środa, 22 lutego 2017

ODCHUDZONY TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty Czwartek już za dwa dni, a ja przychodzę do Was z trochę odchudzonym przepisem. Wydaje się, że haniebnie łamię zasadę, aby było tłusto, ale za to mogę obiecać, że będzie słodko, więc powinno to usatysfakcjonować wszystkich łasuchów. Moja odchudzona wersja amerykańskich doughnuts, znanych w Polsce pod uroczą nazwą "oponki", wynika trochę z mojego nowego postanowienia, aby schudnąć po ciąży. Przepis jest też na niewielką ilość oponek, bo ostatnimi czasy gorliwie wyznaję zasadę "m-ż", więc nie robiłam całej michy tych łakoci, a jedynie jeden mały talerz. Przepis jest wegański, bo mimo, iż sama weganką nie jestem, uwielbiam szukać zdrowszych rozwiązań, zwłaszcza jeśli chodzi o słodkości. Gotowi na moje doughnuts?
ODCHUDZONE PIECZONE OBWAŻANKI - przepis na 12 obważanków, 12 mini pączuszków oraz 3 pączkowe serca :

1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
2 łyżki oleju kokosowego
pół szkl. ciepłego mleka (u mnie kokosowe) lub wody
pół szkl. cukru
szczypta soli

Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą i zwartą masę, a następnie uformować ciasto w kulę. Musi ładnie odchodzić od ręki - jeśli będzie za wolne, dodawajcie po troszku mąki, a jeśli będzie za twarde i za suche, dodajcie odrobinę wody (przepis robiłam "na oko").

Kulę ciasta włożyć do miski, okryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum pół godziny, ale najlepiej, aby rosło przez godzinę. Po leżakowaniu, podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać szklanką oponki, a dziurkę w środku można wyciąć kieliszkiem do wódki. 
Obważanki, razem z wycięntymi ze środka mini pączuszkami piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Z resztek ciasta można uformować cienkie wałeczki i zrobić z nich wianuszki lub serca.

Paulina.

21 komentarzy:

  1. Takie wypieki są 100x lepsze niż pączki :D Najchętniej zjadłabym tego z czekoladą ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy typowych doughnuts, ale te wyglądają super! Zdrowa wersja jeszcze bardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam tego z lukrem i płatkami kokosowymi. Świetny ten przepis.
    Choć smak tłuściutkich pączków smażonych ma swój charakter, to jednak ja zdecydowanie bardziej wolę taką pieczoną wersję. Doskonale je udekorowałaś :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak pięknie wyglądają, że najchętniej wszystkie bym zjadła. Skoro są odchudzone, może nie przybrała bym za wiele na wadze :) ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakieś one urocze! A najbardziej ten z serduszkami <3 My takie wersje tłuścioszków zdecydowanie bardziej preferujemy... nawet jeśli z glutenem, a co! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smacznie! Podobnie robię ciasto drożdżowe i już niebawem opublikuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne i takie śliczne, że nie można się napatrzeć. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lekko odchudzone, ale nadal śliczne i smakowite *-*

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie śliczne, kolorowe! 😍 jadłabym! Ten ekstrakt z lawendy to kupny? Kolorek mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna wersja, dużo lepsza i zdrowsza niż wszystkie smażone :) Chętniej zjadłabym takie niż tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poprosiłabym standardowo, ten z cukrem pudrem! :) Pączków nigdy sama nie robiłam, ale za to uwielbiam domowe oponki... Nawet nie wiem ile w tym roku ich zjadłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne Szkoda ze tak pozno na nie trafiłam Swietne sa i mysle ze zniknely w mgnieniu oka Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne! Że Ci się chciało tyle lukrów robić;)

    OdpowiedzUsuń
  14. no i na które się mamy zdecydować? :) bierzemy wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W zeszłym roku zrobiłam pieczone donuty i wcale nie były gorsze od tych smażonych. W tym roku jednak nie mogłam się powstrzymać przed tradycyjnymi pączkami ^_^

    OdpowiedzUsuń
  16. Można wcinać bez wyrzeczeń :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile zdjęć! I wszystkie tak kolorowe :) Napracowałaś się z tymi kolorkami!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystkie wyglądają bardzo pysznie ! Musze takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo zachęcająco wyglądają, nic tylko je robić i jeść, bo są przy tym zdrowe.

    OdpowiedzUsuń