sobota, 5 marca 2016

EASTER MADELEINES - czyli Wielkanocne Magdalenki

Wielkanoc w tym roku zbliża się do nas trochę szybciej, w związku z tym już pędzę z pierwszym świątecznym przepisem. Jakiś czas temu, gdy zastanawiałam się czego jeszcze nie próbowałam robić, inspirację znalazłam w serialu "Przyjaciele". Otóż odpowiedź okazała się prosta - Magdalenki. Maślane francuskie ciastka postanowiłam wpleść w Wielkanocny klimat, a że niedawno zakupiłam foremki do pieczenia w kształcie pisanek, sprawa wydawała się przesądzona. I tak powstały moje Wielkanocne Magdalenki.

WIELKANOCNE MAGDALENKI W KSZTAŁCIE PISANEK:
3 białka
100 g cukru
3 żółtka
150 g mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
100 g masła - roztopionego i przestudzonego


Białka ubić na sztywno, po czym dodawać do nich stopniowo cukier, wciąż ubijając mikserem. Gdy powstanie masa bezowa, dodać do niej żółtka i chwile miksować. Następnie, delikatnie dodać mąkę ( w przepisie było zaznaczone, aby mieszać od tej pory szpatułką - cóż, na pewno jest to lepszy sposób, zważywszy, że mamy tu ubite białka, ale ja byłam strasznie niecierpliwa i dalej używałam miksera... I wyszło, ciastka wyszły pulchne i napowietrzone.), a gdy masa będzie wymieszana, roztopione masło wraz ze skórką. 
Ciasto nakładać do foremek małą łyżeczką do około 3/4 wysokości, a nawet troszkę więcej, ponieważ to forma na pisanki, dlatego fajnie, jeśli ciasto od góry też wyrośnie i będzie wypukłe. Piec 8-10 minut w 200 stopniach.
A oto fragment serialu, który dał inspirację temu wypiekowi. Odcinek zatutułowany "The one with the male nanny", czyli po polsku "Ten z męską nianią". 


Paulina.

28 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie. Nigdy ich nie jadłam, ale wydaje mi się, że by mi bardzo smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie smakują jak maślane ciasteczka, tylko są puszyste, a nie kruche :)

      Usuń
  2. Śliczne jajeczka ;) a ja wciąż nie mam foremek...
    Miłej soboty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na wykorzystanie innej foremki do tych ciastek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachciało mi się magdalenek, ale formy do nich nie posiadam :) Musiałam kombinować :}

      Usuń
  4. Jakie fajniutkie aż szkoda jej jeść :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz, że ja jestem największą fanką magdalenek w Polsce albo i na świecie?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię Ci się :) Ja też się w nich rozkochałam :)

      Usuń
  6. wyglądają apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Maślane ciasteczka ^^ Na Wielkanoc i nie tylko! :D
    Ah święta już przychodźcie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to są takie jednak klasyczne ciasteczka ! I niestety bardzo groźne, bo można je jeść bez opamiętania... :D

      Usuń
  8. Wspaniale wyglądają :-) super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam takich :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ciasteczka aromatyzowane skórką cytrynową :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Madeleines - jak to pięknie brzmi :)
    Nigdy nie jadłam podobnych, ale trzeba przyznać są bardzo urocze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A smakuja jak ouchate maślane ciasteczka z lekka cytrynową nutą ;)

      Usuń
  12. Magdalenki bardzo lubię, ale nie mam do nich foremek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na takie pisanki :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, takie małe pisanki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne te małe pisaneczki :) Kocham serial Przyjaciele, ale w pierwszej chwili zaczęłam się zastanawiać, o którym odcinku mówisz, tak więc fajnie, że wstawiłaś fragment.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale śliczne nic tylko schrupać

    OdpowiedzUsuń
  17. Któż nie kocha magdalenek?! Twoje prezentują się przeuroczo!
    Wspaniały pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie wpadłabym na to, by magdalenki zrobić w innym kształcie :)
    Śliczne jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń