piątek, 24 października 2014

AAAAA.... QUICHE !

Jesień, ulubiona pora roku, weszła w nieco ciemniejszą fazę. Zamiast słońca i chłodnego wiatru, za oknem zachmurzone niebo i deszcz. Rok zatoczył koło i dni znowu są krótsze. Rano jeszcze ciemno za oknem, a siadając z P. do obiadu patrzymy znowu na powlekający niebo zszarzały granat. Po ciężkim dniu w pracy, takim z ołowianym i smutnym niebem, w domu pokrzepiamy się ciepłym światłem lampki zamiast słońca. Posiłki też zrobiły się bardziej sycące, bo brzuszek tymi lekkimi nie dojada. Dziś coś francusko-polskiego. Taka moja własna fusion - quiche grzybowy.

Autumn, my favourite seasoncame in a slightly darker phase. Instead of the sun and cool breeze, I can only see the cloudy sky outside the window and heavy rain. Another year made circle and the days are shorter againWhen I woke up in the morning there is still dark outsideAfter a hard day at work, with a sad, grey sky, we try to comfort ourselves with a warm lam light instead the sun. Dinners are suddenly richer, heavierToday, some French-Polish dish. This is my own fusion - mushroom quiche.


QUICHE Z GRZYBAMI:
Ciasto:
1 żółtko
1 3/4 szkl. mąki
1 łyżka zimnej wody
 90 g masła
 szczypta soli

Nadzienie:
Opakowanie suszonych grzybów
pół szkl. wrzątku
2 garści pieczarek
6cm-owy kawałek pora
1 łyżka masła
2 jajka
250 ml śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
2 garści świeżego szpinaku
50 g sera gorgonzola

Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 20 minut. Grzyby umyć, oczyścić i zalać wrzątkiem. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki, a pora posiekać. Pieczarki wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć, aż się trochę skurczą i przyrumienią. Następnie dorzucić do nich pora, zeszklić go i na sam koniec dodać szpinak. W międzyczasie przygotować w misce zalewę. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką, wmieszać do środka kawałki gorgonzoli oraz przestygnięte grzyby suszone wraz z wodą, w której się moczyły. 
Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem, na które należy przerzucić farsz z patelni, a następnie zalać go masą. Piec około 40 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
MUSHROOM QUICHE:
Pastry:
1 egg yolk
1 3/4 cup of flour
1 tablespoon of water
90 g of butter
a pinch of salt

Filling:
1 package of dry mushrooms
1/2 cup of boiling water
2 handful of champignons
6 cm piece of leek
1 tablespoon of butter
2 eggs
250 ml of cream fresh
salt, black pepper
parsley leaves
2 handful of fresh spinach
50 g of gorgonzola cheese

Knead dough and refrigerate for 20 minutes. Wash the mushroomsclean them and pour with the boiling waterClean the champignons and cut them into the quarters, then chop the leekToss the champignons to the pan with the hot butter and fry until slightly browned and shrinkThen add chopped leekfry it, and at the end add spinachIn the meantime, prepare the liquid filling in a bowlMix cream with the eggs, season with salt, pepper and chopped parsley, stir into the pieces of gorgonzola and cool dried mushrooms along with the water which they soaked in.
Put the pastry into the greased formadd the stuffing out of the pan, then pour with the liquid fillingBake for about 40 minutes in a preheated oven to 190 degree.
Hm.... interesujące.
Łowczyni poluje.
Charli XCX - Boom Clap

Paulina.

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks very nice. Definitely I have to try this one ;)

    Natalie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U should, cuz it's a perfect autumn course ;)

      Usuń