sobota, 27 lutego 2016

SATURDAY NIGHT FEVER - gorączka sobotniej nocy część 2

Sobota to taki dzień, w którym z P. lubimy sobie dogadzać. Dobry film i domowy fast food idealnie wpasowują się w ramy leniwego wieczoru. Zrobiłam więc ostatnio koftę, domowe frytki (takie są najlepsze!), troszkę podkręconą mizerię oraz pastę z awokado. Wszystko to razem świetnie współgrało, smaki dobrze do siebie pasowały, a mięso na patyku maczane w obu sosach oraz jedzone rękami frytki kojarzyły nam się z zupełną "samowolką". Usiedliśmy przed komputerem, włączyliśmy najnowszy sezon "Wikingów" i niczym Ci barbarzyńcy zabraliśmy się za rozbrajanie naszego posiłku ;) I wiecie co ? Fast food naprawdę powinien być jedzony rękami ! Daje dużo frajdy i naprawdę ma się wrażenie, że jest jeszcze smaczniejszy !

KOFTA MIĘSNA:
Zagnieść w misce:
garść mielonego mięsa - użyłam siekanego z indyka
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 łyżka nasion chia
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej 

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wybierać po 1 łyżce farszu mięsnego i formować w dłoniach podłużne grube pałeczki. Każdą nadziać na patyk - może to być długa grubsza wykałaczka, którą powinniście bez problemu znaleźć w większym sklepie spożywczym. Kofty smażyć na rozgrzanej i mocno natłuszczonej patelni grillowej.

KOFTA WARZYWNA ? - oczywiście, że można zrobić i taką. Ja wykorzystuję do niej takie warzywa, jakie lubię dodawać do wegetariańskich kotletów - czyli, fasolę, soczewicę, zielony groszek, trochę ziemniaków, bataty, ciecierzycę, czyli głównie to co bulwiaste lub strączkowe. Najlepiej jednak nie robić z podgotowanych warzyw papki, tylko rozgnieść je widelcem, wtedy uzyskamy lepsza i zwartą konsystencję.

PODKRĘCONA MIZERIA:
Wymieszać w miseczce wszystkie składniki:
pół ogórka - drobno pokrojonego
1 łyżka posiekanej mięty
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
1 łyżka prażonego sezamu
szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wiem, że o tej porze ogórki są "mizerne", ale raz na jakiś czas nic się nie stanie. Ostatecznie można w tym przepisie użyć kiszonego lub konserwowego - też dobre. A zamiast śmietany można dodać majonez lub inny zamiennik.

PASTA Z AWOKADO:
Wymieszać:
1 awokado - miękkie, rozgniecione widelcem
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
sól, pieprz
1 łyżka soku z limonki

Zapewne wielu z Was zna już "Wikingów", ale umieszczam trailer dla tych, którzy być może jeszcze się nie zetknęli z tym serialem. 



Paulina.

14 komentarzy:

  1. Tak, tak jedzenie łapkami sprawia mega przyjemność xD
    Domowe fryty by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza, że nie je się ich za często, prawda ? ;)

      Usuń
  2. Nie ma jak porządne żarełko na porządnym ekologicznym talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Chciałam =, aby wyglądało trochę jak w angielskim barze sprzedawane są fish and chips :)

      Usuń
  3. Frytki jedzone widelcem do wręcz obraza dla frytek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi ochotę na pastę z awokado, no i kofta warzywna brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka pasta to jest to czemu nie potrafię się oprzeć :)

      Usuń
  5. Ręce i fast food to prawie konieczność. Pyszne jedzonko mieliście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne jedzonko,fajny serial. Cóż można chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki fast food jak najbardziej na tak :) a wikingów to chyba wszystkie odcinki widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zaczął się 4 sezon i podekscytowanie w moim domu znowu wzrosło :) Jeszcze czekamy na koniec kwietnia - "Gra o tron" :}

      Usuń
  8. Pyszne zestawienie :-) bardzo ciekawa kofta warzywna. Mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chce! Ja, ja , ja , ja , ja! Chociaż jednego :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń