Gdy przychodzi sezon na robienie przetworów, dla mnie oznacza to też sezon na robienie dań do zamrożenia. Bywa tak, że przychodząc z pracy łapię lenia i nie chce mi się gotować, albo też wracam zbyt późno, aby w ogóle zabierać się za jakieś większe gotowanie - wtedy domowe mrożone obiady są jak znalazł. Moim numerem 1 do zamrożenia są pierogi i knedle. Gdy tylko przychodzi czerwiec, klepię wszystko z truskawkami, a teraz, we wrześniu padło na śliwki, morele i brzoskwinie. Dziś podam absolutnie najlepszy przepis na ciasto pierogowe, które nie równa się z żadnym innym (a uwierzcie, próbowałam już wielu). Przepis jest od cioci, która doradziła mi, aby zamiast zimnej, do ciasta dodawać gorącą wodę. Ciasto się zaparza, a następnie zamienia się w elastyczną, nieprzywierającą do rąk masę. Najlepsze jest to, że wystarczy je zagnieść kilka razy i już jest gotowe ! Może lekko poparzymy sobie przy tym palce, ale warto ! Zresztą, kulinarni maniacy, przecież nasze dłonie są z azbestu ! Trochę sparzonej mąki na pewno nam nie zaszkodzi !
NAJLEPSZE PIEROGI:
1 kg mąki
4 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
0,5 l wrzątku
Wszystkie składniki zagnieść - ale należy pamiętać, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, bo zrobi się za twarde.
Brać po garści ciasta i wykładać na oprószony mąką blat, po czym je rozwałkować najcieniej jak się da (u mnie była to grubość 1 mm - mierzyłam, a mój inżynier P. się z tego śmiał :} )! Wykrawać kółka specjalną foremką, lub tak jak ja - kieliszkiem. Na środku każdego kółeczka układać 1/4 moreli lub śliwki (lub kilka jagód, albo pół truskawki), po czym składać kółko na pół i docisnąć brzegi.
Gotowe pierogi wrzucać do garnka z gotującą się wodą, którą najlepiej wymieszać z 1 łyżką oleju. Gotować aż pierogi wypłyną na wierzch, czyli jakieś 2 minuty.
Moja mała fabryka pierogów. Jednego dnia trzepnęłam trzy rodzaje: z morelami, z borówkami i z mięsem.
Z morelami.Śmiesznie zawijane z borówkami:
Pirogi z mięsem, ale tutaj ciasto zrobiłam ziołowe. Tzn., przed zagnieceniem wszystkich składników dodałam jeszcze posiekaną natkę i miętę. Z mięsa mielonego, zrobiłam mini pulpeciki (dodałam posiekany czosnek, posiekaną natkę, oregano, świeżo mielony pieprz, sól, jajko i bułkę tartą), po czym podsmażyłam je na oliwie na brązowo. Pulpeciki miały średnicę ok. 1 cm.
Aby zrobić jednego pieroga, potrzeba dwóch kółek rozwałkowanego ciasta. Na środku jednego kółka kładziemy pulpecik, nakrywamy go drugim kawałkiem ciasta i i dociskamy do siebie oba kółka. Jeśli okaże się, że pulpeciki są jednak za duże - przekrójcie je na pół. Pierogi wychodzą nam w kształcie słoneczka.
Fantastyczna Florence Welch z Florence and The Machine wydała nową płytę i nie mogę się nią nacieszyć :) Mimo ukochanych przez radio hitów, ja upodobałam sobie "Pure feeling", utwór tak energetyczny, że od razu poprawia mi humor w te jesienne dni :)
Paulina.
Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Trochę się przy nich narobiłam, więc byłam z nich (nie ukrywam) cholernie dumna :)
Usuńrany! naszykowałaś pierogi z 1 kg mąki, gratuluję, bo to sporo ciasta wyszło. przepadam za pierogami! pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńSporo sporo, wiem :} Część zjedliśmy na obiad, część własnie zamroziłam, a część rozdałam po rodzinie :}
UsuńPierogi z morelami i borówkami brzmią i wyglądają pysznie :) Musze i ja w końcu zrobić jakieś pierogi :P
OdpowiedzUsuńPierożki uwielbiam a twoje wyglądają mega pysznie :-) z chęcią bym zjadła takie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pierogi, porywam porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuńKochamy pierogi i najbardziej z serem lub z dynią. Te z morelami zrobiły na nas wrażenie :D Kurczę, że nam się nie chce ich robić.... xD
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierożki. Wyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńTo się nalepiłaś ;) fajne i pyszne wszystkie...ciekawe te z mięskiem :)
OdpowiedzUsuńPierogi z morelami? Nigdy nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńOj tak, poparzone dłonie bardzo dobrze znam :)
OdpowiedzUsuńDo swojego ciasta zamiast oleju dodaje jajka, ale będę musiała wypróbować jak sprawdzają się w takiej wersji :)
Moje ulubione to z serem albo właśnie z borówkami, wszystkie prezentują się smakowicie :)
Świetne pierogi! Z serem albo z jagodami to moje ulubione :)
Ja do swojego ciasta zamiast oleju dodaje jajka, ale poparzone dłonie bardzo dobrze znam
uwielbiam pierożki :) najbardziej ruskie i z owocami.
OdpowiedzUsuńJa pierogów nigdy nie odmawiam...:-)
OdpowiedzUsuń