Zrobiło
się już całkiem biało dookoła, w związku z czym trzeba było sięgnąć po
cięższą artylerię i wydobyć z szafy zimowy płaszcz. Ubierając się na
cebulkę, męczymy się okrutnie, nic więc dziwnego, że nie tylko minusowa
temperatura zniechęca nas przed wychyleniem nosa poza dom. A gdy już w
tym domu zostajemy ? To piątkowy zimowy wieczór kończy się jakimś
smakowitym filmem i jeszcze pyszniejszym smakołykiem. Dziś będzie to
ciasto zimowe - jak nazwał je mój P. Zwykły placek żurawinowy, polany
jogurtową polewą pachnie obłędnie. A jak smakuje ? Wypróbujcie i oceńcie
sami.
It's cold and white outside, so we had to reach after the heavier artillery and bring out the winter coat. And when it comes to leave the house, we just don't want to stick a nose in that white land. It's more comfortable at our home, with a warm blanket, hot tea and the snow behind the window. That winter Friday evening ends with a film and a cake.Today I present a winter cake - as it was called by my P. The cranberry glaze and the yoghurt sauce on the top smells dementially.And how it tastes? Just try it and see yourself.
PLACEK ŻURAWINOWY Z JOGURTOWĄ POLEWĄ:
2 jajka
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju roślinnego
1,75 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,75 szkl. cukru
275-450 g sosu żurawinowego lub dżemu żurawinowego
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
W jednej misce porządnie wymieszać jajka, mleko i olej. W drugiej misce zmieszać resztę suchych składników. Następnie dodawać po trochu, ciągle mieszając, składniki suche do mokrych. Wylać ciasto na natłuszczoną masłem blaszkę, a na wierzchu ułożyć sos żurawinowy. Piec około 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Gdy ciasto będzie stygło, w małym rondelku podgrzać wymieszany z jogurtem cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści. Na koniec, polać ciasto jogurtową polewą i zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie stygło, w małym rondelku podgrzać wymieszany z jogurtem cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści. Na koniec, polać ciasto jogurtową polewą i zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.
CRANBERRY GLAZE & YOGHURT SAUCE CAKE:
2 eggs
0.5 glass of milk
0.5 glass of vegetable oil
1.75 glass of flour
1 teaspoon of baking powder
0.75 glass of sugar
275-450 g of cranberry sauce or cranberry jam
2 tablespoons of sugar
1 generous tablespoon of plain yoghurt
When the dough is getting cool, in a small saucepan, heat the yogurt with sugar, until the sugar dissolves. Finally, pour the yoghurt sauce on the top of the cake and leave for a few hours to cool.
Pamiętacie,
jak rok temu wyznałam, iż moją małą przedświąteczną tradycją jest
oglądanie świątecznych filmów? Cóż, święta tuż, tuż ... i dlatego dziś
mogę polecić "Rodzinny dom wariatów" - Rodzinne Święta zostają zakłócone, gdy jeden z synów Państwa Stone przyjeżdża do domu ze swoją narzeczoną Meredith, która nie przypada do gustu jego rodzicom.
Do
you remember I confessed a year ago I have a little preChristmas mania -
Xmas movies. Well, because of X-mas is real close ... so today I can
recommend The Family Stone.
mega mi się podoba :) !!
OdpowiedzUsuńNa żurawinowy sezon jak znalazł, pycha! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za komentarze. To ciacho to jedynie chwila słabości, która zaatakowała mnie w piątkowe popołudnie. Przepis z głowy i jak widać się udał :)
OdpowiedzUsuń