TARTA Z KREMEM I KARMELIZOWANYM RABARBAREM:
SPÓD:
Zagnieść na gładkie ciasto :
1,25 szkl. mąki
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko
150 g masła
pół szkl. cukru pudru
Gdy składniki już się połączą, wyłożyć ciastem formę do tarty, po czym schować ją do lodówki na minimum pół godziny.
FARSZ:
250 g mascarpone
125 g kremówki 36%
3 łodygi rabarbaru
pół szkl. cukru
1 łyżka masła
Rabarbar umyć, obrać i pokroić każdą łodygę na 3 części - w zależności od tego, czy mamy dużą formę na tartę. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego cukier. Gdy cukier zacznie się pienić i lekko brązowieć, dorzucić rabarbar, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając, polewać rabarbar karmelem.
Formę z ciastem wyjąć z lodówki, na spodzie wyłożyć mascarpone zmieszany z kremówką, a na wierzchu ułożyć skarmelizowane łodygi rabarbaru. Na koniec polać wszystko powstałym na patelni sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut, czyli do momentu, aż ciasto zacznie brązowieć.
Polecam dziś : Hozier "Take me to Church"
Hozier "Someone new"
Paulina.
Eee tam nie taki zdrowy :P Zdrowszy niż kebab z budki na rodu xD
OdpowiedzUsuńTaka tarta najlepsza z lodami :)
Uwielbiam rabarbar w takiej postaci, pychota! :)
OdpowiedzUsuńPieczony rabarbar jest jak najbardziej zdrowy:)) Surowy owszem z względu na szkodliwy kwas szczawiowy:( Twoja tarta grzechu warta:)) Pycha:)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam rabarbarowe tarty :)
OdpowiedzUsuńFajna tarta, też lubię rabarbar i nawet mam dżem z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńW tamtym roku zrobiłam dużo musu rabarbarowego w słoikach. W tym jeszcze za to się nie brałam :)
UsuńJa tam uważam że rabarbar jest zdrowy i mam nadzieję, że kwas szczwiowy moje nerki jakoś zniosą do końca sezonu :p
OdpowiedzUsuńA Twoje danie wygląda przepysznie :)
Prawie każdy w komentarzach skupił się na tym pierwszym zadaniu :) A ja miałam na myśli, że nie ma może tylu witamin, ale nie uważam, żeby od tej niewielkiej ilości coś mi się miało stać :)
UsuńTarta pyszna! Porywam porcyjkę ;) ja właśnie się sposobię do rabarbarowych przetworów ;)
OdpowiedzUsuńJa jestem aktualnie przy truskawkach i brzoskwiniach jeśli chodzi o przetwory :)
UsuńUwielbiam rabarbar a twoja tarta bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna tarta
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award - pytania na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńZ tą zdrowotnoscia to zależy - jak ktoś ma predyspozycje do kamieni nerkowych - to niech unika, ale jak zje raz na rok, to i tak mu nie zaszkodzi:)
OdpowiedzUsuń