środa, 26 listopada 2014

FRIDAY AFTERNOON WINTERY CAKE

Zrobiło się już całkiem biało dookoła, w związku z czym trzeba było sięgnąć po cięższą artylerię i wydobyć z szafy zimowy płaszcz. Ubierając się na cebulkę, męczymy się okrutnie, nic więc dziwnego, że nie tylko minusowa temperatura zniechęca nas przed wychyleniem nosa poza dom. A gdy już w tym domu zostajemy ? To piątkowy zimowy wieczór kończy się jakimś smakowitym filmem i jeszcze pyszniejszym smakołykiem. Dziś będzie to ciasto zimowe - jak nazwał je mój P. Zwykły placek żurawinowy, polany jogurtową polewą pachnie obłędnie. A jak smakuje ? Wypróbujcie i oceńcie sami.
 


It's cold and white outside, so we had to reach after the heavier artillery and bring out the winter coatAnd when it comes to leave the house, we just don't want to stick a nose in that white landIt's more comfortable at our home, with a warm blanket, hot tea and the snow behind the window. That winter Friday evening ends with a film and a cake.Today I present a winter cake - as it was called by my P. The cranberry glaze and the yoghurt sauce on the top smells dementially.And how it tastesJust try it and see yourself.
PLACEK ŻURAWINOWY Z JOGURTOWĄ POLEWĄ:

2 jajka
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju roślinnego
1,75 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,75 szkl. cukru
275-450 g sosu żurawinowego lub dżemu żurawinowego
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego

W jednej misce porządnie wymieszać jajka, mleko i olej. W drugiej misce zmieszać resztę suchych składników. Następnie dodawać po trochu, ciągle mieszając, składniki suche do mokrych. Wylać ciasto na natłuszczoną masłem blaszkę, a na wierzchu ułożyć sos żurawinowy. Piec około 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Gdy ciasto będzie stygło, w małym rondelku podgrzać wymieszany z jogurtem cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści. Na koniec, polać ciasto jogurtową polewą i zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.

CRANBERRY GLAZE & YOGHURT SAUCE CAKE:

2 eggs
0.5 glass of milk
0.5 glass of vegetable oil
1.75 glass of flour
1 teaspoon of baking powder
0.75 glass of sugar

275-450 g of cranberry sauce or cranberry jam
2 tablespoons of sugar
1 generous tablespoon of plain yoghurt

In a bowl, mix properly eggs, milk and oil. In another bowl, mix the rest of dry ingredients. Then add little by little, stirring dry ingredients to the liquidPour the dough into a greased cake form and lay on the top of the cranberry sauceBake for about 40-45 minutes in an oven preheated to 180 degrees.

When the dough is getting coolin a small saucepan, heat the yogurt with sugar, until the sugar dissolvesFinally, pour the yoghurt sauce on the top of the cake and leave for a few hours to cool.

Pamiętacie, jak rok temu wyznałam, iż moją małą przedświąteczną tradycją jest oglądanie świątecznych filmów? Cóż, święta tuż, tuż ... i dlatego dziś mogę polecić "Rodzinny dom wariatów" - Rodzinne Święta zostają zakłócone, gdy jeden z synów Państwa Stone przyjeżdża do domu ze swoją narzeczoną Meredith, która nie przypada do gustu jego rodzicom.



Do you remember I confessed a year ago I have a little preChristmas mania - Xmas movies. Well, because of X-mas is real close ... so today I can recommend The Family Stone.
Polecam też Birdy "Not about Angels"

Paulina.

4 komentarze:

  1. Na żurawinowy sezon jak znalazł, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję wszystkim za komentarze. To ciacho to jedynie chwila słabości, która zaatakowała mnie w piątkowe popołudnie. Przepis z głowy i jak widać się udał :)

    OdpowiedzUsuń