U mnie zaczął się sezon na wypróbowywanie nowych wielkanocnych przepisów. Zawsze się zastanawiałam jakby smakowała babka z szafranem i w końcy postanowiłam ją upiec. Smak spceficzny, rzeczywiście czuć mocno szafran, ale to miłe połączenie, trochę zaskakujące dla tych, którzy do tej pory próbowali tej przyprawy wyłącznie w daniach słonych.
BABKA SZAFRANOWA:
(na 2 średnie babki lub 1 ogromną)
1,5 kg mąki
100 g miałkiego cukru
pół laski świeżej wanilii
100 g masła
1/3 szkl. mleka
5 żółtek
25 g drożdży
1 łyżka wódki
szczypta szafranu
cukier puder do posypania
Szafran zalać łyzką wrzątku i wódką. Drożdże zmieszać z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl. mleka i łyżeczką mąki - odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz ziarenkami wanilii. Wymieszać je z mieszanką drożdżową oraz mąką i wyrabiać mikserem przez 15 minut. Dodać stopione letnie masło, szafran i chwilę wyrabiać.
Formę/-y natłuścić masłem i napełnić ciastem do 1/3 wysokości jeśli ciasto będzie piekło się w jednej formie, albo do 1/4-1/5 wysokości jeśli pieczecie w więcej niż jednej formie. Przykryć surowe ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a gdy ciasto już podrośnie, piec 30-40 minut (20-25 jeśli w mniejszej formie).
Studzić na kratce, a przesudzone oprószyć cukrem pudrem.
Ja zrobiłam to ciasto w trzech formach niezbyt wysokich - miałam do obdarowania trochę osób ;) Ale ten przepis, jak już zapewne wywnioskowaliście można zrobić w jednej dużej formie.Paulina.
Wspaniała Babka :) musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńFajna i kolorek super :) Ja robiłam z szafranem tylko jajka faszerowane :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, szafran fajnie zabarwia :)
UsuńPiekłam kiedyś babę z szafranem - dooobra była:)
OdpowiedzUsuńKiedyś muszę spróbować. Babeczka ma fajny skład :)
OdpowiedzUsuńSzafran to rarytas :) baba wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńI dlatego użyłam go w świątecznym przepisie :)
UsuńBaba pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam! Nigdy nie robiłam żadnej babki. A na Wielkanoc jakoś nigdy jej chyba nie jemy... Zresztą w tym roku też na święta wyjeżdżam i będę jeść to co najtańsze - jak zawsze na wyjazdach :D
OdpowiedzUsuńA gdzie się szykujesztym razem ?:)
UsuńJuż nie mozemy się doczekać tych wszystkich babek pieczonych przez naszą siostrę :)
OdpowiedzUsuńU wielu ludzi już się to zaczęło. ;)
OdpowiedzUsuńJa coś upiekę w weekend.
Twoja babka musi być pyszna.
Fajna babka, z szafranem nie próbowałem, a lubię kombinować ze smakami :)
OdpowiedzUsuńSuper babeczka kochana :-) musi być pyszna i aromatyczna :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi na bardzo, bardzo wyrafinowany przepis. I wygląda pięknie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babkę szafranową,robiłam w zeszłym roku i w tym również zrobię
OdpowiedzUsuńBabka wspaniała, ale zdjęcia też :)
OdpowiedzUsuńJak Wielkanoc to koniecznie pyszna babka :) Z szafranem jeszcze nie próbowałam żadnych wypieków, ale takiej babce nie mogłabym się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńJest pysznie:)
OdpowiedzUsuńPiękna babka! :)
OdpowiedzUsuń