niedziela, 3 maja 2015

SZWEDZKIE INSPIRACJE - część 1

W dzisiejszym poście przepis z kuchni szwedzkiej. Ograniczam się co prawda do dania obiadowego, ale kolejne wpisy z tego cyklu przewidują jeszcze deser, przystawki i przekąski. Słynne szwedzkie klopsiki to danie sztandarowe tego kraju. Podawane z sosem żurawinowym, koperkiem oraz tłuczonymi ziemniakami są wspaniałą kombinacją smaków. Słonawe soczyste mięso ściera się z lekko gorzkawo-słodkim sosem - a takie połączenie wydobywa z mięsa więcej smaku. To prosty przepis - trochę takie nasze mielone, jednak z niecodziennym dla polskiej kuchni akcentem.

SŁYNNE SZWEDZKIE KLOPSIKI Z ŻURAWINOWYM SOSEM:

Klopsiki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 kromki pokruszonego czerstwego chleba
100 ml mleka
2 łyżki posiekanych świeżych ziół : pietruszki, koperku, szczypiorku
szczodra szczypta ziela angielskiego
sól, pieprz


Pokruszony chleb namoczyć w mleku, po czym po 10 minutach go odsączyć. Zagnieść wszystkie składniki tak, aby masa mięsna nie była płynna, ale zwarta i można z niej było uformować małe pulpeciki o wielkości piłeczki ping-pongowej. Smażyć na oliwie, na złotobrązowy kolor.



Sos:

sok z 1/2 cytryny
200 ml bulionu wołowego lub warzywnego, oby był naturalny, a nie z kostki (fe!)
1 łyżka mąki
1-2 łyżki śmietany 36%
kilka łyżeczek dżemu z żurawiny lub sosu żurawinowego


Po usmażeniu klopsików, na tej samej patelni, dolać sok z cytryny, bulion, mąkę i wymieszać porządnie. Podsmażać kilka minut, ciągle mieszając. Na sam koniec, gdy sos stanie się gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dolać śmietanki, 1 łyżeczkę dżemu żurawinowego i wymieszać. 



Klopsiki podawać z ziemniakami, polane sosem i udekorowane świeżym koperkiem oraz kleksami dżemu żurawinowego. 


Paulina.

11 komentarzy:

  1. Danie nie dla mnie, ale podoba mi się ten sos z zurawiną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zawsze można przygotować jego wegetariańską lub wegańską wersję ;)

      Usuń
  2. Sos żurawinowy to nowość ale bardzo ciekawy dodatek do pysznych klopsików :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry, owocowy i kwaskowaty. Polecam :)

      Usuń
  3. Wygląda cudownie, ja też bym wybrała wersję wegetarianska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko można zmodyfikować według swoich potrzeb :)

      Usuń
  4. Wyglądają znakomicie, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne danie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń