poniedziałek, 9 marca 2015

A W WIELKANOCNYM FERWORZE...

 Być może pogoda na to nie wskazuje, ale Wielkanoc jest tuż za rogiem. A ja, jak na świątecznego maniaka i entuzjastyczną-do-przesady-miłośniczkę-planowania przystało, poczyniłam już pierwsze przygotowania. Na stole, oprócz tradycyjnych bab i mazurków, musi spocząć też trochę mięska, a gdy już przy tym jesteśmy, nic nie kojarzy mi się bardziej z Wielkanocą, niż pieczeń z jajkiem. A żeby było jeszcze wiosenniej, dodałam do niej szpinak (za którym ostatnio szaleję). Jeśli chcielibyście podać pieczeń na świąteczny obiad (to też niezła opcja), ułóżcie jeszcze gorącą na zblanszowanych liściach jarmużu i zaserwujcie z młodymi ziemniaczkami skąpanymi w maśle i posypanymi świeżym koperkiem. Obiad, jak dla mnie, idealny.

WIELKANOCNA PIECZEŃ Z JAJKIEM
1 kg mięsa mielonego (wybrałam z indyka)
4 ugotowane na twardo jajka
1 surowe jajko
sól, pieprz do przyprawienia mięsa
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szkl. liści świeżego szpinaku
3 cm kawałek pora - posiekany
100 ml mascaropone
25 g sera - ja wybrałam kozi, ale można użyć capri, albo żółtego lub w ogóle go pominąć
sól, pieprz do przyprawienia szpinaku

Mascarpone zblendować z kozim serem. Pora poddusić 2 minuty na rozpuszczonym maśle, po czym dodać szpinak i dusić kolejne 2 minuty. Odstawić z ognia, posypać szczodrze solą i pieprzem, po czym wymieszać z serowym sosem.

Mięso wymieszać z solą, pieprzem, jajkiem, a na koniec z mąką. Połowę wyłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki, jednocześnie rozprowadzając część mięsa na ścianki formy. Do środka, rzędem, włożyć cztery ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Ułożyć na nich szpinak z porem i zakryć drugą połową mięsnej masy. Wyrównać powierzchnię pieczeni tak, aby była równa. 

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.

Jeśli macie ochotę, do mięsa możecie dodać posiekane drobno warzywa : marchewkę, pietruszkę, seler - korzeń i naciowy. 
To, co dodajecie do mięsa, czy szpinaku, jest bardzo ruchome. To wcale nie musi być kozi ser (który nota bene kupiłam po mega przecenie w markecie z robaczkiem w logo - mają teraz portugalskie produkty w ofercie), czy mascarpone do szpinaku. Możecie jajka obłożyć podsmażonym na maśle szpinakiem, z samym czosnkiem, albo z dodatkiem śmietany 18%. W gotowaniu chodzi o kreatywność i zabawę, tak to traktuję, dlatego wszystkie moje przepisy uważam za ruchome - dodaję do nich to, co akurat mam pod ręką. Właściwie przy robieniu zakupów nie zastanawiam się specjalnie, do czego użyję ser z przeceny, czy 500 g szpinaku. Kupuję, bo jest promocja, bo lubię, bo chcę spróbować nowych smaków - refleksja i pobudzanie szarych komórek do myślenia przychodzi później. Mój P. jest załamany moim tokiem rozumowania ;)

Paulina,

3 komentarze:

  1. Pięknie podana :) na pewno bardzo smaczna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja o Wielkanocy jeszcze nie myślę i w sumie to dopiero teraz sobie uświadomiłam, że to już całkiem niedługo :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo wygląda okazale :D My też już planujemy Wielkanocne przepisy ale raczej to słodkie :P

    OdpowiedzUsuń