środa, 22 czerwca 2016

STRAWBERRY CAKE WITHOUT BAKING - torcik truskawkowy bez pieczenia

Gdy nie znasz dnia ani godziny, żyjąc z chwili na chwilę, bo w każdej może się okazać, że twoje dziecko właśnie podjęło decyzję, aby wyjść na świat - działasz szybko i dość nieprzewidywalnie. Przynajmniej jeśli chodzi o sprawy kuchenne. Rozpisywany wcześniej plan tygodniowy na obiady skurczył sie do planu jednodniowego. A wszystko co przygotowujesz ma być niewyszukane, nie pochłaniające dużych ilości czasu, ani wysiłku (bo umówmy się, w tym momencie czasami zrobienie kanapki potrafi nieźle wyczerpać). Tak więc przepisy proste i spontaniczne stały się ostatnio moimi ulubionymi. W ferworze przeprowadzki, dzieciątkowych przygotowań i nie zawsze idealnego samopoczucia, nie umieszałam w tym roku jeszcze żadnego przepisu z truskawkami - aż wstyd ! Dlatego proponuję dziś torcik truskawkowy bez pieczenia. Szybki i nieskompliwkowany, ale smaczny.

TORCIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA:
"Blaty":
1 opakowanie biszkoptów
1 łyżka kakao rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
prawie pół kostki masła - niezbyt twardego, ale i nie za miękkiego

Krem:
Wymieszać:
250 ml mascarpone
300 ml ubitej kremówki

truskawki
opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotować galaretkę. Ponieważ jest gorąco, a nam zależy, aby ścięła się tochę szybciej, dodajcie do niej mniej wody - tak o 1/3 mniej, niż tego wymaga się na opakowaniu. W międzyczasie, gdy galaretka będzie stygła, można pzygotować ciasto.

W malakserze rozkruszyć biszkopty na miałką masę i dodać resztę składników. Na sam koniec masa ma być jednolicie ciemna od kakao oraz mieć konsystencję mokrego piasku. 
Połowę masy wysypać na dno małej tortownicy (18cm średnicy) i dociskać łyżką lub łopatką, aby równomiernie się rozłożyła. Na bazie rozłożyć 1/3 kremu, na to ułozyć pokrojone w grubsze plasterki truskawki i przykryć kolejną porcją 1/3 kremu. Na wierzch wysypać resztę masy ciastkowej i delikatnie podociskać ją łyżką tak, aby utworzyła jednolity placek i zakryła krem. Ostatnia warstwa 1/3 kremu idzie na samą górę, a na niej należy ułożyć całe truskawki (najlepiej aby zostały do tego wybrane takie owoce, które są mniej więcej tej samej wielkości i kształtu).
Ciasto wstawiamy do lodówki - podobnie miskę z galaretką.
Od tej pory co jakiś czas zaglądamy do lodówki, aby skontrolować galaretkę Jeśli zaczyna gęstnieć, możemy ją ostrożnie wylać na wierzch ciasta, zalewając nią całe truskawki. Zazwyczaj zostaje mi w misce trochę galaretki, więc resztę po prostu przelewam do szklanej lub salaterek jako oddzielny deser.
Od teraz ciasto potrzebuje już mniej więcej godzinę, aby być całkowicie gotowe, ponieważ gęstniejąca galaretka szybko się dotnie, a mascarpone i masło, które dodaliśmy do biszkoptowych blatów równie szybko się schładzają, trzymając całość w ryzach.
Złapana na oblizywaniu się.
I teraz uwaga wszystkie ciężarne ! Zastanawiacie się zapewne, dlaczego przy tym poście dałam etykietę "dobre dla kobiet w ciąży" ? Myślicie "Przecież każdy wie, że nie można jeść w ciąży truskawek, bo są meeega alergenne. Daaaa !". Otóż, po spotkaniu z dietetykiem w szkole rodzenia dowiedziałam się, że warto zapoznać swoje dziecko jeszcze w brzuszku z tym alergenem. Nie spożywać wiele tych truskawek, nie objadać się nimi, ale od czasu do czasu trochę ich skonsumować można, wtedy istnieje możliwość zmniejszenia ryzyka posiadania w przyszłości przez nasze dziecko alergii na ten owoc. A poza tym - nie bójmy się paniczne wszystkiego, co nam mówią, czy co podpowiada wujcio Google. Nasz organizm w tym okresie sam nam wiele rzeczy podpowiada i tego się trzymajmy ;) 

Paulina.

32 komentarze:

  1. szybciutko znika :) nie dziwię się ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój P. nie miał dla tego ciasta litości...

      Usuń
  2. Dawno nie robiłam żadnego ciasta bez użycia piekarnika... muszę coś wykombinować:) Trzymam kciuki za szybkie i bezbolesne rozwiązanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jak się robi gorąco to zazwyczaj przechodze właśnie na tryb bez pieczenia :) Z lenistwa, ale i trochę z tego powodu, że najlepsze są wtedy desery schłodzone.

      Usuń
  3. Bardzo podoba mi się ten krem - na pewno jest bardzo smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba u mnie taki krem standardowy o tej porze roku..

      Usuń
  4. to trochę bomba kaloryczna, ale wygląda bosko! zjadłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bomba,bomba, ale czasami i na taką bombę można sobie pozwolić ;)

      Usuń
  5. Takie torciki z kremem i truskawkami zawsze cieszą się największym wzięciem na rodzinnych spotkaniach :D Nic dziwnego! bo wygląda super ;) Oj tak, zapoznaj maluszka z tymi pysznymi owockami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej porze robu, aż żal nie wykorzystać truskawek do ciasta ;)

      Usuń
  6. Cudowny! dużą porcję bym wchłonęła ;) no i super, że jednak,, się załapałaś,, na truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się cieszę, żedostałam na nie zielone światło :) Co prawda w ograniczonych ilościach, ale i tak jestem przeszczęśliwa :D

      Usuń
  7. Pyszny! i ma futrzanych fanów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ten futrzak jest fanem wszystkiego, co jadalne... Nawet cebuli :)

      Usuń
  8. pycha! i z tymi truskawkami masz rację,pamiętam jak ja byłam w ciąży i każdy mnie straszył,,,tego nie jedz,tamtego też nie,tego nawet nie dotykaj,,,nie można dać się zwariować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ! Jeśli bym tak postępowała, to nic bym nie mogła zjeść. Każdy ma jakieś złote rady ;) A w małych ilościach nie zaszkodzi spróbować :)

      Usuń
    2. Bardzo apetyczny ten torcik!!!

      Usuń
  9. Wspaniały, takie ciacha smakują zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Juz jeden lasuch się oblizuje; )Torcik wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Bajka! Tak niewiele składników, a jaki super efekt, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam ostatnio coś podobnego u babci, przepyszny :))
    A kociak cudowny :)

    http://triviaaboutme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie. Prawie tak cudownie jak koteł <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham lato właśnie za te truskawki, z których można wyczarować takie pyszne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. truskawkowy, to jeden z moich ulubionych sezonów :)

      Usuń
  15. Obłędny :) Wygląda przepysznie, chętnie spróbuje stworzyć coś takiego na najbliższe urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne i szybkie ciasto, które lubi każdy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się pięknie i oczywiście przepis jak dla mnie idealny - mało roboty, to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ze względu na to "mało roboty"zrobiłam to ciasto :)

      Usuń
  18. fantastyczny przepis :) za chwilke próbuje zrobic ciasteczko bo wyglada piięknie

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham ciasta bez pieczenia. Szkoda, że już koniec truskawek

    OdpowiedzUsuń