piątek, 10 października 2014

DYNIOWA PARADA / PUMPKIN PARADE



 Jesień to pora cudownych zbiorów. Jabłka, gruszki, śliwki uginają gałęzie drzew w ogrodzie moich rodziców, a ja szaleńczo z tego korzystam, gdy tylko przyjeżdżam na weekend. W sklepach natomiast pojawiają się już pierwsze dynie i moja głowa oczywiście zaczyna pulsować od nadmiaru tego dobrobytu. Kto powiedział, że jesienią się wszystko kończy? To jeszcze nie ten czas, gdy jesteśmy jedną nogą w śniegu. Co prawda słońce już nas opuściło, a deszcz rozmył resztki pięknej pogody, ale w sadach panuje istny urodzaj. Dzisiaj przedstawiam jesienny dyniowy wpis, jako że dynia to jest ten produkt, na który czekam cały rok. Co sezon wymyślam nowe przepisy, ale powielam też te, które podbiły serce moje i mojego P. Od prostych i nieskomplikowanych, do nieco bardziej wymagających, przeprowadzę Was przez cykl wpisów poświęconych tylko i wyłącznie dyni. Powtórzę więc, jak co roku: Sezon dyniowy czas zacząć !



Autumn is a wonderful time to harvest. Apples, pears, plums bend the branches of the trees inmy parents' garden, and I madly use this opportunity whenever I come for the weekend. We can also meet the firts pumpkins in the groceries so my head starts to pulsate from the excess of this wealth. Who said that when autumn is coming everything is over? This is not the time when we are with one foot in the snow. It is true that the sun has just left us, and the rain washed away the remnants of the beautiful weatherbut there is a veritable orchard harvestToday I present autumn pumpkin entry, as the pumpkin is this product that I wait for it all yearEvery season I create the new recipes, but I also like to remind the old ones which conquered mine and my P.'s hearts. From simple and uncomplicated onesto slightly more demanding, I will guide you through the series of entries devoted exclusively for pumpkin.



 DYNIOWE KLUSKI:
Kluski:
1 jajko
pół szklanki startego sera żółtego
1 szkl. musu z dyni
1,5 szkl. mąki
sól, pieprz

Wszystkie składniki połączyć tak, aby wyszła jednolita, w miarę jędrna masa, z której bez problemu można formować kulki. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodajcie jeszcze trochę mąki, albo na odwrót, jeśli masa jest za sucha, dodajcie jeszcze musu z dyni lub jajko.
Gotować w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż kluski zaczną wypływać na powierzchnię.

PUMPKIN DUMPLINGS:
Dumplings:
1 egg
a half cup of grounded cheese
1 cup of pumpkin mousse
1,5 cup of flour
salt, pepper

Mix all the ingredients to form pastry from which there isn't any problem to form the round dumplings. If the pastry is too liquid, add more flour. And if it's too dry, add more pumpkin mousse or one more egg.
Cook in salty, boiling water until the dumplings are flow on the water surface.
 
Same kluski będą jałowe, jeśli nie dodamy do nich jakiegoś farszu. Ja usmażyłam skwarki, dodałam paski pieczonej papryki, oprószyłam szczypiorkiem i suszonym tymiankiem.

The dumpling without any company will be insipid. So I added some bacon crisps, the stripes of grilled sweet red paprica, sprinkle with chives and dry thyme.


Keane "Everybody's Changing":
Paulina.

2 komentarze: