Nadszedł ten straszny czas - czas moich urodzin. Starsza o kolejny rok, starająca się nie uronić ani jednej łzy tego dnia, po raz kolejny chciałam spędzić ten dzień tylko z P. Tym razem obyło się bez paelli z owocami morza, ale zrobiłam za to tort. Właściwie bardziej ze względu na mojego narzeczonego, niż na mnie (słodycze to nie moja bajka, lubię sobie skubnąć coś słodkiego od czasu do czasu, ale bez przesady). Jak zrobić torcisko, które nie będzie wymagało wiele pracy i zgra się z majową pogodą ? Odpowiedź przyszła bardzo szybko - torcik z bezy pavlovej. Zazwyczaj robię ją czekoladową, z bitą śmietana i malinami, oprószoną czekoladą, jednak tym razem postanowiłam postawić na klasyczną białą bezę, z egzotycznymi owocami (wszak to deser pochodzący z Nowej Zelandii i Australii). I torcisko wyszło wbrew pozorom wcale nie takie trudne i pracochłonne.
BEZA:
7 białek
400 g miałkiego cukru
2 łyżki maki kukurydzianej
1 łyżka octu z białego wina
Białka ubić na sztywno, po czym dodawać po trochu cukru, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę i ocet, zmiksować na gładką masę. Masę rozlać do trzech małych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zaraz po wstawieniu obniżyć temperaturę do 120 stopni. Piec godzinę. Zostawić na kratce do przestygnięcia. - Mi w piekarniku zmieściły się wszystkie trzy formy na raz.
DODATKI:
1/4 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
1 kiwi pokrojone w plasterki
pół mango pokrojonego w kostkę
kilka różowych winogron przekrojonych na połówki
125 ml kremówki 36%
Bezy są tu odpowiednikiem trzech płatów ciasta. Na dolny płat kładziemy ubitą śmietanę, rozsypujemy po wierzchu trochę owoców, kładziemy na to drugą bezę i powtarzamy tę czynność, podobnie czynimy z ostatnią trzecią bezą.
Wygooglowałam,że ten utwór był na miejscu pierwszym listy przebojów tego dnia, którego się urodziłam :
Cutting Crew "(I just) Died in your arms" .....cóż.....
Paulina.
Wygląda pysznie :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję :}
UsuńWszystkiego najlepszego, 100 lat !
OdpowiedzUsuńTorcik świetnie się prezentuje :)
Dziękuję dziękuję :D Najprostsze rozwiązania są najlepsze :))
UsuńWszystkiego dobrego w dniu urodzin! Jeszcze większej ilości wspaniałych dań i inspiracji kuchennych :)
OdpowiedzUsuńa beza wygląda smakowicie, dla mnie łasucha idealnie :)
Mój P. stwierdził tylko, że jest stanowczo za mała :) Też łasuch. Dziękuję za życzenia :)
UsuńSto lat :D
OdpowiedzUsuńTorcik bezowy przepiękny :) W tej jednak kwestii my mamy odmienne zdania, jedna z nas uwielbia te słodkości druga już nie bardzo :P
Wiem coś o tym, ja też nie szaleję za słodkim, wolę konkretne potrawy, ale od czasu do czasu coś tam mi sie zdarzy skubnąć ze słodkiego. Ten torcik właściwie robiony był pod mojego łasucha P.
UsuńPiękny tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBezowe torty stanowczo należą do moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńPS. Wszystkiego dobrego z okazji urodzin ;)
Dziękuję za życzenia :)) Bezy też lubię, może nie w za dużych ilościach, ale są pycha :)
Usuńnie przepadam za bezą, wygląda cudnie i znam osoby które dałyby się za nią pociąć
OdpowiedzUsuńHehe, też znam taką jedną szczególna osobę ;) Mieszka ze mną i narzeka, że za rzadko je robię :)
UsuńO kurcze wygląda super, ja za samą bezą nie przepadam, ale torciki bezowe lubię :D
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę bezy czekoladowe, ale odmiana białej też jest dobra :}
Usuńwspaniały!!! wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia :))
UsuńPiękny torcik *_*
OdpowiedzUsuńSama beza zawsze jest dla mnie za słodka, ale na taką z owocami zawsze się skuszę ^^
Dlatego użyłam takich owoców, które nadadzą kwaskowatości do tego deseru.
UsuńSamo podanie wygląda zachęcająco.Kolorowo i smacznie;))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Staram się jak mogę :P :))
UsuńKolorowo i optymistycznie, a do tego bardzo uroczo. :-) Nie chcę nawet myśleć jak pysznie smakuję, bo robię się głodna...
OdpowiedzUsuńMusi być kolorowo i optymistycznie, boto maj ! Idzie wiosna i wszystko rozkwita :)
UsuńPyszności :) jeszcze raz wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Beza pychota. :)
OdpowiedzUsuń