piątek, 18 kwietnia 2014

WIELKANOCNE MUST HAVE


Domowa tradycja powoduje to, iż  na świątecznym stole zawsze musimy mieć swoje ulubione potrawy. Sernik robiony jest dlatego, bo dziadek go lubi, a zapiekankę rybną uwielbia wnuczka. Bez jajek faszerowanych nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy, no może poza najmłodszym pokoleniem. Ale tort i karkówkę babci ukochali sobie wszyscy. W każdym domu tak jest i co by tu nie mówić, czasami tradycja domowa jest silniejsza od tej narodowej. Wszystkie mięsa, sałatki, jajka i ciasta są dobre na przekąski. Ale gdy przychodzi czas świątecznego obiadu, wypadałoby przygotować coś konkretniejszego. I tutaj wkraczają drobiowe roladki. Zachęcam do spróbowania.




ROLADA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM
(przepis na jedną porcję)
pierś kurczaka
3-4 suszone pomidory
garść szpinaku
sól, pieprz
3 plastry boczku

Pierś oczyścić i naciąć wzdłuż, a następnie od środka po bokach - tak, aby powstała kieszonka. Mięso natrzeć solą i pieprzem zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. W środku kieszonki ułożyć połówki suszonych pomidorów i garść szpinaku (może być mrożony). Zwinąć pierś w rulon tak, aby oba jej boki nachodziły na siebie. Powstałą roladkę ścisnąć wzdłuż dłońmi i owinąć dokoła niej plastry boczku. Ustawić na kratce, pod którą należy ustawić drugą kratkę z brytfanką napełnioną wrzątkiem. W ten sposób mięso nie wyschnie, a będzie soczyste.
Oczywiście własną roladę możecie udoskonalić. Zamiast szpinaku można do środka włożyć świeże zioła, mozzarellę i prażone orzechy. A jeśli wersja z boczkiem wydaje się wam zbyt rozpustna, zawsze możecie owinąć kurczaka szynką prosciutto albo po prostu związać sznurkiem.

Paulina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz