poniedziałek, 14 kwietnia 2014

ŚWIĄTECZNE SAŁATKI - EASTER SALAD

Na wielkanocnym stole oprócz babek, mazurków, pieczonego kurczaka czy karkówki, zawsze znajdzie się miejsce dla sałatki. I jest tak, że w większości domów prym wiedzie właśnie prosta sałatka warzywna. Wszyscy ją dobrze znamy, bo jest jadana praktycznie w każde święta. A gdyby tak trochę urozmaicić sałatkowe towarzystwo? Proponuję dwie, bardzo proste opcje, które może niektórym z was są znane, ale raczej rzadko jadane podczas świąt.

SAŁATKA Z TUŃCZYKA:
w zależności od tego ile członków rodziny musicie nakarmić:
1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
1-2 puszki kukurydzy konserwowej
0,5-1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz

TUNA SALAD:
1-2 cans of tuna
1-2 cans of sweet corn
a half or 1 sweet paprika
1-2 tablespoons of mayonnaise
salt, black pepper

SAŁATKA Z KURCZAKIEM:
Opcja ta idealna jest właściwie na okres poświąteczny, gdy zostało nam trochę świątecznego kurczaka:

1 szklanka makaronu szpinakowego
resztki pieczonego kurczaka
kilka pieczarek
garść orzechów włoskich
garść okruchów jakiegoś twardego dojrzewającego sera - może być parmezan
garść lub dwie małych różyczek brokułu
pół garści szczypiorku z pietruszką
łyżka majonezu lub sosu tatarskiego
sól, pieprz

CHICKEN SALAD:
1 glass of cooked spinach pasta
the chicken leftovers
a few mashrooms
a handful of chopped walnuts
a handful of cheese pieces (adry, hard cheese, for ex. parmesan)
1 cooked broccoli
chopped chives and parsley
1 tablespoon of mayonnaise
salt, black pepper

Makaron i brokuły ugotować, a w międzyczasie podsmażyć kurczaka i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Pietruszkę i szczypiorek posiekać, to samo zrobić z orzechami. Pokruszyć ser. Gdy makaron przestygnie, zmieszać ze sobą wszystkie składniki i na koniec je przyprawić.
Ta opcja szczególnie nieźle sprawdza się w pracy. Sycąca przekąska podczas krótkiej przerwy.

Naughty Boy ft. Sam Smith "La la la":
Paulina.

1 komentarz: