W dzisiejszym poście przepis z kuchni szwedzkiej. Ograniczam się co
prawda do dania obiadowego, ale kolejne wpisy z tego cyklu przewidują
jeszcze deser, przystawki i przekąski. Słynne szwedzkie klopsiki to
danie sztandarowe tego kraju. Podawane z sosem żurawinowym, koperkiem
oraz tłuczonymi ziemniakami są wspaniałą kombinacją smaków. Słonawe
soczyste mięso ściera się z lekko gorzkawo-słodkim sosem - a takie
połączenie wydobywa z mięsa więcej smaku. To prosty przepis - trochę
takie nasze mielone, jednak z niecodziennym dla polskiej kuchni
akcentem.
SŁYNNE SZWEDZKIE KLOPSIKI Z ŻURAWINOWYM SOSEM:
Klopsiki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 kromki pokruszonego czerstwego chleba
100 ml mleka
2 łyżki posiekanych świeżych ziół : pietruszki, koperku, szczypiorku
szczodra szczypta ziela angielskiego
sól, pieprz
Pokruszony chleb namoczyć w mleku, po czym po 10 minutach go odsączyć. Zagnieść wszystkie składniki tak, aby masa mięsna nie była płynna, ale zwarta i można z niej było uformować małe pulpeciki o wielkości piłeczki ping-pongowej. Smażyć na oliwie, na złotobrązowy kolor.
Sos:
sok z 1/2 cytryny
200 ml bulionu wołowego lub warzywnego, oby był naturalny, a nie z kostki (fe!)
1 łyżka mąki
1-2 łyżki śmietany 36%
kilka łyżeczek dżemu z żurawiny lub sosu żurawinowego
Po usmażeniu klopsików, na tej samej patelni, dolać sok z cytryny, bulion, mąkę i wymieszać porządnie. Podsmażać kilka minut, ciągle mieszając. Na sam koniec, gdy sos stanie się gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dolać śmietanki, 1 łyżeczkę dżemu żurawinowego i wymieszać.
Klopsiki podawać z ziemniakami, polane sosem i udekorowane świeżym koperkiem oraz kleksami dżemu żurawinowego.
Paulina.
wow!!! danie wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :}
UsuńDanie nie dla mnie, ale podoba mi się ten sos z zurawiną ;)
OdpowiedzUsuńAle zawsze można przygotować jego wegetariańską lub wegańską wersję ;)
UsuńSos żurawinowy to nowość ale bardzo ciekawy dodatek do pysznych klopsików :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, owocowy i kwaskowaty. Polecam :)
UsuńWygląda cudownie, ja też bym wybrała wersję wegetarianska :)
OdpowiedzUsuńWszystko można zmodyfikować według swoich potrzeb :)
UsuńWyglądają znakomicie, pyszności :)
OdpowiedzUsuńGracias :)
UsuńApetyczne danie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń