czwartek, 9 lutego 2012

KINO-KULINARIA

Nie wiem czy kiedykolwiek mówiłam Wam, jak bardzo zaawansowane stadium fanatyzmu kulinarnego osiągnęłam. Być może nie wspomniałam, że moje upodobanie do kuchni rozciąga się również na kinematografię. Oglądanie programów kulinarnych na kuchnia.tv to jedno, ale już oglądanie filmów pełnometrażowych, to zupełnie co innego. Nie mówię jednak, że tylko takie filmy oglądam najchętniej, ale na pewno nimi nie pogardzę. Tak więc dzisiejszy wpis, jak się zapewne domyślacie, nie będzie wcale dotyczył przepisów, ale filmów o kucharzach. Nie będzie tu żadnego rankingu „od najlepszego do najgorszego”, jedynie propozycje, które widziałam i które przypadły mi do gustu – poukładane alfabetycznie. Część z niżej wymienionych tytułów traktuje o samej kuchni, czy sztuce gotowania, druga natomiast część (niestety ta większa) przedstawia gotowanie jako tło dla rozgrywającej się na pierwszym planie akcji.

  1. "A cake story" - film, który widziałam na Festiwalu Filmów Krótkometrażowych Żubroffka w Białymstoku. Opowiada o piekarzu, byłym cukierniku, który w Sylwestra postanawia upiec piękny tort dla swoich przyjaciół, jako noworoczny prezent. Jednak tort nigdy do nich nie trafia, ponieważ piekarz ostatecznie oddaje go najbiedniejszej rodzinie we wsi.

  2. "Bon Appétit" - hiszpański film o młodym kucharzu, który dostaje wymarzoną pracę w słynnej restauracji i poznaje atrakcyjną Hannę - degustatorkę win, o której względy będzie musiał walczyć ze swoim restauracyjnym guru - Thomasem.

  3. "Czekolada" - dobrze wszystkim znany film z Juliette Binoche i Johnny'm Depp'em. Młoda kobieta przenosi się wraz z córką do małego, francuskiego miasteczka i otwiera tam sklep z czekoladą. Jej ciepłe i delikatne usposobienie podbija serca mieszkańców miasteczka. 

  4. "Julie and Julia" - pewnego dnia, zniechęcona pracą, której nie lubi, Julie Powell postanawia zrealizować w ciągu roku 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child pt. :  "Mastering the Art of French Cooking". Swój projekt opisuje na blogu, co przynosi jej wkrótce popularność. Jednocześnie w filmie przeplatają się dwie historie Julie i Julii, pokazując ich kulinarne perypetie.

  5. "Kelnerka" - film opowiada historię kelnerki z małego miasteczka, która pracuje w przydrożnym barze mlecznym. Tkwiąc w nieszczęśliwym małżeństwie z zaborczym i zazdrosnym Earlem, Jenny ucieka od codziennych problemów piekąc niesamowite ciasta.

  6. "Nieodparty urok" - Amanda, która jest właścicielka niewielkiej restauracji na Manhattanie, jest bliska bankructwa, co zmusza ją do zamknięcia interesu. Nieoczekiwanie jednak otrzymuje magiczną moc od kupionego na targu kraba. Od tej chwili staje się mistrzynią kuchni, a jej potrawom nikt nie może się oprzeć. Tak więc podupadająca restauracja, staję się najsławniejszym lokalem w mieście.

  7. "Ratatouille" - bajka, ale jakże urocza. Mały szczurek ma tylko jedno marzenie - zostać kucharzem. Dzięki idealnie rozwiniętemu węchowi potrafi przyrządzać cudowne potrawy. Udając się do Paryża, spotyka początkującego kucharza, któremu kiepsko idzie gotowanie. Zawiera więc z nim umowę, on będzie gotował za niego, ponieważ zawsze o tym marzył, a kucharz zyska upragniona sławę.

  8. "Sekretne życie pszczół" – film, oparty na podstawie książki Sue Monk Kidd, przedstawia lata 60-te XX wieku. Piękna opowieść o Lily Owens, która po śmierci matki nie potrafi porozumieć się z ojcem. Ucieka więc z domu z czarnoskórą nianią, aby odszukać miejsce, w którym wychowała się jej matka. Trafiają do domu bogatych, czarnoskórych sióstr Boatwright, które prowadzą pasiekę. Zatrzymując się w ich posiadłości zaznają bezpieczeństwa i miłości, których im brakowało. Film opowiada tak naprawdę o prześladowaniach rasowych, a kulinaria tworzą dla tego wątku jedynie przyjemne tło.

  9. "Smażone zielone pomidory" - historia Evelyn Couch, która przechodzi trudny okres. W szpitalu, podczas odwiedzin u krewnej, poznaje przemiłą staruszkę Cleowę Theadgoode. Spotkanie to zmienia życie Evelyn. Cleowa opowiada jej historię swojego życia oraz mieszkańców małego miasteczka Whistle Stop, położonego w Alabamie. Razem przenoszą się do lat 30-tych XX wieku. We wspomnieniach tych powraca kawiarnia Whistle Stop, który była niegdyś centrum miasteczka. Powraca też niewyjaśniona zbrodnia sprzed lat. Film oparty na podstawie książki Fannie Flag, pod tym samym tytułem.

  10. "Soul Kitchen" - właściciel restauracji Zinos, zostaje porzucony przez dziewczynę, w związku z tym przestaje go interesować własny interes i daje wolną rękę swoim pracownikom. Zaczyna panować anarchia - kucharz gotuje to co zawsze chciał gotować, mimo, iż w karcie nie ma takich potraw. Zmienia się muzyka, a awangardowi artyści urządzają w restauracji różnego rodzaju przedstawienia. Zamiast podupadać, lokal zyskuje na popularności, co wywołuje zaskoczenie nawet u samych pracowników.

  11. "Tampopo" - japoński film, opowiadający historię młodej wdowy, która samotnie prowadzi makaronowy bar, w którym zatrzymują się głównie kierowcy ciężarówek. Jeden z nich, oczarowany właścicielką, jednak niezadowolony z jakości serwowanego tam jedzenia, postanawia tytułowej Tampopo pomóc w prowadzeniu baru.

  12. "Toast" - ekranizacja biografii brytyjskiego kucharza Nigela Slatera. Młody Nigel od małego interesował się gotowaniem, a swoją pierwszą pracę kucharza w londyńskim hotelu Savoy dostał w wieku 17 lat. 

  13. "Uczta Babette" - klasyk kina poświęconego kuchni. Opowiada o dwóch siostrach, żyjących w małej duńskiej osadzie, w XIX wieku. Wychowane w surowy i niemal ascetycznie religijny sposób, przez swego ojca pastora, odrzuciły w przeszłości swoje szanse na miłość. Siostry przygarniają pod swój dach uciekinierkę z ogarniętego rewolucją Paryża, która przejmuje u nich obowiązki służącej. Po śmierci ojca, siostry postanawiają urządzić ucztę z okazji 100-lecia jego urodzin.  Babette, która wygrywa pieniądze na loterii przekonuje siostry, aby to ona urządziła ucztę, na którą schodzą się mieszkańcy wioski.

  14. "Vatel" - rok 1671. Książę de Conde pragnąc odzyskać swoją pozycje u króla, wyprawia ucztę, na którą zaprasza wszystkich arystokratów z Wersalu. Ucztę ową przyrządza François Vatel, pierwszy mistrz ceremonii na dworze księcia.

I to tyle na dzisiaj. Życze wszystkim Łasuchom udanego dnia,
Paulina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz