No i stało się. Znowu. Stary rok chyli się ku końcowi, a nadchodzi nowy. I jak co roku powitamy go w hucznym stylu. Najlepsze Sylwestry, jakie obchodziłam, zawsze były w domu, wśród znajomych. Tak zwane "domówki" mają lepszą muzykę, są intymniejsze, smaczniejsze. Tuż przed Sylwestrem pojawi się na blogu cykl wpisów właśnie dla tych, którzy organizują, albo wybierają się na takie domowe świętowanie. Posty będą przedstawiały przepisy proste, nieskomplikowane, pyszne i właśnie takie "w sam raz na raz" - przekąski. Dziś serowe ciasteczka i bonus, domowa nalewka imbirowa.
And it's done. Another year is passing and the new one's coming. The best New Year's Eve parties are at home, with a bunch of friends. That kind of parties has everything - the best music, the best company and of course the best food. Just before New Year's Eve I'm going to post on this blog a few recipes for "home feasts". The recipes will be simple, quick, yummy and perfect for "one bite". Today I present you cheesy cookies and a ginger liqueur.
CIASTECZKA SEROWE:
75 g startego parmezanu
100 g miękkiego masła
150 g mąki
1 żółtko
pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu, aż utworzy się jednolita masa. Następnie podzielić ją na dwie części i przełożyć na folię spożywczą, którą zawijamy i zaplatamy tak, aby ciasto w środku uformowało się w batonik. Wsadzamy na godzinę do lodówki, a po wyjęciu rozwijamy ciasto z folii i kroimy na plasterki, które układamy na blaszce i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
CHEESY COOKIES:
75 g of chopped parmesan
100 g of soft butter
150 g of flour
1 egg yolk
a half teaspoon of salt
Put all the ingredients into the malakser and mix until the dought will be done. Next divide the dough into two parts and put into the kitchen foil. Wrap it and put into the fridge for at least 30 minutes. Preheat the oven to 180 degrees. Just before baking, take out the dough from the fridge, cut into the slices and lay them on a baking tray. Bake the cookies for 10 minutes.
NALEWKA IMBIROWA:
250 g świeżego imbiru - posiekanego lub pokrojonego w grube plastry
400 ml syropu imbirowego
1,5 l wódki
200 g cukru
duży 3-litrowy słoik ze szczelnym zamknięciem
Do dużego, odparzonego słoika włożyć imbir, zalać go syropem, posypać cukrem i zalać wódką. Szczelnie zamknąć, porządnie wstrząsnąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej tydzień.
GINGER LIQUEUR:
250 g of fresh ginger - chopped or cut into the thick slices
400 ml of ginger syrup
1,5 l of vodka
200 g of sugar
3-liter jar
Put the fresh ginger into the clean jar, add syrup and sugar and pour with vodka. Close the jar and shake it carefully. Put the jar into the dark and cool place at least for a week.
Tove Lo - Habits (Stay High)
Paulina.
And it's done. Another year is passing and the new one's coming. The best New Year's Eve parties are at home, with a bunch of friends. That kind of parties has everything - the best music, the best company and of course the best food. Just before New Year's Eve I'm going to post on this blog a few recipes for "home feasts". The recipes will be simple, quick, yummy and perfect for "one bite". Today I present you cheesy cookies and a ginger liqueur.
CIASTECZKA SEROWE:
75 g startego parmezanu
100 g miękkiego masła
150 g mąki
1 żółtko
pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu, aż utworzy się jednolita masa. Następnie podzielić ją na dwie części i przełożyć na folię spożywczą, którą zawijamy i zaplatamy tak, aby ciasto w środku uformowało się w batonik. Wsadzamy na godzinę do lodówki, a po wyjęciu rozwijamy ciasto z folii i kroimy na plasterki, które układamy na blaszce i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
CHEESY COOKIES:
75 g of chopped parmesan
100 g of soft butter
150 g of flour
1 egg yolk
a half teaspoon of salt
Put all the ingredients into the malakser and mix until the dought will be done. Next divide the dough into two parts and put into the kitchen foil. Wrap it and put into the fridge for at least 30 minutes. Preheat the oven to 180 degrees. Just before baking, take out the dough from the fridge, cut into the slices and lay them on a baking tray. Bake the cookies for 10 minutes.
NALEWKA IMBIROWA:
250 g świeżego imbiru - posiekanego lub pokrojonego w grube plastry
400 ml syropu imbirowego
1,5 l wódki
200 g cukru
duży 3-litrowy słoik ze szczelnym zamknięciem
Do dużego, odparzonego słoika włożyć imbir, zalać go syropem, posypać cukrem i zalać wódką. Szczelnie zamknąć, porządnie wstrząsnąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej tydzień.
GINGER LIQUEUR:
250 g of fresh ginger - chopped or cut into the thick slices
400 ml of ginger syrup
1,5 l of vodka
200 g of sugar
3-liter jar
Put the fresh ginger into the clean jar, add syrup and sugar and pour with vodka. Close the jar and shake it carefully. Put the jar into the dark and cool place at least for a week.
Tove Lo - Habits (Stay High)
Paulina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz