Wiemy,
że lato w pełni, ponieważ wieczorem powietrze przesiąka aromatem
grillowanego mięsa. Co tydzień sobotę spędzamy u kogoś innego, czy to na
działce, czy w domu, tak naprawdę nie ma to znaczenia, dopóki jest
dobre jedzenie i jeszcze lepsze towarzystwo. Zestaw standardowy to
oczywiście karkówka i skwierczące kiełbaski, ale gdyby tak przygotować
coś innego? Coś, co pasowałoby jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze
mogłoby występować jako odrębne danie. Gdy zaczęłam się nad tym
zastanawiać przed jedną z takich imprez, oczywiście puściłam wodze
fantazji. P. komentował każdą moją sugestię, aż trafiło na ten jeden
wybór, któremu nawet on nie mógł się oprzeć, ponieważ podstawowym
składnikiem dania były właśnie jego ukochane pomidory. Oto Letnia
Imprezowa Tarta Pomidorowa.
We know for sure that the summer season has just started, because the air is soaked through the aroma of grilled meat. Every Saturday we party with our friends. And regardless of whether it's in the park, or at home, it really does not matter, as long as the food is good and the company is even better . The grill standard is, of course, pork and the sausages, but if so prepare something else? Something that would fit with the meat, but it might be a separate dish as well. When I started to think about that recipe before one of these summer grill parties, I let my imagination run wild. My dear P. commented my suggestions with the critical eyes, until I picked up this one choice, which even he couldn't resist. I present you the Summer Tomato Tart.
TARTA TATIN Z PIECZONYMI POMIDORAMI:
(na 2 małe tarty dla 2 osób)
2 duże pomidory
20 g masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki cukru
4 łyżki octu balsamicznego (najlepiej zagęszczonego)
Ciasto:
1 1/4 szkl. maki
1 żółtko
20 g masła w pokojowej temperaturze
20 g zimnej margaryny
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Piekarnik
nastawić na 175 stopni. Pomidory pokroić na podłużne części i usunąć
pestki. Na dużej patelni roztopić masło z odrobiną oleju i wrzucić
zmiażdżony czosnek, ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Dodać
cukier i ocet i podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści. Na patelnię
wrzucić cząstki pomidorów i smażyć z obu stron około 5 minut.
Ciasto
zagnieść i uformować z niego dwa placki o średnicy około 25 cm. Na
środku każdego placka ułożyć promieniście pomidory, brzegi ciasta
zawinąć dookoła farszu i na koniec polać środek sosem z patelni. Piec
około 15 minut, do momentu aż ciasto tart się zarumieni.
Można podawać z sosem śmietanowym : podgrzana śmietanka 36% z szalotkami i odrobiną masła.
TOMATO TATIN TART:
(for 2 little tarta for 2 people)
2 big tomatoes
20 g of butter
1 clove of garlic
2 tablespoons of sugar
4 tablespoons of balsamic vinegar
Pastry:
1 1/4 cup of flour
1 egg yolk
20 g of soft butter
20 g of cold margarine
2-3 tablespoons of cold water
a pinch of salt
Preheat
the over to 175 Celsius degrees. Cut the tomatoes into longitudinal
slices and remove the seeds. In a large pan melt the butter with a
little bit of oil and toss the crushed garlic, stirring constantly, to
not burn. Add the sugar and the vinegar and heat until the sugar is
dissolved. Add the tomatoes into the pan and fry on both sides for about
5 minutes.
Knead
the dough and form it into two cakes with a diameter of about 25 cm. At
the center of each cake put the tomatoes, wrap the edges of the dough
around the stuffing and finally pour the sauce from the pan. Bake for
about 15 minutes, until pastry is golden.
You can served this tart with cream sauce: heated 36% cream with chopped shallots and a touch of butter.
A na dobry humor polecam Jenny Lewis i jej zabawny teledysk, w którym występują znane aktorki z Hollywood - Anne Hathaway, Kristen Stewart i Brie Larson, pt. "Just one of the guys" :
Paulina.
Tarta właściwie w każdym wydaniu jest pyszna, więc ta z pewnością również. I tak też wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Tarta to takie ciasto, które smakuje fenomenalnie i na słodko i na słono. W wakacje to właśnie tartę podaję często gęsto na obiad.
OdpowiedzUsuń