wtorek, 23 września 2014

KOLORÓW CZAR

Zrobiło się mokro, brzydko  i przede wszystkim szaro. Po szybach okien leją się strumienie deszczu, wszystko na zewnątrz zdaje się jedną rozmytą bezbarwną plamą. W związku z nieciekawą pogodą i coraz większym chłodem pojawia się długo niewidziana melancholia. Zakopujemy się z P. i naszą przytulnicką Bebe pod kocami i poduszkami, słuchamy muzyki, oglądamy filmy i czytamy książki, bo na nic innego nie ma już ochoty. Dlatego gdy przychodzi pora drugiego śniadania (tego weekendowego), potrzebna nam nie tylko porządna dawka witamin, ale też i kolorów. Wszystko więc to, co znajduje się na talerzu, musi nie tylko czarować, ale dać nam też ogromny zastrzyk energii, gdyż jesień wszystko to z nas wysysa.
 

It got wetugly and mostly gray outside. The windows pouring streams of rain, everything outside seems to be colourless stain. Because of uninteresting weather and increasing chillcomes, unseen for a long time, melancholyWe and our hug-kitty Bebe burry under the blankets and pillowslisten to music, watch movies and read books, because we don't have energy for nothing elseSo when it comes time to lunch (weekend lunch), we need not only a decent dose of vitamins, but also the colours. Therefore, everything that is on the platemust not only charm usbut also give us a huge kick of energy because autumn sucks all of it from us.

RYBA Z SAŁATKĄ JESIENNĄ NA CIEPŁO:
PORCJA NA 2 OSOBY 
2 filety ryby - może być morszczuk, pstrąg, mintaj, łosoś - co kto lubi
4 małe korzenie pietruszki
4 małe marchewki
garść roszponki
2 garści posiekanej sałaty
1 łyżeczka posiekanej natki
kurkuma
sól, pieprz
syrop z buraków
garść prażonych pestek z dyni



Pietruszkę i marchew należy obrać i podgotować 15 minut, do momentu, aż warzywa nie będą do końca miękkie. Na wysokiej patelni lub w obszernym rondelku podgrzać syrop z buraków i wrzucić do niego pietruszkę z marchwią. Smażyć do momentu, aż syrop oblepi warzywa, tworząc na ich powierzchni glazurę.  W międzyczasie ułożyć na talerzach sałatę, roszponkę, posypać natką i skropić delikatnie oliwą. Rybę posolić, popieprzyć i natrzeć kurkumą. Usmażyć na rozgrzanej oliwie 2 minuty z każdej strony.

Na zielonym spodzie ułożyć glazurowane warzywa przecięte na pół, a na wierzchu kawałki ryby. Posypać wszystko pestkami z dyni i polać pozostałościami soku buraczanego z patelni, na której smażyły się warzywa.

FISH WITH HOT AUTUMN SALAD:
for 2 people 


2 fillets of fish - can be hake, trout, pollock, salmon - what you like
4 small parsnip
4 small carrots
a handful of lamb's lettuce
2 handfuls of chopped lettuce
1 teaspoon of chopped parsley
turmeric
salt and pepper
beetroot syrup
a handful of roasted pumpkin seeds



Peel the parsnips and the carrots and cook for 15 minutesuntil the vegetables won't be too soft. In the saucepan heat the beetroot syrup and toss the whole parsnips with carrotsCook until syrup coats the vegetables, creating on their surface sweet glazeIn the meantime, arrange on plates saladlamb's lettuce, sprinkle with parsley and drizzle lightly with olive oil. Cover the fish with saltpepper and turmericFry in hot oil 2 minutes on each side.
At the lettuce bottom put 
cut in a half the glazed vegetables, and pieces of fish on topSprinkle all with the pumpkin seeds and pour the remains of beetroot syrup from the pan.
Dana Williams i Leighton Meester "Dreams"

Paulina.

2 komentarze:

  1. Pięknie to wygląda! Aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Nieskromnie przyznam, że wyjątkowo dumna jestem z tego dania :} Nie dość, że wyszło naprawdę dobre, to te kolory ożywiły nas w ten pochmurny dzień.

    OdpowiedzUsuń