niedziela, 8 czerwca 2014

LADIES AND GENTELMEN - THE QUEEN


Tak się składa, że nie tylko urodziłam się w maju, ale też obchodzę w nim imieniny. A imieniny znaczą zazwyczaj gości. Ponieważ gorąc jest ostatnio niesamowity (uff, błagam o choć jedną porządną burzę dla równowagi), ciasto imieninowe musi cechować się słodką lekkością. Ciast, które przyporządkowałabym do tej kategorii jest bez liku, ale jak wszyscy dobrze wiemy, królowa jest tylko jedna;). Elekcja została poparta przez rzesze fanów i tak oto na tronie zasiadła czekoladowa Beza Pavlova. 
Oczywiście tradycyjna Beza Pavlova nie jest czekoladowa, tylko zwykła biała. Natomiast do dekoracji używa się zawsze świeżych owoców. Historia lubi się powtarzać, a już zwłaszcza ta kulinarna nauczyła mnie, że kwestie wymyślenia przepisów są często sporne. I tutaj nie ma wyjątku - o Bezę kłócą się Australijczycy i Nowozelandczycy. Kto pierwszy wpadł na pomysł zrobienia tego przepisu? Cóż, ciężko tak naprawdę zgadnąć, ponieważ receptura pochodzi z lat dwudziestych poprzedniego wieku, tak więc minął kawał czasu, aby pamiętać co, kto, jak i dlaczego. Za to etymologia nazwy jest wszystkim dobrze znana i tutaj nie ma mowy o żadnej pomyłce. Beza Pavlova to nic innego, jak wyraz hołdu Annie Pavlovej, rosyjskiej primabalerinie, niezwykle znanej i podziwianej w owym czasie. Odwiedziła ona wiele miejsc, zachwycając publiczność swoimi występami. Dotarła nawet do tak dalekich krajów jak Australia i Nowa Zelandia. Tak więc przy okazji jej tournée po tych właśnie krajach, powstało pyszne, lekkie i owocowe ciasto, które nie ma sobie równych.

It just so happens that I was not only born in May, but I also celabrate my Nameday in the same month. The nameday usually means guests. Because the heat is unbelivable ( phew , I beg of even one decent storm for the balance ), the nameday's cake must be characterized by a sweet lightness. The cakes that I would match into this category is a dime a dozen, but as we all know, there is only the one Queen. The election was supported by the masses and so Chocolate Pavlova Meringue sat on the throne. Of course, the traditional Meringue Pavlova is not chocolate, just plain white. However, to decorate the cake we always use the fresh fruits. History loves to repeat and especially that culinary one already taught me that the issues of inventing the recipes are often controversial. And here is no exception -  the Australians and New Zealanders are arguing about Pavlova MeringueWho first came up with the idea of making this recipe? Well, really hard to guess, because the recipe comes from the twenties of the last century, so has passed a long time to remember what, who, how and why. But the etymology of the name is well known to all and here there is no mistake. Pavlova Meringue is nothing as a word to honor to Anna Pavlova who at that time was a Russian prima ballerina, an extremely well-known and admired. She visited even the countries like Australia and New Zealand. So on the occasion of her tour in these countries, was created a delicious, light and fruity cake that is not equal to another.
CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA:
6 białek
szczypta soli
po 4 łyżki cukru na każde białko, jednak ja daję ich zawsze 18
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 


CHOCOLATE PAVLOVA MERINGUE:
6 egg whites
a pinch of salt
18 tablespoons of sugar
1 tablespoon of corn flour
1 teaspoon of balsamic vinegar
3 tablespoons of cocoa
50 g of bittersweet chocolate, finely chopped

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Białka wrzucić do dużej miski, posypać solą i ubić na sztywno. Następnie, wciąż ubijając, dosypywać stopniowo cukier. Dodać mąkę, ocet i kakao i szybko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy tortowej (ok. 21-23 cm).
Włożyć ciasto do piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec godzinę.

Preheat the oven to the 180 degrees (Celcius).
The egg whites remove to the big bowl, add a pinch of salt and beat. Next, still beating, add the sugar. Put the flour, vinegar and cocoa and mix everything. Add the chocolate and mix with spoon.
Remove the cake into a greased and paper lined cake mold (about 21-23 cm).
Put the dough in the oven for 10 minutesafter that time reduced 
the temperature to 150 degrees. Bake one hour.
Na wierzchu najlepiej położyć 250 ml śmietany 36% oraz maliny, borówki i truskawki.

To decorate the cake use the 250 ml of fat cream (36%) and the raspberries, blueberries and strawberries.
Anna Pavlova
A oto występ Anny Pavlovej:
Paulina.

2 komentarze: