wtorek, 23 czerwca 2015

RHUBARB MADNESS

Mówi się, że rabarbar wcale nie jest taki zdrowy, ale za to jest taaaki dobry i grzechem byłoby niewykorzystanie go w kuchni. Dżem rabarbarowy ? Koniecznie ! Kompot z rabarbaru ? Standard w sezonie ! Ciasto z rabarbarem ? Musi być ! Sami więc widzicie, że nie można od niego uciec :) W związku z tym, dziś będzie słodko, prosto i niezwykle rabarbarowo. Nie wspomnę już nawet o tym, że przy okazji bardzo smacznie...

TARTA Z KREMEM I KARMELIZOWANYM RABARBAREM:
SPÓD:
Zagnieść na gładkie ciasto :
1,25 szkl. mąki
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko
150 g masła
pół szkl. cukru pudru

Gdy składniki już się połączą, wyłożyć ciastem formę do tarty, po czym schować ją do lodówki na minimum pół godziny.

FARSZ:
250 g mascarpone
125 g kremówki 36%
3 łodygi rabarbaru
pół szkl. cukru
1 łyżka masła

Rabarbar umyć, obrać i pokroić każdą łodygę na 3 części -  w zależności od tego, czy mamy dużą formę na tartę. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego cukier. Gdy cukier zacznie się pienić i lekko brązowieć, dorzucić rabarbar, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając, polewać rabarbar karmelem.

Formę z ciastem wyjąć z lodówki, na spodzie wyłożyć mascarpone zmieszany z kremówką, a na wierzchu ułożyć skarmelizowane łodygi rabarbaru. Na koniec polać wszystko powstałym na patelni sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut, czyli do momentu, aż ciasto zacznie brązowieć. 



Polecam dziś : Hozier "Take me to Church"
Hozier "Someone new"

Paulina.

15 komentarzy:

  1. Eee tam nie taki zdrowy :P Zdrowszy niż kebab z budki na rodu xD
    Taka tarta najlepsza z lodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rabarbar w takiej postaci, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczony rabarbar jest jak najbardziej zdrowy:)) Surowy owszem z względu na szkodliwy kwas szczawiowy:( Twoja tarta grzechu warta:)) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Uwielbiam rabarbarowe tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna tarta, też lubię rabarbar i nawet mam dżem z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tamtym roku zrobiłam dużo musu rabarbarowego w słoikach. W tym jeszcze za to się nie brałam :)

      Usuń
  6. Ja tam uważam że rabarbar jest zdrowy i mam nadzieję, że kwas szczwiowy moje nerki jakoś zniosą do końca sezonu :p
    A Twoje danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie każdy w komentarzach skupił się na tym pierwszym zadaniu :) A ja miałam na myśli, że nie ma może tylu witamin, ale nie uważam, żeby od tej niewielkiej ilości coś mi się miało stać :)

      Usuń
  7. Tarta pyszna! Porywam porcyjkę ;) ja właśnie się sposobię do rabarbarowych przetworów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem aktualnie przy truskawkach i brzoskwiniach jeśli chodzi o przetwory :)

      Usuń
  8. Uwielbiam rabarbar a twoja tarta bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - pytania na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z tą zdrowotnoscia to zależy - jak ktoś ma predyspozycje do kamieni nerkowych - to niech unika, ale jak zje raz na rok, to i tak mu nie zaszkodzi:)

    OdpowiedzUsuń