Nic
tak wspaniale nie pachnie jak świeży, cieplutki jeszcze chleb o
poranku. Zjedzony z masełkiem i popity kawą lub herbatą, okazuje się być
najlepszym jedzeniem na świecie. Chleb nie zawsze musi być na zakwasie
(choć taki jest najlepszy, jednak nie każdy może taki jeść, na przykład
ja), można go równie dobrze zrobić na sodzie lub drożdżach. Poniżej
umieszczam łatwy przepis na chleb z ziemniakami - pozostaje świeży
przez długi czas i jest wskazany dla tych, którzy mają różne problemy
żołądkowe i alergiczne, na przykład dla tych, którzy nie tolerują
histaminy. Użyłam mąki pszennej z dodatkiem orkiszowej (dobra na
refluks, wrzody), ale do tego przepisu można dodać każdą inną mąkę. Ja
pomijam zawsze żytnią i razową - nie bardzo mi służą - za to uwielbiam
dodawać do tego przepisu gryczaną. Poza tym dużo różnych ziaren i
orzechów wydaje się przy tym chlebie dobrym pomysłem. Do dzieła !
CHLEB ZIEMNIACZANY
300 g ugotowanych ziemniaków
400 g mąki pszennej typ 1050
300 g mąki orkiszowej
pół kostki drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
sól
350 ml wody
Ziemniaki wycisnąć przez praskę do dużej miski. Dodać mąkę, drożdże, cukier, jajko, 2 łyżeczki soli i wodę, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć ciasto na wysmarowanej tłuszczem formy i posmarować je rozmąconym jajkiem. Można posypać po wierzchy kminkiem, czarnuszką, ja użyłam siemię lniane. Zostawić 20 minut do wyrośnięcia (skubany rośnie szybko, więc miejcie go na oku), po czym wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
400 g mąki pszennej typ 1050
300 g mąki orkiszowej
pół kostki drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
sól
350 ml wody
Ziemniaki wycisnąć przez praskę do dużej miski. Dodać mąkę, drożdże, cukier, jajko, 2 łyżeczki soli i wodę, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć ciasto na wysmarowanej tłuszczem formy i posmarować je rozmąconym jajkiem. Można posypać po wierzchy kminkiem, czarnuszką, ja użyłam siemię lniane. Zostawić 20 minut do wyrośnięcia (skubany rośnie szybko, więc miejcie go na oku), po czym wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
Drugie śniadanie : chleb ziemniaczany + jogurt grecki zmieszany z musztardą Dijon + grillowany kurczak w ziołach + blanszowany jarmuż |
Przepis z książki "Zdrowa dieta przy nietolerancji histaminy" Anne Kamp. Przepis oczywiście dobry dla tych, którzy:
- nie tolerują histaminy
- nie tolerują laktozy
- źle wchłaniają fruktozę
- nie tolerują sorbitolu
Paulina.
Ciekawy przepis :-) Ja robię pszenno-żytni na drożdżach i jest pyszny ;-)
OdpowiedzUsuńNo własnie mi żytni nie służy, chociaż uwielbiam :{
UsuńChleba ziemniaczanego nigdy nie jadłyśmy, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńChleba jemy baardzo mało ale chętnie byśmy taki spróbowały.... z masełkiem xD
ciekawy ten przepis z ziemniakami łał :)
OdpowiedzUsuńChleb z ziemniaków? Wow;)
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy ! Zachowuje świeżość na bardzo długo.
UsuńZ chlebkiem ziemniaczanym to jeszcze się nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńA taka kromka jeszcze ciepła z samym masełkiem na pewno by mi zasmakowała :)
Taki cieplutki jest najlepszy :)
UsuńSuper ten chlebek! Oj muszę się i ja zabrać za pieczenie.... z ziemniakami super.
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu i wszystkiego dobrego na urodzinki :)
Dziękuję za życzenia :) wczoraj szukałam bru - bez powodzenia :( Tak mi się spodobał twój pomysł, że nawet śniło mi się ozdabianie tymi cukrowymi kwiatkami tortu - chyba zachorowałam :}
UsuńTakiego chleba nigdy nie jadłam, ale wyobrażam sobie jego smak i zapach :)
OdpowiedzUsuńTen przepis szczególnie polecam, bo dzięki ziemniakom chleb długo jest świeży i się nie robi tak szybko czerstwy. Smak się tak bardzo nie zmienia, ale dzięki temu jest mięciutki i troszkę kleisty. Pycha :)
Usuń