czwartek, 11 grudnia 2014

KASZTANIAKI

Włócząc się ostatnio między straganami, postanowiłam skorzystać z sezonowych dobrodziejstw i szarpnęłam się na kasztany (ta mina mojego P., gdy zobaczył co przywlokłam do domu!). To prawda, że ta przyjemność kosztuje, ale postanowiłam wykorzystać ją całkowicie. Troszkę kasztanów podpiekłam, troszkę podkandyzowałam na święta, a resztę wykorzystałam do kilku potraw. A dziś gwiazdą wpisu będzie pyszna zupa kasztanowa - istne objawienie sezonu. Kremowa konsystencja, warzywny środek i te pieczone kasztany, które nie tylko nadają jej ciekawy kolor, ale absolutnie podbijają serce swoim smakiem. Jeśli kiedyś też odlecicie na zakupach i kupicie trochę kasztanów, musicie koniecznie wypróbować ich w zupie. Niebo!

When I was walking around the market recently, I decided to use the seasonal benefactions and I went crazy with the chestnuts (the face of my P., when he saw what I dragged into the house!). It is true that this pleasure is expensive, but I used it completely. Some chestnuts I baked, some of them I carmelised for Christmas, and the rest I used to a few dishes. And today, the star of the evening will be a delicious chestnut soup - a veritable revelation of the season. Creamy texture, vegetable center and the roasted chestnuts, which not only give the soup an interesting colour, but absolutely conquer the heart of their taste. If you will go mad during the shopping and you'll buy some chestnuts, you must be sure to try them in the soup. Heaven!

ZUPA KASZTANOWA:
1 szkl. pieczonych kasztanów
3 ziemniaki
1 pietruszka
1 marchewka
połowę małego korzenia selera
1 l bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego
sól, pieprz

Wszystkie warzywa obrać, pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu. Gdy będą już w miarę miękkie, dorzucić upieczone i obrane kasztany (rozdrobnione) i gotować jeszcze 3 minuty, doprawiając zupę do smaku. Na koniec należy tylko ją zmiksować i ewentualnie, jeśli ktoś lubi, dodać do niej śmietanki.
Zupę przyozdobić listkiem rukoli, pokruszonym kasztanem i kapką oliwy czosnkowej. Wyśmienita!

CHESTNUTS SOUP:
1 cup of baked chestuts
3 potatoes
1 parsley root
1 carrot
a half of small selery root
1 liter of vegetable or chicken stock
salt and black pepper

Peel all the vegetables, cut them into the cubes and put to the boiling stock. When the veges will be soft, add the baked, peeled and crushed chestnuts and cook 3 more minutes, adding salt and black pepper. At the end bled the soup and if you like, you can add some sour cream.
On the plate, decorate the chestnuts soup with one leave of rucola, one crushed chestnut and a small doze of garlic olive oil. Yummy!
A do oglądania jakiegoś miłego filmu wieczorem fajną przekąską będą pieczone kasztany. Natnijcie każdego kasztana na czubku w krzyżyk i wstawcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15-20 minutach kasztany zaczną pękać, a wy będziecie mieli słodką ciepłą przekąskę. 

During watching some Christmas movies I recommend some baked chestnuts. It's a perfect snack.
Dziś polecam film "The Holiday". Iris i Amandę dzieli cały glob, ale łączy je jedno - złamane serce. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a one nie chcą ich spędzać tak, jak co roku. Spotykając się na stronie internetowej, postanawiają na święta zamienić się domami, aby choć na chwilę uciec od trapiących je problemów. I tak Iris opuszcza swój uroczy domek na wsi pod Londynem, a Amanda wyjeżdża ze swojej ogromnej posiadłości w Los Angeles.
I trailer :
Paulina.

2 komentarze: