poniedziałek, 5 grudnia 2016

A LITTLE BIT OF EVERY... DAY - LISTOPAD 2016

Już 5 grudnia, a ja jeszcze nie umieściłam podsumowania listopada. No więc dziś podsumowanie, a jutro bądź pojutrze kolejny świąteczny przepis. 
Słabość do kiczu... Ale za to błyszczyk pachnie obłędnie pomarańczowo :}

Śniadanie typu "coś z niczego" oraz "resztki z resztek" i "nalot na szafki". Czyli ryż z obiadu dnia poprzedniego, resztka płatków owsianych, trochę pokruszonego ziarna surowego kakao, zapuszczająca korzenie gruszka, kwitnące nerkowce i miód.

Tak mnie to zdziwiło. Najwyraźniej chodziło o daty skrajne działania technikum, jednak tak to wygląda, jakby to były daty urodzenia i śmierci Henryka Sienkiewicza.

Na paskudną pogodę tylko zupa z soczewicy poprawi humor i porządnie rozgrzeje.

Nie odzywajcie się do mnie. Jestem zła na cały świat... Jak to skwitował mój P. "Baby".

Taka śnieżna niespodzianka złapała mnie i Z. któregoś listopadowego ranka :)

Ogród rodziców porządnie zaśnieżony.

Drożdżowe wegańskie nachos i guacamole. Taki wybryk o 21 w sobotę wieczór.

Z Instagrama

redhead_cookingIt's #snowy #outside ❄⛄Oh, how I #love #winter #walks 💙#wintervibes #winterscoming #instalike#instamoment #instapic #polishblogger#likeforlike #like4like #snowyday#perfectday #warmboots #snow


Z Instagrama

redhead_cookingI'm #post#gilmoregirlsayearinthelife and my#comment is "This couldn't be the end. You have to do more #episodes !" Happily, I have some #poptarts to #cheermeup !#strawberry & #blueberry flavor🍓🍑#mondaymorning #gilmorefan#gilmoregirls #instalike #instafood#followmeoninstagram #followme#likeforlike #like4like


Z Instagrama

redhead_cookingZakupiłam nową#książka #jamieoliver z #przepisy na#święta 🎄😊 #christmas #cookbook#recipes #prepare #for #holiday#instablogger #instabook #likeforlike#like4like #instalike #polishblogger #empik#christmasrecipes #love #cooking#lovecooking


Z Instagrama

redhead_cooking#winter #totally#surprised #me ❄⛄ #surprise#november #snow #snowyday #poland#bialystok #morning #winterscoming#instapic #photo #instalike #likeforlike#like4like #wintervibes #balcony #magic


Z Instagrama

redhead_cookingTaki to #wieczór - nie pitolimy się z mężem. On zaczaił się na cały#camembert, ja na #czarnaperła a #kot na oba😊 #cheese #everything#mondayfunday #monday #instalike#instablogger #likeforlike #like4like#instamoment #instamood #followme#followmeoninstagram #likemypic #late#snack


Z Instagrama

redhead_cooking#lunch #time ! #saladwith:
#healthydiet #healthyeating #instafood #lunchboxideas #lunchbox #paleo #paleodiet #healthylifestyle 


Z Instagrama

redhead_cookingIt's #lunchtime my#instafriends ! #tost with #baked #salmon#avocado #garlic #lime #paste 😳 Add some #redonion #relish & #sriracha #sauceand U ready to #eat 😊 #followme#followmeoninstagram #likeforlike#like4like #instalike #instafood#polishblogger 


Z Instagrama

redhead_cooking#snow is #here ❄ What a #wonderful #wakeup ⛄😊#winter #winterscoming #snowy#snowyday #cold #coldoutside#november #vibes #likeforlike #like4like#instalike #instamoment #instablogger#instablog #instapic #instaweather#followme #followmeoninstagram#followforfollow #follow4follow


Z Instagrama:

redhead_cooking#carrot #battle 😣👶Zaczęły się u mnie marchewkowe bitwy. To zadziwiające, na jaką odległość dziecko potrafi plunąć... Nawet #kot był dziś w #marchewka 🙀 #followme#followmeoninstagram #followforfollow#follow4follow #like4like #likeforlike#instamoment #instalike #instablogger#instablog #instagood #babygirl #baby#babyeating #horror #everything #is#orange


Z Instagrama

redhead_cooking#monday #morning#always #sucks Need a #coffee ☕ My#yeast #cake with #crust is #perfect for#breakfast 😏 #coffeeholic #coffeelover#instalike #cakeinstagram #glutenfree#diaryfree #likeforlike #like4like #followme#followmeoninstagram #followforfollow#follow4follow #instafollow #instafood#foodporn #vegandiet #vegancake #vegan#paleo #paleodiet


Z Instagrama

redhead_cooking#fox #socks for #cold#morning + #rooibos #tea + #good #book +#banana + #reading #snack #cashew #nuts#dates 🍌🍵📖 #morninglook#goodmorningworld #instapic #instalike#instamoment #likeforlike #like4like#instablogger #polishblogger #fallvibes#fall2016


Z Instagrama

redhead_cooking#morning #reading 📕👶 Czy wy też uważajcie, że #czytanieod małego jest niezwykle ważne? Dziś czytamy, drapiemy i gnieciemy Króliczka Piotrusia #beatrixpotter 🐇#babygirl#baby #peterrabbit #book#instamoment #instalike #instablogger#instabook #likeforlike #like4like#spendtimetogether#spendtimewithyourkids #followme#followmeoninstagram


Z Instagrama:

redhead_cookingWho's #excited to watch#gilmoregirls #revival this #weekend ? I AM !😁Can't wait - I've already prepared my#gilmore #snacks including #poptarts#cheetos and #hectoliters of #coffee And as a #true #gilmorefan I will order some#pizza 🍟🍕☕ #gilmoregirlsrevival#gilmoregirlsayearinthelife#gilmoregirlsreunion #fridayvibes#fridayfunday #fridayplans #fridayevening#instalike 


Z Instagrama

redhead_cookingA na dzień dobry grubaśny naleśnik z sosem miodowo-piernikowym z prażonymi #nerkowce
#pancake for #monday #breakfast 🍯🌰#cashew #honey #spice #sauce #sweet#instafood #instapic #foodphoto#foodporn #instalike #likeforlike#cinnamon #ginger #nutmeg#goodmorning #food #like4like#instafriends


Z Instagrama

redhead_cooking#morning #cuddles 😳🐸👶🐰#mommy #try to #sleeps #baby don't#give a ... #rainbow 😂 #instamoment#instalike #babygirl #youngmom #momma#tiredmommy #instapic #likeforlike#like4like #followme#followmeoninstagram




Paulina.

czwartek, 1 grudnia 2016

SPICED CHOCOLATE MINT TART

Jest 1 grudnia, więc odliczanie do Świąt czas zacząć. Wszyscy kochamy Boże Narodzenie i czekamy cały rok na niektóre smakołyki. Ale nie oszukujmy się, to słodkości najbardziej wyczekujemy. A jest to definitywnie taki czas w roku, gdy sobie dogadzamy. 
Zawsze lubiłam pierniczki w miętowej lukrowej polewie. Jakiś czas temu podgryzałam je sobie, wertując książki kulinarne w poszukiwaniu świątecznych inspiracji, gdy dotarło do mnie, że można by było zrobić właśnie taką czekoladowo-miętową tartę, ale z korzennym akcentem. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Samej przyprawy dodałam niewiele do kruchego spodu, tylko tyle, aby zaznaczyć ten korzenny akcent, a nie przyćmić nim reszty fenomenalnych smaków - gorzkiej czekolady i intensywnej mięty. Eksperyment udany, taki trochę ze świątecznym pazurkiem, jednak jeśli wydaje Wam się kontrowersyjne i dziwne dodawanie takiej przyprawy do tego ciasta, to spokojnie możecie z niej zrezygnować i postawić na bardziej klasyczne rozwiązanie.


CZEKOLADOWO-MIĘTOWA TARTA:
Spód:
10 daktyli
2 garści migdałów
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
2 łyżka mąki owsianej
1 łyżka wódki lub miętówki
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

Miksujemy wszystkie składniki w malakserze, a następnie przekładamy na spód formy do tarty (u mnie była to forma o średnicy 20 cm), dociskamy łyżką lub łopatką, aby masa była wszędzie rozłożona równomiernie i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach.

Nadzienie:
2 garści orzechów nerkowca - około 150 g
140 g cukru pudru
150 ml mleka kokosowego
3/4 szkl. wody
1 łyżeczka spiruliny
1 łyżeczka ekstraktu miętowego
2 łyżki skrobi z tapioki
1 łyżeczka agaru lub żelatyny
opcjonalnie garść świeżych listków mięty, bardzo drobno posiekanych

Wszystkie składniki (oprócz spiruliny i żelatyny, jeśli jej używamy) siekamy i mieszamy w malakserze aż masa będzie jednolita. Przelewamy ją do garnka i wstawiamy na ogień. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. W przypadku, gdy dodajemy żelatynę zamiast agaru, należy ją dodać dopiero gdy zagotujemy masę i zdejmiemy ją z ognia. Dodajemy do gotowej masy spirulinę. Dobrze mieszamy i przelewamy na upieczony spód ciasta. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.
Gotowe ciasto oprószamy ciemnym kakao i przyozdabiamy listkami świeżej mięty.
Dlaczego spirulinę dodajemy na końcu? 
Spirulina to algi, które zawierają dużo wartości odżywczych. Szkoda byłoby je zabić poprzez gotowanie. Proszek jest tak miałki, a poza tym jest go tak niewiele, że mimo, iż jest dodawany do gotowej już masy i nie przechodzi żadnej obróbki, to i tak nie jest wyczuwalny po językiem kiedy jemy ciasto.
Dlaczego akurat spirulina ?
Bo to świetny naturalny barwnik. Po co korzystać ze sztucznego, gdy prawdziwy jest tak łatwo dostępny ? Poza tym to samo zdrowie, więc tak czy siak warto zainwestować w spirulinę, czy to w proszku, czy do łykania w tabletkach.
CHOCOLATE MINT TART:
Base:
10 dates
2 handfuls of almonds
1 tablespoon of dark cocoa
1 tablespoon of liquid coconut oil
2 tablespoon of oat flour
1 tablespoon of vodka or mint vodka
1/3 teaspoon of gingerbread spice

Blend all ingredients in a blender, and then put the dough to the bottom of a tart mold (diameter of 20 cm), pressed against with a spoon or spatula. Bake for 20 minutes in the preheated to 180 Celsius degrees oven (356 F).

Filling:
2 handful of cashew nuts - around 150 g
140g of caster sugar
150 ml of coconut milk
3/4 glass of water
1 teaspoon of spirulina powder
1 teaspoon of peppermint extract
2 tablespoons of tapioca starch
1 teaspoon gelatin or agar
Optional handful of fresh mint leaves, finely chopped

All the ingredients (except spirulina and gelatin, if we use it), chop and mix in the blender until the mixture is uniform. Pour it into the pot and insert fire. Cook over low heat, stirring constantly, until it begins to thicken. When you add gelatin instead of agar, it should be added only when the mass is boiled and take off the heat. Add the spirulina powder. Mix well and pour on the bottom of the baked dough. Leave the cake at room's temperature until cool, then put in the refrigerator for at least 4 h.
Ready cake sprinkle with dark cocoa and decorate with the leaves of fresh mint.





Paulina.