czwartek, 16 lutego 2012

Czeko Czekolada


Czekolada przybyła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Jak wiemy, pod koniec XV wieku Krzyś dotarł do Ameryki, a tam natknął się na wiele nieznanych mu wcześniej roślin, między innymi takich jak kakaowiec, z którego tamtejsze plemiona wytwarzały kakao, a później czekoladę.
Na starym kontynencie czekolada zrobiła furorę i zaczęła się cieszyć ogromną sławą. Sprzedawana jako słodkie łakocie podbiła serca Europejczyków i dziś znana jest głównie jako deser lub idealny do niego dodatek. Niewielu jednak (poza Hiszpanami oraz mieszkańcami Ameryki Południowej) widzi ją w roli dodatku do mięsa – na słono, obiadowo. A właśnie pod taką postacią jest też podawana na Półwyspie Iberyjskim oraz w Meksyku. Kurczak w sosie czekoladowym cieszy się nie mniejszym uznaniem jak czekolada pitna czy czekolada w postaci tabliczek. Dlatego dziś przedstawiam Wam (rozczarowując zapewne tych, którzy mocno zasugerowali się słodkim zdjęciem obok) właśnie czekoladę na słono, z pomidorami, czosnkiem i rumianym kurczakiem.

1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę (mogą to być też skrzydełka lub udka)
mąka
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
2 pomidory, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
1 szklanka wrzątku (lub białego wina, jeśli ktoś posiada)
60g gorzkiej czekolady

ewentualnie sól i pieprz według uznania

Kurczaka obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni, aż będzie rumiany. W garnku, który jest sprawdzony i nie przypala, podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż będą miękkie. Dodać przyprawy :cynamon, goździki i gałkę muszkatołową i przez chwilę mieszać, aż zaczną roztaczać aromat. Umieścić kurczaka w garnku z cebulą i czosnkiem, dodać pomidory, paprykę i wrzątek / wino. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować następne 20 minut. Dodać czekoladę i podgrzewać, aż się rozpuści i dobrze wymiesza z resztą składników.
Podawać z ryżem.



Jeżeli jesteście fanami kuchni hiszpańskiej, to musicie koniecznie spróbować tego dania. Wiem, że sama myśl o jedzeniu czekolady z mięsem i warzywami niektórych może napawać obrzydzeniem, jednak zapewniam, że nie jest to takie złe, na jakie może wyglądać. W gruncie rzeczy, jak już raz spróbujecie czekolady na słono, uznacie, że jednak coś w tym jest, że czekolada nie tylko nadaje się na deser.  
Paulina.

1 komentarz: