wtorek, 16 czerwca 2015

ŚNIADANIOWO W DZIEŃ POWSZEDNI - część 1

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak nie zawsze albo ma się na nie tyle czasu, aby przygotować coś bardziej odżywczego, albo w ogóle nie ma na nie czasu. Nie lubię jednak takich śniadań na szybko, dlatego wstajemy z P. znacznie wcześniej, aby przed pracą spokojnie usiąść i celebrować ten pierwszy posiłek dnia. Dziś przedstawiam pomysł na dwie jaglanki - nic szczególnego, ani odkrywczego, ot dwie wersje śniadaniowe, które być może przypadną Wam do gustu.

JAGLANKA EGZOTYCZNA
1/3 szkl. kaszy jaglanej
1 łyżka świeżego mango pokrojonego w kostkę
2 łyżki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

Syrop:
1 szkl. wody
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
sok z 1 limonki
skórka z 1 limonki

Wodę zagotować, wrzucić wszystkie składniki i gotować do momentu, aż cukier się rozpuści - do 5 minut.
Kaszę jaglaną ugotować nawet wieczór wcześniej, a rano tylko zalać ją 1/3 szkl. gorącego mleka i syropem przygotowanym również dzień wcześniej. Po wierzchu posypać świeżymi owocami. Jeśli wolicie coś słodszego, można dodać do kaszy miodu. 

JAGLANKA CZERWCOWA:
pół szkl. płatków jaglanych + 3/4 szkl. wrzątku
2 duże truskawki pokrojone w ćwiartki
2 łyżki ricotty
1 łyżka miodu
2 łyżki groszków ptysiowych + 2 łyżki cukru

Płatki zalać wrzątkiem. Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru, dosypać groszki ptysiowe i przez chwilę karmelizować na patelni, aż rozpuszczony cukier je oblepi. Płatki przemieszać, dodając do nich łyżkę miodu. Po wierzchu posypać truskawkami, karmelizowanymi groszkami ptysiowymi, dodać kleksy ricotty. Można po wierzchu posypać posiekaną miętą.
Paulina.

19 komentarzy:

  1. Super smaki :) Ja częściej robię owsiankę ze względu na szybkość, ale faktycznie jaglankę można ugotować dzień wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo użyć płatków jaglanych, które tylko zalewa się wrzątkiem. Fakt, że cena nie jest adekwatna do ilości, ale raz na jakiś czas je kupuję, aby zaoszczędzić na czasie.

      Usuń
  2. O jeju jeju i co by tu wybrać? Kurcze nie ma opcji i bierzemy obie wersje! ( i tak zjemy je na pół tak jak zawsze wszystko co zamawiamy xD)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) No pewnie, ja też tak robię z narzeczonym :)

      Usuń
  3. Jalganka czerwcowa, już sama nazwa brzmi cudnie :D U mnie teraz ciągle na tapecie kasza manna z truskawkami, może w takim razie jutro zrobię jaglankę? ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie idealne, jak dla mnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proste śniadania często są najlepsze ;) Ja kaszę jaglaną z dodatkami zazwyczaj jem na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie bym się wprosiła na takie śniadanie. U mnie zazwyczaj kanapka na szybko i to w biegu za dzieckiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie śniadania mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pożywne i pyszne śniadanie! Ja wczoraj zrobiłam znowu ciasto z truskawkami, tym razem sernik na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha ! Trzeba korzystać z truskawek póki jeszcze są :)

      Usuń
  9. Pyszne śniadanko. Bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczę a ja nie wiem jak smakuje jaglanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze musi być ten pierwszy raz - polecam do spróbowania :)

      Usuń
  11. Cudowne śniadanko :) ostatnio bardzo często na śniadanie jem jaglankę więc z chęcią wypróbuje twoją :):)

    OdpowiedzUsuń