Dynie opanowały sklepowe półki i moje serce raduje się, jak co roku, na taki wysyp pomarańczowych kul. Ale zaraz zaraz, nie tylko pomarańcz króluje już wśród polskiej dyniowej nacji - oferta z roku na rok robi się coraz bogatsza i nie mogłabym być bardziej szczęśliwa. Oczywiście, standardowo, wpadłam w to dyniowe szaleństwo głębiej niż rok temu, robiąc przepisy stare i prześcigając się w wypróbowaniu nowych. W końcu też zdecydowałam się na trochę przetworów i zamarynowałam kilka słoiczków z dyniowymi kostkami w środku. Dziś jednak wpis typowo obiadowy, dla wielbicieli pierożków. Dyniowo-serowy farsz z nutą szałwii w środku to ten typ, który jak ulał pasuje na jesienny obiad. Możecie pierogi ulepić tradycyjnie, ale ja zrobiłam je na kształt ravioli. I tak mamy miły włoski akcent z piżmowym środkiem. Smacznego !
Pumpkins have taken over store shelves,
and as every year my heart is growing. The
offer in polish stores is bigger
from year to year. Of course, normally, I
fell into a pumpkin madness deeper than a
year ago, making the old recipes
and trying the new ones. In the end I decided to do some presevations
and I prepared few jars of marinate
pumpkin cubes. Today, however, the entry will be for fans of dumplings. Pumpkin and cheese
filling with a hint of sage in the middle is
the type that fits
for autumn dinner.
You can prepare the dumplings
traditionally, but I did it in the shape
of ravioli. And so we have a nice Italian
accent with musky
middle. Enjoy!
DYNIOWE RAVIOLI:
Ciasto:
3 szkl. mąki
duża szczypta soli
2 jajka
1/4 szkl. oliwy
1/2 szkl. wody
duża szczypta soli
2 jajka
1/4 szkl. oliwy
1/2 szkl. wody
Ciasto zagnieść na elastyczną masę.
Farsz:
200 g musu z dyni
2 łyżki startego sera (typ zależy od was - może być Gouda, może być Camembert, Gruyère, a nawet Gorgonzola)
kilka listków świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
szczypta suszonego oregano
2 łyżki musu z dyni
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać w rondelku.
PUMPKIN RAVIOLI:
Dough:
3 cups of flour
a generous pinch of salt
2 eggs
1/4 cup of olive oil
1/2 cup of water
Mix all the ingridients until the dough will be elastic.
a generous pinch of salt
2 eggs
1/4 cup of olive oil
1/2 cup of water
Mix all the ingridients until the dough will be elastic.
Filling:
200 g of pumpkin mousse
2 tablespoons of grated cheese (any kind you like - it could be Gouda, Camembert, Gruyère or even Gorgonzola)
a few leaves of sage
salt and freshlyground black pepper
Sauce:
4 tablespoond of cream (18% of fat)
salt, pepper
a pinch of dry oregano
2 tablespoons of pumpkin mousse
Mix all the ingridients and make them warm in a saucepan.
Cage The Elephants "Come a little closer":
Paulina.
Pierożki dobre. Potwierdzam z pierwszej ręki.
OdpowiedzUsuń