sobota, 6 września 2014

GREEK-QUICK


Nie ma to jak wakacje. Leniwe poranki, dni spędzone na plaży, wieczorne jazdy na rowerze dookoła jeziora. Letni czas wolny docenia się dopiero wtedy, gdy rozpoczyna się pracę zawodową i nagle nie ma już trzech miesięcy laby, tylko krótki, wykrojony czas, w którym trzeba zmieścić cały ten wypoczynek. W związku z tym poobiednie drzemki stają się trochę krótsze niż kilka lat temu, a w ciągu dnia szkoda już czasu na "nic-nie-robienie". Wypełniamy więc każdą cenną minutę wszystkim tym, na co zazwyczaj brakuje nam czasu i chęci, gdy wracamy z pracy. Lenistwo lenistwem, ale przydałoby się przeczytać w spokoju jakąś książkę, powłóczyć po starych kątach  oraz pospotykać  z dawno niewidzianymi starymi znajomymi. 
Kulinarnie natomiast wakacje kojarzą mi się z grillem i mnóstwem świeżych warzyw, które rano zbieramy w ogródku. Ale ponieważ jest to również czas folgowania sobie, byłoby miło trochę pofastfoodować. Wakacje spędzam nad jeziorem i ten błękit wody oraz nieludzki upał skojarzyły mi się z Grecją. Stąd dzisiejsza propozycja : domowe placki pity, domowy kebab i tsatsiki. 

There is nothing like a vacationLazy mornings, days on the beach, evenings on cycling around the lakeSummertime is appreciated only when we start to work and suddenly we don't have three months of vacationonly a short time that you have to fit all the travels and resting. Therefore, the after-dinner naps are a little shorter than a few years agoand during the day we started to feel strange doing nothing.
Culinary vacation I associate with barbecue and lots of fresh vegetables, which are collected in the garden every morning. But  it is also the time of indulgiatingit would be nice eating fast food (a little, of course;)) . I spend my vacation at the lake and the blue of the water and the inhuman heat associated me with Greece. Hence, today's proposalHome pita, homemade kebab and tsatsiki.

DOMOWY KEBAB PO GRECKU:

Chlebek Pita:
500 g mąki pszennej
5 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
250-300 ml ciepłej wody

Połączcie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita, plastyczna masa. Zostawcie ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzejcie piekarnik, z cista uformujcie kulki wielkości waszej dłoni, lekko je spłaszczcie i pieczcie góra 20 minut w 180 stopniach - czyli do momentu, aż zaczną brązowieć. Ostudźcie lekko pity, a następnie zróbcie w nich wcięcia w postaci kieszonek, do których można włożyć nadzienie.

Greckie Klopsiki:
500 g mięsa mielonego, może być wołowo-wieprzowe
świeża mięta
oregano
sok z połowy cytryny
50 ml oliwy
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
pieprz, sól
1 łyżka octu z czerwonego wina

Połączcie wszystkie składniki i uformujcie z nich małe klopsiki. Następnie podsmażcie je na patelni ze wszystkich stron i gotowe.

Tsatsiki:
pół ogórka
sól
200 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki octu z czerwonego wina
garść świeżych ziół, np. mięty

Pokrójcie ogórka w drobną kostkę, tak samo ząbek czosnku. Posiekajcie zioła, po czym dodajcie resztę składników i wymieszajcie porządnie sos. 

Sałatka z fetą i grillowaną papryką:
kilka grubszych plasterków fety
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pieprz
oliwa
świeże zioła

Pokrójcie fetę na grubsze plastry. Papryki skrójcie w słupki i podgrillujcie je kilka minut na rozgrzanym ruszcie. Ułóżcie je na plastrach fety, skropcie wszystko oliwą i posypcie świeżo zmielonym pieprzem wraz z posiekanymi ziołami.

HOMEMADE KEBAB:

Pita Bread:
500 g of flour
5 g of yeast
1,5 teaspoon of salt
1,5 teaspoon of sugar
2 tablespoons of olive oil
250-300 ml of warm water

Mix all the ingredients until the dough is plastic. Leave the dough to rise for an hour. Preheat the oven, and then shape the balls from the dough - each one has the size of your palm - and lightly flatten every piece of bread. Bake 20 minutes at 180 degrees - that is, until they start to browned. Let them slightly cool and then make an indentatio in the form of pockets, which can be inserted into the filling.

Greek Meatlows:
500 g of pork
fresh mint
oregano
juice from a half of lemon
50 ml of olive oil
1-2 cloves of garlic
salt, pepper
1 tablespoon of red wine vinegar

Mix all the ingredients and shape of them small meatballs. Then fry them in a pan on all sides and they're ready.

Tsatsiki:
a half of cucumber
salt
200 ml of greek yogurt
1 clove of garlic
1-2 teaspoons of red wine vinegar
a bunch of fresh herbes, for ex. mint

Cut the cucumber into small cubes, do the same thing with a clove of garlic. Chop the herbs, then add the rest of the ingredients and mix them properly until the tsatsiki sauce is ready.

Feta and grilled paprica salad:
a few sliced of feta cheese
a half of red paprica
a half of yellow paprica
pepper
olive oil
fresh herbes

Cut the feta cheese in thicker slices. Cut the papricas into the stripes and fry them few minutes on the hot grill. Lay them on sliced feta, add olive oil and sprinkle with freshly ground pepper along with the chopped herbs.

Fitz And The Tantrums "Dear Mr. President"

Paulina.

1 komentarz: