piątek, 21 listopada 2014

PRZEDPOŁUDNIE ZABARWIONE CZERWIENIĄ I FIOLETEM.

- Co mamy na drugie śniadanko ?
- Surówka.
- Z mięskiem ?
- Z czerwoną kapustą.
Skrzywienie oraz ruch ręką, po którym wnioskuję, że mam mówić dalej.
- I z papryką.
Kolejne poganianie ręką.
- I z granatem.
Zniecierpliwione wykrzywienie ust i szaleńcze ruchy ręką.
- Skarbie, w tej sałatce nie ma mięsa.
- Dlaczego ty zawsze tak wydziwiasz przy sobotnim drugim śniadanku ?
- Chcę, żeby było oryginalnie i smacznie.
- ???

Ciężko jest zadowolić swojego mężczyznę, gdy ten jest zagorzałym mięsożercą. Można się dwoić i troić, a on i tak zawsze znajdzie skazę w moim daniu, narzekając, że brak w nim wystarczającej ilości tłuszczu i białka. Czasami grzebie widelcem w talerzu, ze skupioną miną poszukiwacza skarbów. Gdy tak przemierza wzdłuż i wszerz podany talerz, gdzieś w mojej głowie pojawia się myśl, że faceci to naprawdę inny gatunek, a odległość między Marsem i Wenus nagle nabiera rzeczywistych rozmiarów.

CZERWONO-FIOLETOWA SURÓWKA 
Przepis na 2 porcje
1/4 czerwonej kapusty (niewielkiej)
pół czerwonej papryki
1 czerwona cebula
1 mały owoc granatu
1/3 czerwonej papryczki chili
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skondensowanego octu balsamicznego
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
spora szczypta cukru lub 1 łyżeczka miodu

Kapustę, paprykę, chili, cebulę pokroić w cienkie piórka i zmieszać ze sobą w misce. Granata przekroić na pół, po czym aby wydostać z niego pestki, należy uderzać każdą z połówek drewnianą łyżką, kierując rozkrojoną część w dół i zasłaniając ją jednocześnie dłonią, aby sok i pestki nie rozlatywały się na boki, ale wpadały od razu do miski z resztą warzyw.
Zostało już tylko przygotować dressing : czyli w oddzielnej miseczce wymieszać resztę składników (sok z cytryny, ocet, sól, pieprz i cukier) do czasu, aż przyprawy się rozpuszczą.
Teraz wystarczy już tylko wlać dressing do miski z warzywami, porządnie go wymieszać, nałożyć po połowie na talerze i zjeść ;) Smacznego!

PURPURE-RED SALAD
Recipe for 2 people
1/4 of red cabbage
a half of sweet red paprica
1 red onion
1 small pomegranate
1/3 of chili pepper
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of condense balsamic vinegar
a half of teaspoon of salt
a pinch of black pepper
a generous pinch of sugar or a teaspoon of honey

Cut finely the red cabbage, red paprica, red onion and a chili pepper. Cut the pomegranate in half, hold each half over a bowl with the vegetables, tap the skin with the wooden spoon.
Next you just need to prepare the dressing. Easy : mix lemon juice, vinegar, sal, black pepper and sugar in a small bowl until sugar and salt are dissolved.
Niezwykle chrupka i świeża przekąska. Ma nie tylko przepiękne kolory, ale i ciekawy smak. Przepis na pewno warty polecenia.

I tradycyjnie jeszcze jakaś piosenka. Dziś wybór padł na Leighton Meester "Heartstrings":

Paulina.

1 komentarz:

  1. Sałatka wygląda fantastycznie! Chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń