niedziela, 13 września 2015

PRZEPIS NA NAJLEPSZE PIEROGI - PIEROGARNIA U RUDEJ

Gdy przychodzi sezon na robienie przetworów, dla mnie oznacza to też sezon na robienie dań do zamrożenia. Bywa tak, że przychodząc z pracy łapię lenia i nie chce mi się gotować, albo też wracam zbyt późno, aby w ogóle zabierać się za jakieś większe gotowanie - wtedy domowe mrożone obiady są jak znalazł. Moim numerem 1 do zamrożenia są pierogi i knedle. Gdy tylko przychodzi czerwiec, klepię wszystko z truskawkami, a teraz, we wrześniu padło na śliwki, morele i brzoskwinie. Dziś podam absolutnie najlepszy przepis na ciasto pierogowe, które nie równa się z żadnym innym (a uwierzcie, próbowałam już wielu). Przepis jest od cioci, która doradziła mi, aby zamiast zimnej, do ciasta dodawać gorącą wodę. Ciasto się zaparza, a następnie zamienia się w elastyczną, nieprzywierającą do rąk masę. Najlepsze jest to, że wystarczy je zagnieść kilka razy i już jest gotowe ! Może lekko poparzymy sobie przy tym palce, ale warto ! Zresztą, kulinarni maniacy, przecież nasze dłonie są z azbestu ! Trochę sparzonej mąki na pewno nam nie zaszkodzi !

NAJLEPSZE PIEROGI:
1 kg mąki
4 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
0,5 l wrzątku

Wszystkie składniki zagnieść - ale należy pamiętać, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, bo zrobi się za twarde. 
Brać po garści ciasta i wykładać na oprószony mąką blat, po czym je rozwałkować najcieniej jak się da (u mnie była to grubość 1 mm - mierzyłam, a mój inżynier P. się z tego śmiał :} )! Wykrawać kółka specjalną foremką, lub tak jak ja - kieliszkiem. Na środku każdego kółeczka układać 1/4 moreli lub śliwki (lub kilka jagód, albo pół truskawki), po czym składać kółko na pół i docisnąć brzegi. 
Gotowe pierogi wrzucać do garnka z gotującą się wodą, którą najlepiej wymieszać z 1 łyżką oleju. Gotować aż pierogi wypłyną na wierzch, czyli jakieś 2 minuty.
 Moja mała fabryka pierogów. Jednego dnia trzepnęłam trzy rodzaje: z morelami, z borówkami i z mięsem.
 Z morelami.

Śmiesznie zawijane z borówkami:

Pirogi z mięsem, ale tutaj ciasto zrobiłam ziołowe. Tzn., przed zagnieceniem wszystkich składników dodałam jeszcze posiekaną natkę i miętę. Z mięsa mielonego, zrobiłam mini pulpeciki (dodałam posiekany czosnek, posiekaną natkę, oregano, świeżo mielony pieprz, sól, jajko i bułkę tartą), po czym podsmażyłam je na oliwie na brązowo. Pulpeciki miały średnicę ok. 1 cm. 
Aby zrobić jednego pieroga, potrzeba dwóch kółek rozwałkowanego ciasta. Na środku jednego kółka kładziemy pulpecik, nakrywamy go drugim kawałkiem ciasta i i dociskamy do siebie oba kółka. Jeśli okaże się, że pulpeciki są jednak za duże - przekrójcie je na pół. Pierogi wychodzą nam w kształcie słoneczka.
Fantastyczna Florence Welch z Florence and The Machine wydała nową płytę i nie mogę się nią nacieszyć :) Mimo ukochanych przez radio hitów, ja upodobałam sobie "Pure feeling", utwór tak energetyczny, że od razu poprawia mi humor w te jesienne dni :)


Paulina.

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Trochę się przy nich narobiłam, więc byłam z nich (nie ukrywam) cholernie dumna :)

      Usuń
  2. rany! naszykowałaś pierogi z 1 kg mąki, gratuluję, bo to sporo ciasta wyszło. przepadam za pierogami! pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo sporo, wiem :} Część zjedliśmy na obiad, część własnie zamroziłam, a część rozdałam po rodzinie :}

      Usuń
  3. Pierogi z morelami i borówkami brzmią i wyglądają pysznie :) Musze i ja w końcu zrobić jakieś pierogi :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożki uwielbiam a twoje wyglądają mega pysznie :-) z chęcią bym zjadła takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy pierogi, porywam porcyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochamy pierogi i najbardziej z serem lub z dynią. Te z morelami zrobiły na nas wrażenie :D Kurczę, że nam się nie chce ich robić.... xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe pierożki. Wyglądają mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. To się nalepiłaś ;) fajne i pyszne wszystkie...ciekawe te z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi z morelami? Nigdy nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak, poparzone dłonie bardzo dobrze znam :)
    Do swojego ciasta zamiast oleju dodaje jajka, ale będę musiała wypróbować jak sprawdzają się w takiej wersji :)
    Moje ulubione to z serem albo właśnie z borówkami, wszystkie prezentują się smakowicie :)

    Świetne pierogi! Z serem albo z jagodami to moje ulubione :)
    Ja do swojego ciasta zamiast oleju dodaje jajka, ale poparzone dłonie bardzo dobrze znam

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam pierożki :) najbardziej ruskie i z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja pierogów nigdy nie odmawiam...:-)

    OdpowiedzUsuń