poniedziałek, 5 stycznia 2015

WEEKENDOWY OBIAD PO ŚWIĘTOWANIU

Zostało jeszcze troszkę czasu, zanim ja i P. wrócimy do pracy, dlatego postanowiliśmy wykorzystać go do maksimum. Ale nawet dla takich wytrwałych leniuchofilów jak my, w pewnym momencie "nic-nierobienie" staje się męczące. Wychylając na zewnątrz krecie oczka, wyszliśmy do kina na osławionego "Hobbita". Podjadanie przekąsek też nam się znudziło, zapragnęliśmy więc porządnego obiadu. I tak kupiłam kurę. 
Jest coś naprawdę pokrzepiającego w pieczeniu całej kury, w maśle i ziołach. I ekonomicznego. Dom pachnący takim obiadem kojarzy się tylko i wyłącznie z ciepłem domowego ogniska, idealną norką, w której można się skryć przed głodem i mrozem. 

KURA W ZIOŁACH:
1 cała kura
1/3 kostki masła
świeża mięta - garść
1 łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego tymianku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
pół garści świeżej natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
sok i skórka z  cytryny
garść siekanego mięsa z indyka
1 kromka czerstwego chleba
2 marchewki
2 pietruszki
pół korzenia selera
1 szkl. wrzątku

Miękkie masło rozetrzeć z posiekanymi ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Pod skórą na piersiach kury zrobić kieszonkę, do której włożyć po połowie masła na każdą pierś. Następnie równomiernie rozprowadzić masło pod skórą, a z wierzchu natrzeć solą i pieprzem.
Mięso z indyka wymieszać z pokruszoną kromką czerstwego chleba, solą, pieprzem i ewentulanie granulowanym czosnkiem oraz mieszanką suszonych ziół. Zagnieść mięso na kształt pyzy i umieścić je we wnętrzu kury. 
Uda kury można obłożyć papierem lub folią do pieczenia.
Resztę warzyw obrać i ułożyć na dnie wysmarowanej masłem brytfanki, a na warzywach położyć kurę. Na dno wylać szklankę wrzątku, kurę polać sokiem z cytryny i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około godziny na 1 kg kury, od czasu do czasu oblewając mięso sosem powstałym na dnie brytfanki.

HEN IN HERBS:
1 whole hen
a bunch of fresh mint
1 teaspoon of dry marjoram
a half of teaspoon of dry thyme
a few branches of fresh rosemary
a half bunch of fresh parsley
2-3 cloves of garlic
salt, pepper
juice and zest from 1 lemon
a bunch of chopped turkey meat
1 slice of stale bread
2 carrots
2 parsley roots
a half of selery root
1 cup of boiling water

Mix the soft butter with all the herbs, garlic, sal, black pepper and lemon zest. Underneath the hen skin on breasts, make a pocket and put the herb butter inside. Spread the butter carefully and on the top, rub the hen with salt and pepper.
The turkey meat mix with crumble bread, salt, pepper and if you want - ground garlic and a mixture of dry herbs and put them inside the hen.
The rest of vegetables put on the bottom of the oven-pan, and the hen put on the top of the veges. On the bottom pour the biling water, sprinkle hen with lemon juice and bake it in 210 Celsius degrees for 15 minutes. After that time, low the temperature to 180 degrees and bake it for 1 hour per 1 kilo of meat. From time to time, pour the chicken with the boiling water sauce.
Poza tym rozbieranie choinki i dekoracji świątecznych okazało się nie takim łatwym zadaniem:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz