środa, 14 stycznia 2015

GOTOWANIE OD KUCHNI / MY COOKING BACKGROUND

 Meiko "Bad Things"

 Jak wiecie jestem ogromną amatorką gotowania, ale to co wychodzi ostatecznie na talerzu, nie zawsze podczas procesu tworzenia wygląda tak dobrze. Często bywa też tak, że napotykam masę przeszkód w postaci łasuchowatych domowników, czy też, bardziej prozaicznie, mojej wrodzonej upośledzonej koordynacji, czyli po prostu niezdarności połączonej z roztrzepaniem. Tak czy siak, jakoś udaje mi się przez to wszystko przebrnąć. "Dzieją się czary, dzieje się magia" - jak mawia mój osobisty poeta P. Cóż, czasami zastanawiam się, czy miłość nie wpłynęła znacząco na jego zmysły, ale skoro mu smakuje, to ja się raduję.

As you know I'm a huge amateur of cooking. But the truth is that what you all see on my photos, it's not always looks so good in the process of creating. I often meet on my way a lot of obstacles in the form of two gourmands in my house, or more prosaicallymy innate clumsinessAnyway, somehow I manage to wade through these all difficulties and then"magic happensas say poetically my P. Well, sometimes I wonder if love did not affect his senses, but if it tastes good, I'm glad.
"Co tam masz ?" / "What you got there ?"
Tutaj zwyczajowe miauknięcie wyrażające prostą chęć "Daj !".
"Give me that, Human"- screams our little Bebe.
Nie przepuści okazji.. Dosłownie / Bebe literally won't miss her chance.
Inspiracje można znaleźć wszędzie. Na zdjęciu powyżej wariacja na temat kuchni greckiej. Ugotowane ziemniaki zmieszane z masłem i świeżym koperkiem. Sałatka z sałaty lodowej, świeżego kopru, pietruszki, szczypiorku, zmiażdżonego ząbku czosnku z dresingiem z oliwy, octu z czerwonego wina oraz soli i pieprzu. Na sam koniec roladka z indyka, a w środku twardy ser pecorino oraz całe listki świeżej mięty.
Najlepsza szarlotka jest z kruszonką migdałową.
The best apple pie with almond crisp on the top.
Omlet ze szpinakiem i szynką, bo trzeba mieć dużo siły z samego rana. / Omelette with spinach and ham, cuz u have to be frisky when it's 6 a.m.
Amerykanskie naleśniki z masłem i miodem to najlepsze śniadanie na świecie. / Pancakes with honey and butter, my favourite
Zieloniutka zupa krem z groszku i świeżej mięty poprawi nastrój w zimowy pochmurny dzień.
Bywa tak, że ubijając białka na parze, podstawiamy sobie krzesełko do kuchenki, aby było nam wygodniej. A tu bach – futrzak wskakuje nam na nogi i próbuje zajrzeć co tam takiego robimy w tym garnku.


Paulina.

2 komentarze: