Chwytamy ostatnie promienie słońca. Powietrze jest już mroźne, ale czując tę ciepłą łunę na twarzy, nie marzniemy aż tak bardzo. Gdy robi się zimniej, nagle nabieramy ochoty na coś świeżego i mocno owocowego, aby przypomnieć sobie do niedawna jeszcze wszechobecne lato. W sklepach pojawiają się już powoli zimowe owoce, z których można wyczarować cuda. Dziś więc przedstawiam takie cudo - najprostsze, ale najlepsze - zapiekane figi z tymiankowym miodem.
We grab the last sun rays. The air is already cold, but feeling the warm glow on the face, we don't freeze so badly. When it gets colder, we have suddenly a desire for something fresh and fruity, to remaind summer which was glowing not long time ago. In the stores appear the winter fruit, which we can prapare some miracles. Today I present the easiest, but the best one - baked figs with honey and thyme.
FIGI W MIODZIE TYMIANKOWYM:
(porcja dla 2 osób)
2 figi
2 duże łyżki miodu
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
Przetnijcie figi na cztery części i ułóżcie w kokilkach. Zalejcie je miodem, ułóżcie na wierzchu gałązkę świeżego tymianku i włóżcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie około 10 minut.
BAKED FIGS IN THYME HONEY:
(FOR 2 PEOPLE)
2 figs
2 tablespoons of honey
2 twigs of fresh thyme or 1 teaspoon of dry thyme
Cut the figs in four pieces and put them into the small baking forms. Pour with honey and put on the top one twig of fresh thyme. Bake 10 minutes in the oven preheated to 180 Celsius degrees.
Polecam też pójść do kina na film "Interstellar". Fenomenalny !
W momencie, gdy na ziemi brakuje już żywności, a klimat drastycznie się zmienia, ludzkości grozi wyginięcie. Dlatego też zespół naukowców i inżynierów zostaje oddelegowany do opuszczenia planety, aby odszukać miejsce poza granicami galaktyki, które mogłoby się nadać na nowy dom dla całego naszego gatunku.
Uwielbiam figi, a na tych zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń