niedziela, 23 listopada 2014

NIBY ZWYCZAJNIE, A JEDNAK... - czyli jak podkręcić obiad


Wspominałam już, że codzienność zabija kreatywność, dlatego dziś propozycja niby zwyczajna, a jednak jest w niej coś niecodziennego. Oto jak można podkręcić zwykły obiad, jakich było w naszym domu wiele. Propozycja na dziś to po prostu podpieczona golonka indycza, purée z ziemniaków i pasternaku, a ten twist, o którym mowa, to po prostu konfitura z karmelizowanej czerwonej cebuli. Niebo w gębie, choć to przecież tylko zwykły obiad.
  
I wrote here once that the reality kills the creativity, so today I want to present a typical family dinner but with an unusual twist - a turkey knuckle with a potato-parsnip purée with carmelise red onion jam. Heaven !

GOLONKA INDYCZA Z PUREE Z ZIEMNIAKÓW I PASTERNAKU:
2 indycze golonki
4 ziemniaki
3 pasternaki
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Upieczcie golonki z indyka w rękawie do pieczenia aż będą złociste z zewnątrz i soczyste w środku. Ugotujcie ziemniaki z pasternakiem, a kiedy będą już gotowe, utłuczcie je, dodając masła, śmietany oraz soli z pieprzem.

KONFITURA Z CEBULI:
4 cebule
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru
5 łyżek skondensowanego octu balsamicznego

Cebule pokrójcie w cienkie piórka i podsmażcie na rozgrzanym oleju. Po 3 minutach dodajcie cukier, wymieszajcie, a gdy cukier się rozpuści, dolejcie ocet. Gotujcie jeszcze 5 minut, albo trochę więcej, do momentu, aż cebula zrobi się szklista, a powstały sos stężeje i zacznie cebule oblepiać. Pamiętajcie, aby cały czas mieszać konfiturę, ponieważ duża ilość cukru powoduje, że cebula może się szybko przypalić.

TURKEY KNUCKLE WITH POTATO-PARSNIP PUREE:
2 turkey knuckles
4 potatoes
3 parsnips
1 tablespoon of butter
1 tablespoon of fresh cream
a pinch of salt and black pepper

Bake the turkey knuckles in the oven until they are golden brown and juicy. Cook the potatoes with the parsnips and when they are soft, blend them and add soft butter with fresh cream and salt with black pepper.

CARMELISE RED ONION JAM:
4 red onions
1 tablespoon of vegetable oil
5 tablespoons of sugar
5 tablespoons of condense balsamic vinegar

Cut the onions into the slices. In a saucepan preheat the vegetable oil and add onions. Simmer for 3 minutes and add sugar. When sugar is dissolved, add condense balsamic vinegar and cook it for 5 minutes or more, until onions will be glassy and the sauce will sticky. Remember that you need to mix onions all the time unless you want to burn them :P
Możecie przygotować trochę więcej dżemu cebulowego i zawekować go w słoikach. To będzie nietypowy prezent dla łasuchów na Święta.
Polecam też cały album zespołu One Republic "Nativ":
Paulina.

4 komentarze:

  1. Paulina this sounds delicious! I am so curious to try your red onion jam. It's so lovely that you post your recipes in both Polish and English :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You should try it with cold meat, too. It's perfect with sandwitch during the lunch at work ;)

      Usuń
  2. muszę w koncu wyprobowac zrobić taką konfiturę sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna, zwłaszcza na kanapki. Nagle przerwa na drugie śniadanie w pracy zamienia się w mały kawałek nieba :D

      Usuń