środa, 21 maja 2014

KIWI YELLY WITH HOMEMADE CUSTARD

Gdy przychodzą cieplejsze dni, nagle ciężkie ciasto czekoladowe wcale nie wydaje się być wymarzonym poobiednim deserem. Mamy chęć na coś lekkiego, owocowego i orzeźwiającego. Coś, co nas ochłodzi po całym gorącym dniu. Nic dziwnego, najpierw spędziliśmy osiem godzin w pracy, potem przeżyliśmy ciężką drogę powrotną do domu, ugotowaliśmy obiad w gorących oparach emitowanych z kuchenki, potem wreszcie wzięliśmy upragniony letni prysznic, usiedliśmy w końcu na upragnionej kanapie i zachciało się nam czegoś słodkiego, ale lekkiego. Sprawa jest prosta i jak zwykle nieskomplikowana. Korzystając z dobrodziejstw natury możemy przygotować wspaniałe desery już dzień wcześniej, aby móc cieszyć się nimi po ciężkim i zdecydowanie przydługim dniu. 

GALARETKA Z KIWI Z DOMOWYM KREMEM CUSTARD:

Galaretka:
4 kiwi
2-3 łyżki cukru
1/3 szkl. wody
żelatyna

Pokrojcie kiwi - nie musicie się starać, po zagotowaniu owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Wrzućcie kiwi do rondelka, zalejcie wodą, wsypcie cukier i zagotujcie. Dodajcie żelatynę, jak według przepisu na opakowaniu. Przelejcie galaretkę do miseczek, lub tak jak ja do szerokich słoiczków i odstawcie aż wystygnie. Następnie wstawcie ją do lodówki na noc, możecie już wcześniej ułożyć na niej krem i przykryć folią spożywczą. Następnego dnia będziecie mieć pyszny poobiedni deser.

Krem :
570 ml gorącego mleka
55 ml śmietany kremówki 30%
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
30 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Mleko, śmietankę i wanilię zagotować w rondelku. Jeśli użyjecie laski wanilii, pamiętajcie, aby po zagotowaniu ją wyjąć. Nie wyrzucajcie jej jednak, tylko włóżcie do słoika z cukrem, a po jakimś czasie, przesiąknie on aromatem wanilii i w ten sposób będziecie mieli domowy cukier waniliowy. 
Żółtka zmieszać z cukrem pudrem i mąką w oddzielnej misce, aż utworzą jednolitą masę bez grudek. Gorące mleko należy dodawać po łyżce do jajecznej masy, jednocześnie ciągle mieszając. Róbcie to powoli i delikatnie, aby jajka się nie zważyły. Gdy wymieszacie już całe mleko z jajkami, wlejcie wszystko z powrotem do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszajcie krem, aż zacznie gęstnieć. 
Custard możecie podawać na ciepło lub odczekać, aż wystygnie i go schłodzić. Może być też waszą bazą do lodów.
Przyznam, że bałam się robić galaretkę właśnie z kiwi. Istnieje bowiem przekonanie, iż dodawanie kiwi i ananasa do galaretki zapobiega jej tężeniu, ponieważ oba te owoce wydzielają pewnie uniemożliwiające to enzymy. Jednak efekt końcowy mnie zadowolił, żelatyna zadziałała z kiwi i galaretka stężała. 
Samo połączenie kwaskowatej galaretki ze słodkim kremem jak dla mnie jest perfect - to wspaniałe combo, jeśli chodzi o desery - zestawienie czegoś kwaśnego i przytłaczająco słodkiego świetnie balansuje smaki.

Krem custard pochodzi z Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy wariują na jego punkcie, częściej zamiast go robić samemu, po prostu kupują gotowe opakowania w sklepie. Custard dodawany jest z boku na talerzyku do ciasta. Robiony jest z niego Trifle - tradycyjny angielski deser.Może też być bazą pod lody. Pyszny, gęsty i słodki, na pewno zaskarbi sobie wielu fanów. 

Lucia "Silence":
Paulina.

4 komentarze:

  1. Jakieś herezje wypisujesz od samego początku ;/
    Czekoladowe ciasto zawsze jest wymarzonym poobiednim deserem.

    OdpowiedzUsuń
  2. P., wiem, że jesteś czekoladowym fetyszystą, ale nie słyszałam sprzeciwu, gdy jadłeś tę galaretką :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na bezrybiu i rak rybą.

      Usuń
    2. To naprawdę typowa dla Ciebie odpowiedź, skarbie :* "Skoro nie ma nic innego...." ----> i dzikie pałaszowanie w tle.

      Usuń