środa, 19 listopada 2014

TĘSKNOTA ZA ZIELENIĄ / greenseak

Listopadowy chłód przedostaje się nawet pod płaszcz, zamrażając po kolei każdy kawałek ciała. Wiatr świszcze w uszach i targa włosami. Myśli są zdominowane obrazem ciepłego domku z gorącą miską parującej zupy, wełnianymi skarpetkami i kotem tulącym się do boku (mały żywy kaloryfer). Spadają pierwsze płatki śniegu, powinno się więc czuć magię tej chwili. Jednak szalejący wiatr i pusty brzuszek wywołują jedno tylko pragnienie:"Chcę być już w domu". 
Parująca miska zupy / zimno / śnieżnie - to są słowa kluczowe dzisiejszego wpisu. A ponieważ jesień jest w pełnym rozkwicie, dobrze byłoby, aby zupka była zielona, skoro do wiosny jeszcze taki kawał czasu. Na przykład taka szpinakowa z kaszą jęczmienną to istne cudo, kiedy to z jesiennej zawieruchy wpadamy do spokojnego domku na obiadek. 

November frost goes even  through the coat and freezes every piece of the body. Wild wind whistles in my ears and tears my hair and my thoughts are bombarded by the image of a hot bowl of streaming soupThe first snowflakes fall, and although you should feel the magic of this momentthis inhuman hunger disturbs the mind, giving us a chance to focus on just one sentence: "I want to be at home " 
And since autumn is in full swing I think the spinach soup is a real miraclewhen we get home after a long and a cold busy day.

ZUPA SZPINAKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ:
3 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
2 liście świeżej szałwii, posiekanej
1,5 litra bulionu warzywnego
180 g szpinaku
3/4 szkl. kaszy jęczmiennej
sól, pieprz

W garnku, w którym będziecie gotować zupę, rozgrzejcie oliwę i zeszklijcie na niej cebulę wraz z szałwią. Następnie dodajcie liście świeżego szpinaku i blanszujcie przez kilka minut, aż zmniejszy objętość, po czym zalejcie go ciepłym bulionem i gotujcie 10 minut. Po tym czasie dodajcie kaszę i gotujcie do momentu, aż będzie dobra (czyli wg instrukcji na opakowaniu). Doprawcie zupkę i już na talerzach możecie ją posypać serem.

SPINACH SOUP:
3 tablespoons of olive oil
1 chopped onion
2 leaves of fresh sage, chopped
1.5 litres of vegetable stock
180 g of fresh spinach leaves
3/4 glass of barley groats
salt and pepper

In a pot heat the olive oil and put the onions along with sage. Fry 2 minutes and then add the fresh spinach leaves and blanch them for a few minutes. After that pour them with the vegetable stock. Cook 10 minutes. After this time add the barley groats and cook until it will be prepared (according to instructions on the package). Add some salt and black pepper and sprinkle with hard cheese when the soup is already on the plate.
 Przepis został zaczerpnięty z książki Sophie Dahl:

Paulina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz