sobota, 14 czerwca 2014

CAN'T LIVE WITHOUT.... / BALSAMIC VINEGAR

Każdy z nas ma jakieś swoje kulinarne "Nie mogę żyć bez...". W lodówce może być tylko żarówka, ale gdzieś tam na półce stoi ten produkt, bez którego ani rusz. I chociaż moja "spiżarnia" jest prawie zawsze świetnie wyposażona, to i tak najczęściej i najchętniej sięgam po moje "fetyszowe" produkty. Tak więc moim "must have", który bezwzględnie muszę mieć w swojej kuchni, jest ocet balsamiczny. Nie potrafię się bez niego obyć i używam go praktycznie do wszystkiego - skropienia sałaty, polania truskawek lub marynowania mięsa. Szczególnie opcja z mięsem zajęła znaczące miejsce w moim sercu. Nie ma smaczniejszego obiadu, jak karkówka długo duszona w skondensowanym słodkim occie balsamicznym.

Each of us have our culinary "I can't live without ...". And the refrigerator can contain only a light bulbbut somewhere out in our kitchen is that productwithout which we can't existAlthough my "pantry" is almost always well-equippedI still willingly often reach for my "fetish" productsSo my "must have"which absolutely I have to have in my kitchen, is balsamic vinegar. I can't do anything without it and I use it for practically everything - sprinkling of the lettucesplashing the strawberries or just marinating the meat. Especially that option of meat took a significant place in my heart. 
There is no yummier for the dinner, as long stewed pork in a sweet condensed balsamic vinegar.



MIĘSO W SOSIE BALSAMICZNYM:
2 plastry karkówki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 łyżki zagęszczonego octu balsamicznego
1 szkl. wrzątku
1 łyżeczka cukru

Mięso podsmażyć na dużym ogniu na patelni. Gdy zacznie brązowieć, zmniejszyć ogień, zalać wrzątkiem, dodać pokrojony w plasterki czosnek i przykryć. Dusić około 30 minut. Po tym czasie dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz, cukier, ponownie przykryć i dusić jeszcze 10-15 minut. 
Gdy po pierwszym duszeniu będzie za dużo wody, wtedy po dodaniu octu gotować mięso bez przykrywki.

MEAT IN BALSAMIC SAUCE: 
2 slices of pork neckmeat
3 cloves of garlic
salt
black pepper
3 tablespoons of concentrated blasamic vinegar
1 cup of boiling water
1 teaspoon of sugar

Fry the meat over high heat in a panOnce it begins to browned, reduce the heat, pour in the boiling wateradd sliced garlic and coverSimmer about 30 minutes. After this time, add the balsamic vinegar, salt, pepper, sugar, re-cover and simmer 10-15 minutes more. 

When after the first 30 minutes of simmering there will be too much waterthen when you add vinegar cook the meat without any cover.

Marble Sounds "The time to sleep"

Paulina.

2 komentarze:

  1. I can't live without balsamic vinegar, too! A już latem bez sałatki z mozarellą, bazylią i pomidorkami w balsamico ani rusz!

    OdpowiedzUsuń