Wiosna w tym roku przyszła punktualnie. Nie spóźniła się ani minuty oraz nie dała pobalować zimie dłużej. Mimo, że przez kilka ostatnich dni było raczej pochmurno, a słońce wyglądało zza szarej masy nieba dość sporadycznie, to i tak na gałęziach drzew zauważyłam już pierwsze przebłyski zieleni. Ptaki śpiewają, natrętnie kotłują się po dachu naszego mieszkania (uroki mieszkania na strychu), a nasza mała Bebe wariuje od tego nadmiaru wiosennych wrażeń. Skoro czuć już w powietrzu ten charakterystyczny powiew świeżości, to zdecydowanie przyszedł czas na zmianę jadłospisu. Ciężkie dania zostawiłam za sobą i z mocą weszłam w kuchnię lekką oraz kolorową. I choć dziś przedstawię tylko deser, to jest on jednak kwintesencją wiosennych porządków, które zaszły w mojej i P. kuchni.
Lekki serowy krem, słodkie ciastka na spód oraz bajecznie świeży i cudownie żółciutki mus z mango. Oto pierwsza oznaka wiosny - zarówno w smaku, jak i wyglądzie.
Spring came this year on time. Although the last few days was rather cloudy and the sun appeared ocassionally from behind the grey sky, but I have already noticed on the tree's branches the first glimpses of green. Birds are singing, obtrusively coalesce on the roof of our flat ( the beauty of living in the attic ), and our little Bebe going crazy from this excess spring sensations. Since we can feel in the air this distinctive breath of freshness, it definitely came the time to change the menu. I left behind the heavy meals and I entered into the kitchen which is light and full of colors. Although today I will present only the dessert, but it's the essence of spring arrangement in my and P.'s kitchen.Light creamy cheese, sweet cookies on the bottom and a fabulously fresh and wonderfully yellow mango mousse. This is the first sign of spring - both in taste and appearance.
LEKKI SERNIK Z MUSEM Z MANGO:
750 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka twarogowego
2 łyżki cukru
200 g biszkoptów
100 g herbatników
125 g masła
1 owoc mango
750 g of mascarpone cheese
250 ml of double cream (36% of fat)
125 g of Philadelphia cheese
2 tablespoons of sugar
200 g of sponge cakes
100 g of biscuits
125 g of unsalted butter
1 mango
Biszkopty i herbatniki pokruszyć, po czym dodać do nich masło. Gdy powstanie jednolita masa, wrzucić ją do tortownicy i docisnąć do dna, tworząc spód ciasta. Formę schować do zamrażarki. Mascarpone, kremówkę oraz serek wymieszać z cukrem, a następnie wyłożyć na spód ciasta. Mango obrać, pokroić na kawałki i zblendować. Owocową masą posmarować wierzch sernika.Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny.
Crush the sponge cakes and the biscuits into the crumbs. Add to them the butter and mix until the uniform mass is obtained. Press the mixture into the bottom of the springform and put it into the refrigerate. Mix together: the mascarpone cheese, double cream, Philadelphia cheese and sugar. Put the cheese mixture into the biscuits' mixture.
Peel the mango, and cut in into the pieces. Blend the fruit and put in into the top of cheesecake. Leave in the fridge for 4 hours.
Super ten serniczek! A kot wymiata:) :) :) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę polecam, bo sernik jest przepycha. A kot poluje nie tylko na ptaki, na ciacho też się zaczajała ;)
OdpowiedzUsuń