Leniwy styczniowy weekend. Śnieg prawie zasypał dachowe okna na naszym stryszku, ale u nas od rana cieplutko. Wszystko jak z bajki - widok za oknem, spokojny poranek, czerwone piżamy w śnieżynki, tylko jęczący z głodu brzuch psuje tę idealną chwilę. A P. i ja mamy ochotę na słodkie coś (zresztą Bebe też jest łasuchem). Dziś więc dwie bardzo proste słodkie opcje śniadaniowe z rodziny plackowatych. Oba przepisy jednak zostały zachowane w styczniowej inspiracji.
Lazy January weekend. Snow almost covered up the roof windows in our attic, but in the morning it's nice and warm here. Everything is like a fairy tale - the view from the window, calm morning, red snowflake pajamas, but only groaning stomach hunger spoils this perfect moment. And P. and I want something sweet for eating (anyway Bebe is also greedy). So today two very simple sweet breakfast options from crumpet family. Both recipes, however, have been preserved in the January inspiration.
PLACKI KUKURYDZIANE:
1 jajko
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. wody gazowanej
1 szkl. mąki kukurydzianej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego
Żadna filozofia - po prostu należy wymieszać wszystkie składniki na masę bez grudek i usmażyć na wolnym ogniu. Na jeden placek przypada jedna łyżka stołowa masy.
Do podania z dżemem żurawinowym.
CORN CRUPETS:
1 egg
0,5 cup of milk
0,5 cup of soda
1 cup of corn flour
a half teaspoon of baking powder
3 tablespoons of vanilla sugar
There's no philosophy here - You just need to mix all the ingredients and fry the crumpets on a low heat. One crumpet is a one tablespoon of the mixture.
Serve with cranberry jam.
NALEŚNIKI ZAPIEKANE A LA SUZETTE:
2 jajka
3/4 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
4 łyżki masła
1 pomarańcza
2 łyżki gorzkiego likieru mandarynkowego lub Cointreau
Jajka, mąkę, mleko, sól i 1 łyżkę cukru wyrobić na gładką masę, dość rzadką i usmażyć na patelni na cienkie naleśniki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Z reszty masła utworzyć masę pomarańczową. Skórkę z pomarańczy zmieszać z 1 łyżką cukru i masłem i wysmarować nią każdy naleśnik, który następnie należy złożyć na cztery. Naleśniki ułożyć w naczyniu, jeden na drugim, każdą partię podlewając likierem, miąższem i sokiem z pomarańczy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec, aż naleśniki się zarumienią.
PANCAKES A LA SUZETTE:
2 eggs
3/4 cup of flour
1 cup of milk
a pinch of salt
2 tablespoons of sugar
4 tablespoons of butter
1 orange
2 tablespoons of bitter mandarine liqueur or Cointreau
Beat the eggs, flour, milk, salt and a tablespoon of sugar and fry it on a pan on thin pancakes. Spread a tablespoon of butter on a baking form. The rest of butter mix with orange zest and sugar and spread the buttery mixture on each pancake. Then wrap the pancakes, remove them to the baking form and pour the orange juice with liqueur over them.
Wyglądają naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuń