środa, 6 maja 2015

PORANKI PACHNĄCE CHLEBEM

Nic tak wspaniale nie pachnie jak świeży, cieplutki jeszcze chleb o poranku. Zjedzony z masełkiem i popity kawą lub herbatą, okazuje się być najlepszym jedzeniem na świecie. Chleb nie zawsze musi być na zakwasie (choć taki jest najlepszy, jednak nie każdy może taki jeść, na przykład ja), można go równie dobrze zrobić na sodzie lub drożdżach. Poniżej umieszczam łatwy przepis na chleb z ziemniakami - pozostaje świeży przez długi czas i jest wskazany dla tych, którzy mają różne problemy żołądkowe i alergiczne, na przykład dla tych, którzy nie tolerują histaminy. Użyłam mąki pszennej z dodatkiem orkiszowej (dobra na refluks, wrzody), ale do tego przepisu można dodać każdą inną mąkę. Ja pomijam zawsze żytnią i razową - nie bardzo mi służą - za to uwielbiam dodawać do tego przepisu gryczaną. Poza tym dużo różnych ziaren i orzechów wydaje się przy tym chlebie dobrym pomysłem. Do dzieła !


CHLEB ZIEMNIACZANY
300 g ugotowanych ziemniaków
400 g mąki pszennej typ 1050
300 g mąki orkiszowej
pół kostki drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
sól
350 ml wody

Ziemniaki wycisnąć przez praskę do dużej miski. Dodać mąkę, drożdże, cukier, jajko, 2 łyżeczki soli i wodę, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć ciasto na wysmarowanej tłuszczem formy i posmarować je rozmąconym jajkiem. Można posypać po wierzchy kminkiem, czarnuszką, ja użyłam siemię lniane. Zostawić 20 minut do wyrośnięcia (skubany rośnie szybko, więc miejcie go na oku), po czym wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
Drugie śniadanie : chleb ziemniaczany + jogurt grecki zmieszany z musztardą Dijon + grillowany kurczak w ziołach + blanszowany jarmuż 
Przepis z książki "Zdrowa dieta przy nietolerancji histaminy" Anne Kamp. Przepis oczywiście dobry dla tych, którzy:
- nie tolerują histaminy
- nie tolerują laktozy
- źle wchłaniają fruktozę
- nie tolerują sorbitolu

Paulina.

12 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis :-) Ja robię pszenno-żytni na drożdżach i jest pyszny ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No własnie mi żytni nie służy, chociaż uwielbiam :{

      Usuń
  2. Chleba ziemniaczanego nigdy nie jadłyśmy, ciekawy przepis :)
    Chleba jemy baardzo mało ale chętnie byśmy taki spróbowały.... z masełkiem xD

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy ten przepis z ziemniakami łał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Taki jest najlepszy ! Zachowuje świeżość na bardzo długo.

      Usuń
  5. Z chlebkiem ziemniaczanym to jeszcze się nie spotkałam :)
    A taka kromka jeszcze ciepła z samym masełkiem na pewno by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ten chlebek! Oj muszę się i ja zabrać za pieczenie.... z ziemniakami super.
    Udanego weekendu i wszystkiego dobrego na urodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia :) wczoraj szukałam bru - bez powodzenia :( Tak mi się spodobał twój pomysł, że nawet śniło mi się ozdabianie tymi cukrowymi kwiatkami tortu - chyba zachorowałam :}

      Usuń
  7. Takiego chleba nigdy nie jadłam, ale wyobrażam sobie jego smak i zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis szczególnie polecam, bo dzięki ziemniakom chleb długo jest świeży i się nie robi tak szybko czerstwy. Smak się tak bardzo nie zmienia, ale dzięki temu jest mięciutki i troszkę kleisty. Pycha :)

      Usuń