sobota, 19 lipca 2014

ICE ICE, BABY


Fala upałów dotarła nawet na wschód Polski, który jest jej najzimniejszym zakątkiem. Też się tu roztapiamy i gdyby nie praca, najchętniej wzięlibyśmy hamak pod pachę i ruszyli pod najbliższe drzewo. Jednak na słodkie lenistwo trzeba będzie jeszcze poczekać, jako że urlop dopiero mamy z P. za tydzień. Cóż, pozostaje jeszcze popołudnie, po pracy, które spędzamy zazwyczaj w pobliskim parku, na kolację jemy lody - brzmi jak marzenie każdego dziecka. Powiem wam jedno -  jak już zagrzebiemy się w tę całą przygodę z kuchnią, własnym pieczeniem ciast, wędlin, robieniu przetworów na zimę, to po pewnym czasie spojrzymy w kierunku lodów i wpadniemy na szalony pomysł ukręcenia własnych.

Heat wave reached even to the coldest corner of Poland - The East. We're also melting here and if we didn't have to go to workwe would take the hammock and head for the nearest treeHowever, sweet laziness has to wait, as the only holiday we have with P. one week from now. Well, there are still the afternoonsafter work, which we usually spend at the park and we have the ice cream for supper - sounds like the dream of every child. I'll tell you one thing - as you get tangled up in this whole adventure with the kitchen, baking your own cakes, meats, making preparations for the winter and then, after some time we look in the direction of ice cream and we run into this idea like crazy so we have to make our own home made ice cream.


LODY O SMAKU MANGO:
pół litra tłustego mleka
1 duże dojrzałe mango
kilka łyżek cukru
3 żółtka

Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i blendujemy na mus. W garnku o grubym dnie podgrzewamy mleko, dosypujemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. Lekko przestudzone mleko miksujemy z żółtkami. Wstawiamy z powrotem na gaz i na małym ogniu ciągle mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Mieszamy około 10-15 minut, do czasu aż masa zacznie trochę gęstnieć. Odstawiamy do przestygnięcia i po pół godzinie dodajemy mus z mango. Odstawiamy do zamrażarki.

Jeśli mango jest mocno dojrzałe, będziecie potrzebowali znacznie mniej cukru, ale tak naprawdę jego ilość zależy tylko i wyłącznie od waszych upodobań. Tego typu lody można oczywiście zrobić z różnymi owocami. Na zdjęciu powyżej są lody mango i kiwi zrobione w podobny sposób.

MANGO ICE CREAM:
a half of liter of fat milk
1 big mango
a few tablespoons of sugar
3 yolks

Pill the mango, cut the fruit into the pieces and blend for a mousse. Heat the milk with sugar into the pot, and mix until the sugar is completely melted. Cool the milk a little bit and add carrefully the yolks. Be carefull - you don't want the scrambled eggs in milk ! Heat the milk mixture and mix all the time for about 10-15 minutes - in a low heat. After this time the mixture should be a little bit thicker, so let it cool. Mix the mango mousse and the milk mixture together and put into the freezer. 

If your mango is very ripe, you probably won't need a lot of sugar. That recipe could be transfer for every fruit you want. In the picture there are two flavours of ice cream - mango and kiwi.
"Ice cream" New Young Pony Club:

Paulina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz