środa, 9 września 2015

Z CYKLU : PORANKI PACHNĄCE CHLEBEM

Wiem, że jest dopiero środa, ale w moim mniemaniu do weekendu nie jest wcale tak daleko. A jeżeli lubicie, tak jak ja, planować wszystko z wyprzedzeniem, na pewno zainteresuje was przepis, który dziś przygotowałam. To bardzo prosty, bardzo swojski i baaardzo weekendowy chleb. Moja wersja jest z boczkiem, ale tak naprawdę wypróbowałam też ten przepis z suszonymi pomidorami, oliwkami, a nawet suszonymi grzybami ! Suszone śliwki i żurawina również tu świetnie pasują, dlatego zachęcam was, abyście wypróbowali ten przepis i podkręcili go na swój ulubiony i najbardziej szalony sposób :)

CHLEB Z BOCZKIEM I ZIOŁAMI:
Zaczyn:
100 g mąki żytniej
100 ml ciepłej wody

Wymieszać w misce i odstawić na 12 godzin.

Po tym czasie do zaczynu dodać :
1,5 szkl. wody
1/5 kostki drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3,5 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 750)
30-50 g ugotowanej kaszy gryczanej

Łączymy wszystkie składniki oprócz kaszy. Gdy ciasto zostanie wyrobione na gładką, klejącą się masę, odstawiamy je do wyrośnięcia. W tym czasie można ugotować kaszę. Gdy kasza będzie gotowa i trochę przestygnie, należy ją połączyć z ciastem, które następnie trzeba wyrabiać przez około 15-20 minut. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej i głębokiej formy do pieczenia. Ja wybrałam starą ceramiczną brytfankę.

Dodatki:
Kilka plasterków usmażonego na chrupko boczku
0,5-1 szkl. posiekanych ziół - pietruszka, oregano, bazylia itd.

Oprószyć dodatkami chleb w formie, po czym wmieszać je w ciasto. Na koniec posypać je z wierzchu mąką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę.

Wiem, że przy użyciu drożdży zaczyn jest właściwie niepotrzebny, ale ja lubię posmak chleba, gdy jest na takim zaczynie. Nie jest to do końca zakwas, więc omijają mnie bóle żołądka, ale chleb smakuje już inaczej.
Ććśśśśś... Chlebek odpoczywa..
Od kilku miesięcy nie mogę się nasycić muzyką M38 (właściwie od kiedy obejrzałam "Gwiazd naszych wina"). Niestety nie ma zbyt dużo ich utworów, ale każdy jest cudny.

M38 feat. HAIM "Holes in the sky":

Paulina.

29 komentarzy:

  1. ja niestety nie umiem piec chleba :(, kupuje co tydzień w soboty od gospodyni taki żytni na zakwasie. Twój wygląda prze pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego właśnie zachęcam do skorzystania z tego przepisu, bo zawsze wychodzi :)

      Usuń
  2. Jaki on musiał być cudowny !! :) Wygląda magicznie i już wyobrażam sobie jego smak z dodatkiem dżemu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z boczkiem i dżemem...? Odważnie ;)
      Piękny bochen chleba!! Ja bym píętkę wszamała :D

      Usuń
    2. Oczywiście boczek bym pominęła :P Nigdy boczku nie jadłam i myślę, że bez niego wyszedł by super, zważywszy na dodatek kaszy gryczanej :)

      Usuń
  3. woow! chleb z boczkiem? biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb marzenie! :) Zbieram się, żeby coś upiec na weekend, a Twój przepis spadł mi z nieba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zapach pieczonego chleba i domowy chleb Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. wyobrażamy sobie jak musiało pachnieć w całej kuchni :) chleb rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - zapach rozszedł się nawet na całe mieszkanie (ale to dlatego, że jest niewielkie). Uwielbiam jak pachnie świeżym chlebem.

      Usuń
  7. Wspaniały bochen chleba. Podkradam kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo, ja uwielbiam karmić ludzi - bierz ile chcesz :)

      Usuń
  8. Musi być bardzo pyszny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda genialnie :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem tymi obrazkami i przepisem, wykonaniem zauroczona:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z takimi dodatkami to musiał być przepyszny :D Już nie potrzeba żadnego dodatku :P Tylko chleb i woda xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie mogłam tak tego zostawić, dlatego kromki posmarowałam masełkiem - takim prawdziwym :}To takie połączenie, któremu absolutnie nie potrafię się oprzeć !

      Usuń
  12. Chleb domowy jest najwspanialszy - nie dość, że smakowo sto razy lepszy od tego z piekarni, to jeszcze ten zapach, kiedy się piecze.... My często robimy pełnoziarnisty i razowy, ale używamy maszyny do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam sobie taką maszynę zakupić, ale ponieważ nie miałabym już na nią miejsca w mojej kuchni, zostałam przy drewnianej łyżce.

      Usuń
  13. Piękny Ci wyszedł, a fotka pierwsza boska :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis zapisany, na pewno wykorzystam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba nie ma nic lepszego niż domowy chleb :)
    Robiłam kiedyś z salami i żółtym serem, takie wariacje wychodzą naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mam pytanie, czy 1/5 kostki drożdży tj.20 g ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to dokładnie tyle. Te kostki drożdży zazwyczaj mają standardowo po 100g.

      Usuń