Fala
upałów dotarła nawet na wschód Polski, który jest jej najzimniejszym
zakątkiem. Też się tu roztapiamy i gdyby nie praca, najchętniej
wzięlibyśmy hamak pod pachę i ruszyli pod najbliższe drzewo. Jednak na
słodkie lenistwo trzeba będzie jeszcze poczekać, jako że urlop dopiero
mamy z P. za tydzień. Cóż, pozostaje jeszcze popołudnie, po pracy,
które spędzamy zazwyczaj w pobliskim parku, na kolację jemy lody -
brzmi jak marzenie każdego dziecka. Powiem wam jedno - jak już
zagrzebiemy się w tę całą przygodę z kuchnią, własnym pieczeniem ciast,
wędlin, robieniu przetworów na zimę, to po pewnym czasie spojrzymy w
kierunku lodów i wpadniemy na szalony pomysł ukręcenia własnych.
Heat wave reached even to the coldest corner of Poland - The East. We're also melting here and if we didn't have to go to work, we would take the hammock and head for the nearest tree. However, sweet laziness has to wait, as the only holiday we have with P. one week from now. Well, there are still the afternoons, after work, which we usually spend at the park and we have the ice cream for supper - sounds like the dream of every child. I'll tell you one thing - as you get tangled up in this whole adventure with the kitchen, baking your own cakes, meats, making preparations for the winter and then, after some time we look in the direction of ice cream and we run into this idea like crazy so we have to make our own home made ice cream.
LODY O SMAKU MANGO:
pół litra tłustego mleka
1 duże dojrzałe mango
kilka łyżek cukru
3 żółtka
Mango
obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i blendujemy na mus. W garnku o
grubym dnie podgrzewamy mleko, dosypujemy do niego cukier i mieszamy aż
się rozpuści. Lekko przestudzone mleko miksujemy z żółtkami. Wstawiamy z
powrotem na gaz i na małym ogniu ciągle mieszamy, aby żółtka się nie
ścięły. Mieszamy około 10-15 minut, do czasu aż masa zacznie trochę
gęstnieć. Odstawiamy do przestygnięcia i po pół godzinie dodajemy mus z
mango. Odstawiamy do zamrażarki.
Jeśli
mango jest mocno dojrzałe, będziecie potrzebowali znacznie mniej cukru,
ale tak naprawdę jego ilość zależy tylko i wyłącznie od waszych
upodobań. Tego typu lody można oczywiście zrobić z różnymi owocami. Na
zdjęciu powyżej są lody mango i kiwi zrobione w podobny sposób.
MANGO ICE CREAM:
a half of liter of fat milk
1 big mango
a few tablespoons of sugar
3 yolks
Pill
the mango, cut the fruit into the pieces and blend for a mousse. Heat
the milk with sugar into the pot, and mix until the sugar is completely
melted. Cool the milk a little bit and add carrefully the yolks. Be
carefull - you don't want the scrambled eggs in milk ! Heat the milk
mixture and mix all the time for about 10-15 minutes - in a low heat.
After this time the mixture should be a little bit thicker, so let it
cool. Mix the mango mousse and the milk mixture together and put into
the freezer.
If
your mango is very ripe, you probably won't need a lot of sugar. That
recipe could be transfer for every fruit you want. In the picture there
are two flavours of ice cream - mango and kiwi.
"Ice cream" New Young Pony Club:
Paulina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz