa dla Ciebie odpowiedź, skarbie :* "Skoro nie ma nic innego...." ----> i dzikie pałaszowanie w tle.

      Usuń