wtorek, 28 kwietnia 2015

TRADYCYJNIE - Słodkie Niedzielne Śniadania / propozycja 1

Jak już kiedyś wspominałam, lubimy z P., aby nasze niedzielne poranki były okraszone dozą lenistwa i niepohamowanej słodyczy. Siadamy na kanapie, okrywamy się tym starym kocem w czerwoną kratę, włączamy kanał historyczny i sącząc kawę jemy jakiś smakołyk. To taka nasza rutyna, której nijak nie potrafimy przerwać. No ale cóż może być pyszniejsze do porannej kawy rano, niż słodkie?

PLACKI Z KARMELIZOWANYM ANANASEM:
kilka plasterków ananasa
4 łyżki cukru
1 jajko
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. maślanki lub jogurtu naturalnego
1/3 szkl. cukru

Skarmelizować pokrojone na kawałki plastry ananasa na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki na placki, po czym usmażyć je na małym ogniu.

CRUMPETS WITH CARMELISE PINEAPPLE:
a few slices of pineapple
4 tablespoons of sugar
1 egg
3/4 cup of flour
3/4 cup of buttermilk or yogurt
1/3 cup of sugar

Cut the pineapple slices into the cubes and fry them with sugar on a dry pan. Mix all the crumpet ingredients in a bowl and fry them in another pan on a low heat.
Można też przygotować takie placki w inny i ciekawszy sposób. A mianowicie, oblać ciastem cały krążek ananasa i go po prostu usmażyć.

You can also prepare these crumpets in a different ways. Namely, drench the whole pineapple slices with dough and fry them.

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Home


Paulina.

14 komentarzy:

  1. Słodkie śniadanie? To idealne śniadanie :D U nas niedziela też ma swoją słodką stronę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sobie osłodzić jakoś niedzielę przed strasznym poniedziałkiem ;)

      Usuń
  2. Jestem łasuchem i zjem praktycznie wszystko co słodkie. Koniecznie zapisuje pomysł i próbuje w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś jak mój P., on też jest strasznym łasuchem i to głównie dla niego przygotowuję większość deserów :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Coś co jest obtoczone w skarmelizowanym cukrze ? Taaaak :)

      Usuń
  4. Również uwielbiam słodkie poranki niedzielne :)
    A na takie placuszki chętnie bym się wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie pycha! Jeszcze ten cudowny karmelizowany ananas <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to zrobić z ananasem świeżym, nie z puszki, będzie lepszy aromat. Wiem, bo jak robiłam to śniadanko za drugim razem, użyłam właśnie ananasa świeżego - wtedy to jest odlot :)

      Usuń
  6. Może nie na śniadanie, ale na deser zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń