Jak już kiedyś wspominałam, lubimy z P., aby nasze niedzielne poranki były okraszone dozą lenistwa i niepohamowanej słodyczy. Siadamy na kanapie, okrywamy się tym starym kocem w czerwoną kratę, włączamy kanał historyczny i sącząc kawę jemy jakiś smakołyk. To taka nasza rutyna, której nijak nie potrafimy przerwać. No ale cóż może być pyszniejsze do porannej kawy rano, niż słodkie?
PLACKI Z KARMELIZOWANYM ANANASEM:
kilka plasterków ananasa
4 łyżki cukru
1 jajko
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. maślanki lub jogurtu naturalnego
1/3 szkl. cukru
Skarmelizować pokrojone na kawałki plastry ananasa na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki na placki, po czym usmażyć je na małym ogniu.
CRUMPETS WITH CARMELISE PINEAPPLE:
a few slices of pineapple
4 tablespoons of sugar
1 egg
3/4 cup of flour
3/4 cup of buttermilk or yogurt
1/3 cup of sugar
Cut the pineapple slices into the cubes and fry them with sugar on a dry pan. Mix all the crumpet ingredients in a bowl and fry them in another pan on a low heat.
Można też przygotować takie placki w inny i ciekawszy sposób. A mianowicie, oblać ciastem cały krążek ananasa i go po prostu usmażyć.
You can also prepare these crumpets in a different ways. Namely, drench the whole pineapple slices with dough and fry them.
Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Home
Paulina.
Słodkie śniadanie? To idealne śniadanie :D U nas niedziela też ma swoją słodką stronę! :D
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie osłodzić jakoś niedzielę przed strasznym poniedziałkiem ;)
UsuńJestem łasuchem i zjem praktycznie wszystko co słodkie. Koniecznie zapisuje pomysł i próbuje w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńJesteś jak mój P., on też jest strasznym łasuchem i to głównie dla niego przygotowuję większość deserów :)
Usuńniebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńCoś co jest obtoczone w skarmelizowanym cukrze ? Taaaak :)
Usuńrozkosz dla podniebienia!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Beata :)
UsuńRównież uwielbiam słodkie poranki niedzielne :)
OdpowiedzUsuńA na takie placuszki chętnie bym się wprosiła :)
To zapraszam, roboty tyle co nic :)
UsuńJak dla mnie pycha! Jeszcze ten cudowny karmelizowany ananas <3
OdpowiedzUsuńPolecam to zrobić z ananasem świeżym, nie z puszki, będzie lepszy aromat. Wiem, bo jak robiłam to śniadanko za drugim razem, użyłam właśnie ananasa świeżego - wtedy to jest odlot :)
UsuńMoże nie na śniadanie, ale na deser zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńO jakiej porze kto woli ;) Deser też pasuje ;}
Usuń