niedziela, 10 grudnia 2017

SERNIK Z MAKIEM

Pokażę dziś Wam jeden z prostszych przepisów na świąteczny sernik. Jest szybki, nieskomplikowany i zawsze wychodzi. A do tego jest wilgotny i taki pyszny !

SERNIK Z MAKIEM:
Masa serowa:
1 opakowanie jogurtu greckiego (400 ml)
1 opakowanie śmietany kremówki 30% (250 ml)
2 żółtka
pół szkl. cukru (lub innej substancji słodzącej)
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki ubić w jednej misce.

Masa makowa:
1 opakowanie gotowego maku (suchego, ale nadającego się do spożycia, po zalaniu mlekiem - 400 g)
1/3 szkl. miodu (lub więcej / lub innego słodzika)
mleko (taka ilość, jaka jest napisana na opakowaniu maku)
2 ubite na sztywno białka

Mak zalać mlekiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać płynny miód i wymieszać ostrożnie z ubitymi białkami.

Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
Natłuścić formę do tortownicy (20 cm). Obsypać ją mąką i ułożyć na dnie masę makową. Po wierzchu rozprowadzić masę serową, potrząść lekko formą, aby wierzch się wyrównał i masa serowa dobrze pokryła makową, po czym wstawić do piekarnika na około 40-45 minut. 
Czas pieczenia zależy od piekarnika ! W moim starym, gazowym, ten sernik potrafił się piec nawet godzinę, w elektrycznym wystarcza mu 40 minut. Wierzch powinien być zarumieniony. Patyczek testowy niekoniecznie będzie zupełnie suchy, ale ważne, aby nie było na nim wodnistej masy. Sernik dochodzi w piekarniku z uchylonymi lekko drzwiczkami. Tężeje jeszcze po upieczeniu.

Dlaczego zawsze robię sernik z jogurtu? Po pierwsze dlatego, że nie muszę się bawić z twarogiem. Po drugie, dlatego, że jest lżejszy niż tradycyjny i nie obciąża tak żołądka. Po trzecie, nie wysycha, pozostaje wilgotny do samego końca (no chyba, że go przeciągniecie w piekarniku). I po czwarte, a chyba najważniejsze, smakuje identycznie.

 Do masy makowej można dodać bakalie i przyprawy takie jak cynamon.

Paulina.

23 komentarze:

  1. A ta masa makowa jest z już zmielonego maku? Czy to jest taki zwykły mak i go nie mielisz? Nie robiłam sernika z jogurtu greckiego i w ogóle nie jadłam takiego połączenia makowca z sernikiem, ale mi narobiłaś taaaakiej ochoty, że będę musiała przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest mak suchy, ale już wcześniej przygotowany, zalewa się go jedynie mlekiem i już się nie mieli. Zazwyczaj opakowania takiego maku pojawiają się w grudniu przed świętami - białe opakowanie z kwiatem maku na przodzie. W tamtym roku z takiego korzystałam i wyszedł świetny - bo nie trzeba bawić się w mielenie, a można zrobić swoją masę. W tym roku też już zakupiłam sobie wcześniej kilka opakowań :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie. Robiłam kiedyś sernik z makiem i wyszedł bardzo dobry, więc może i w tym roku zrobię, bo jakiś sernik będę obić na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam makowe przepisy na święta, dlatego wiedziałam, że i taki sernik muszę wypróbować :)

      Usuń
  3. Kochana, nawet nie wiesz jaką radość mi sprawiłaś tym przepisem. Chcę przygotować na tegoroczne święta sero-makowiec i skorzystam z Twojego przepisu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja robiłam sernik na mniejszej formie, więc pamiętaj Ula, żeby zwiększyć proporcje w razie czego. Zwłaszcza chodzi tu o jogurt, śmietanę i jajka. Ten sernik, bez maku, zazwyczaj robię w formie 22 cm i wtedy daję dwa opakowania po 400 ml jogurty, dwa opakowania kremówki po 250 ml i wtedy idą tam 4 całe jajka ;)

      Usuń
  4. A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na taki sernik z makiem?
    Ach, musi smakować świetnie.
    Super, piszę się.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie maku i sernika <3 Nie może być lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Święta wiadomo sporo trzeba zrobić, a Twoja propozycja jest cudowna bo można mieć i sernik i makowiec :) Tak zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie najważniejsze było to, że sernik jest z jogurtu, a suchy mak zalewa się jedynie mlekiem - oszczędziło to dodatkowej pracy z mieleniem i twarogu i maku ;)

      Usuń
  7. Sernik z masą serową to był specjał mojej Babci na święta. Nie wiem dlaczego, ale praktycznie poza mną, nikt się nim tak nie zajadał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje ulubione ciasto na święta, na które czeka cały rok. U nas robiło się najprostszy sernik z rodzynkami, którego prawie nikt nie jadł, tylko dziadek :) A ja zawsze czekałam na marchewkowe mojej mamy i makowca :)

      Usuń
  8. Dwa ciacha w jednym, to lubię ;) bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jak pysznie wygląda. Uwielbiam połączenie sera z makiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam mieszać mak z sernikiem! Dwa ulubione ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno już nie jadłam sernika :( A połączenie sera z makiem smakuje świetnie, bo kiedyś robiłam taki miks :)

    OdpowiedzUsuń
  12. sernika z jogurtów jeszcze nie robiłam,wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesz, że ja sernikom mówię TAk :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie połączenie maku z serem a do tego jeszcze płatki migdałów. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie połączenie sera i maku. w sam raz na Święta Bożego Narodzenia. Przepis wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń