czwartek, 14 maja 2015

URODZINOWE SŁODKOŚCI

Co tam mały torcik dla mojego P. ? Przecież to tyle co nic ! Dla mojego narzeczonego, cierpiącego najwyraźniej na nadwrażliwość cukrową, potrzeba czegoś więcej na szczególne okazje. Mimo, że to były moje urodziny, desery zrobiłam pod mojego łasucha. Wpadałam na sernik - co prawda sama za tym ciastem nie przepadam, a mój. P. źle się czuje po twarogu, to jednak ten przepis jest inny. Nie tylko chudszy, ze względu na to, ze jest zrobiony jedynie z jogurtu greckiego, ale i nie wysycha, co mnie właśnie w sernikach odstrasza. Z pełną odpowiedzialnością polecam wam ten przepis. Natomiast kajmak i batoniki przyszły na fali oglądania bloga "Cukry Proste".

URODZINOWY SERNIK Z KAJMAKIEM
Spód:
opakowanie czekoladowych herbatników (250 g)
100 g masła

Ciasta drobno pokruszyć i zmieszać z masłem. Masa nie będzie zwarta, ale raczej będzie wyglądała jak mokry piasek. Na dnie natłuszczonej tortownicy ułożyć natłuszczone ciastka, dociskając je palcami do spodu.

Masa serowa:
800 ml jogurtu greckiego
2 całe jajka
3 żółtka
6 łyżek mąki
200 g cukru
1 ulubiony batonik

dodatkowy batonik do dekoracji

Ubić mikserem wszystkie składniki, na sam koniec dodać pokruszonego batonika. Wylać masę na spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Studzić na kratce.

Masa kajmakowa:
300 ml śmietany kremówki 30%
pół szkl. mleka
1,5 szkl. cukru
pół laski wanilii

Wszystkie składniki zagotować w rondlu lub wysokiej patelni z grubym dnem. Gotować na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin, jednak po godzinie częściej zaglądać, aby sprawdzić, czy masa ciemnieje i od czasu do czasu ją przemieszać. Gdy sernik się upiecze, przestygnie, polać go masą kajmakową. Tak naprawdę będziecie potrzebowali 1/3 tej masy do tortu, ale ja jestem zapobiegliwa i zawsze robię jej więcej, wekuję w słoik i mam na później. Albo idzie to na poranne tosty, co kto woli ;) Domowe krówki też łatwo z tego zrobić, dlatego polecam od razu przygotować większa ilość. Gdy sernik zostanie polany kajmakiem, można go posypać po wierzchu drugim pokruszonym batonikiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Echosmith "Cool Kids"


Paulina.

16 komentarzy:

  1. Jak cudownie wygląda :):) smakuje pewnie równie wyśmienicie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny serniczek,a smak pewnie boski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiemy Pana P. :D Serniki też uwielbiamy mimo iż oficjalnie unikamy :P
    Ten wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też z reguły za sernikami nie przepadam. Ale właśnie te z jogurtem są inne, nie wysychają i są wilgotnawe.

      Usuń
  4. mniam, mniam, bardzo apetyczny kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm tyle słodkości, ten kajmak! już wieczór, a zrobiłaś mi smak na słodkości :D
    ps. piękne talerze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sernik, a do tego kajmak, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dziś po raz 2739 upiekłam właśnie sernik z kajmakiem - ale z solonymi orzeszkami. Twój wygląda pysznie! (ach, jak miło kogoś zainspirować;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Tak, oglądając twojego bloga, pomyślałam, że do mojego standardowego sernika, fajnie będzie dodać karmel i batoniki. Co prawda nie użyłam Daim, ale z innymi też było pycha. Poza tym urzekło mnie bogactwo tych dodatków, bo kiedy sobie nie dogadzać, jak nie w urodziny ? :)

      Usuń
  8. Pysznie wygląda i jeszcze do tego taki wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze dobrze mi rośnie, gdy robię go na jogurcie greckim.

      Usuń
  9. Ja z ciast których nie jadam najbardziej lubię sernik i bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kajmak, więc taki sernik chętnie bym skonsumowała :) Dziś już tyle cukru pożarłam, ale Twoim sernikiem bym nie pogardziła :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Serniki uwielbiam, chętnie bym spróbowała:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z wielką chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniki to moje ulubione ciasta :) A zaraz idę robić ciasto z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń