środa, 1 kwietnia 2015

TOWARZYSTWO DLA SAŁATKI

Przewertowałam ostatnio wszystkie moje książki kulinarne (a jest ich już sporo) w poszukiwaniu jakichś wielkanocnych inspiracji. Wszystko co było zielone / z jajkiem przyciągało od razu mój wzrok. Ponieważ w niedzielę wrócił mróz (na krótko, ale jednak), moje myśli powędrowały do kuchni cięższych, bliższych słowiańskiemu sercu i żołądkowi. I tak w książce poświęconej kuchni czeskiej znalazłam przepis na pastę z jajkiem, która mogłaby być alternatywą dla naszej odwiecznej sałatki warzywnej, albo też dobrym dla niej kompanem na stole. Również warzywno-jajeczna, ale przyjemnie zielona Pasta Sachera smakuje znajomo, a jednak trochę inaczej.

PASTA SACHERA
3 jajka
2 filety z sardeli
150 g twarogu
1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
1 ogórek konserwowy, pokrojony w kostkę
1 cebula, posiekana
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Dwa z nich posiekać, a jedno pokroić w plastry.
Masło wymieszać na gładką masę wraz z musztardą i twarogiem, po czym dodać resztę składników i na koniec dokładnie wymieszać. Pastę przybrać plasterkami jajka oraz 1 łyżką zielonej papryki pokrojonej w kostkę.

Paulina.

8 komentarzy:

  1. Serwujesz zupełnie inne smaki niż te, które my znamy :D Ciekawe połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak po królewsku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością przygotuje na święta, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja :) Chętnie kiedyś przygotuję....
    Co do pogody na święta to.....właśnie wróciłam z bazarku w strugach deszczu ze śniegiem niosąc bazie i żonkile myślałam czy aby nie powinnam ich zamienić na jakiś świerk ;))) Nie ma co ukrywać, że w związku z tym przedświątecznej radości i optymizmu troszkę mniej.... Dziękuję za życzenia i również życzę wesołych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych!! :)

    OdpowiedzUsuń