środa, 22 kwietnia 2015

WIOSNA, WIOSNA - WIOSNA, ACH TO TY !

  Święta szybko minęły i pozostała po nich wiosna. Słońce i deszcz powoli robią swoje, a dzięki nim z ziemi zaczyna wystawać soczysta trawa i pierwsze kwiaty. Wszystko jest bardziej kolorowe, piękniejsze i lżejsze zarazem - noszone ubrania, powietrze, widok za oknem, a nawet domowe menu. Obiady nie są już takie ciężkie, bo komu potrzeba tyle energii na talerzu, skoro pogoda sama mu ją dostarcza ? Ważne jednak, aby posiłki były teraz bogate w witaminy, bo po zimie organizm jest wciąż osłabiony. Poza tym wiosenne wahania pogody mogą dodatkowo pogorszyć sprawę, dlatego fundujcie sobie dużo zdrowych składników. Dzisiejsze domowe menu jest bardzo syte, ale i lekkie jednocześnie. Zapiekana w maśle i tymianku ryba z purée z białej fasoli będzie smacznym uwieńczeniem długiego dnia w pracy. A witaminy znajdziecie w zielonej i energetycznej salsie. Bierzcie widelec i do dzieła !
RYBA W MAŚLE Z PUREE Z BIAŁEJ FASOLI I ZIOŁOWĄ SALSĄ VERDE
2 duże filety z ulubionej ryby (użyłam soli)
3 łodyżki tymianku
1 duża łyżka masła
pół łyżki oliwy

Masło rozpuścić i przelać do żeliwnej patelni lub brytfanki. Wymieszać z oliwą, ułożyć na wierzchu rybę, na nią tymianek i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 10 minut.

PUREE
3/4 szkl. białej fasoli
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany 18% lub łyżka mleka
sól, pieprz

Fasolę namoczyć przez noc, przed gotowaniem wypłukać i ugotować do miękkości. Następnie utłuc ją jak ziemniaki, dodając masła, śmietany oraz przyprawy.

SALSA VERDE:
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
kilka gałązek tymianku - świeżego lub suszonego
1 łyżka suszonej mięty
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 łyżka oliwy
szczypta soli, pieprz

Zioła posiekać i wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

Paulina.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie, gdyby tak zamienić lub pozbyć się masła :/ i śmietany to danie jest nawet idealne na mój detoks :) bo chude ryby i strączkowe dozwolone :)) fajne wiosenne fotki :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wykombinować na swoja stronę :) Pobawić sie trochę przepisem ;)

      Usuń
  2. Ryba to nie dla mnie, choć apetycznie wygląda. Ale z miłą chęcią skusiłabym się na fasolowe puree i salsę verde :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Fasolowe puree i salsa grzechu warte :}

      Usuń
  3. Taki lekki obiad nam bardzo pasuje :) Ostatnio mamy fazę na jakąś rybę ale jakoś nigdy nam się nie składa aby ją przyrządzić :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już ! Na co czekacie :P Ale tak na serio, to i nam rzadko się zdarza rybka na obiad, a szkoda, bo bardzo smaczna :}

      Usuń