wtorek, 8 marca 2016

EASTER SAFFRON CAKE - czyli WIELKANOCNA BABKA SZAFRANOWA

U mnie zaczął się sezon na wypróbowywanie nowych wielkanocnych przepisów. Zawsze się zastanawiałam jakby smakowała babka z szafranem i w końcy postanowiłam ją upiec. Smak spceficzny, rzeczywiście czuć mocno szafran, ale to miłe połączenie, trochę zaskakujące dla tych, którzy do tej pory próbowali tej przyprawy wyłącznie w daniach słonych.

BABKA SZAFRANOWA:
(na 2 średnie babki lub 1 ogromną)
1,5 kg mąki
100 g miałkiego cukru
pół laski świeżej wanilii
100 g masła
1/3 szkl. mleka
5 żółtek
25 g drożdży
1 łyżka wódki
szczypta szafranu

cukier puder do posypania

Szafran zalać łyzką wrzątku i wódką. Drożdże zmieszać z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl. mleka i łyżeczką mąki - odstawić. 
Żółtka utrzeć z cukrem oraz ziarenkami wanilii. Wymieszać je z mieszanką drożdżową oraz mąką i wyrabiać mikserem przez 15 minut. Dodać stopione letnie masło, szafran i chwilę wyrabiać. 
Formę/-y natłuścić masłem i napełnić ciastem do 1/3 wysokości jeśli ciasto będzie piekło się w jednej formie, albo do 1/4-1/5 wysokości jeśli pieczecie w więcej niż jednej formie. Przykryć surowe ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a gdy ciasto już podrośnie, piec 30-40 minut (20-25 jeśli w mniejszej formie).
Studzić na kratce, a przesudzone oprószyć cukrem pudrem.
Ja zrobiłam to ciasto w trzech formach niezbyt wysokich - miałam do obdarowania trochę osób ;) Ale ten przepis, jak już zapewne wywnioskowaliście można zrobić w jednej dużej formie.

Paulina.

23 komentarze:

  1. Wspaniała Babka :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna i kolorek super :) Ja robiłam z szafranem tylko jajka faszerowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, szafran fajnie zabarwia :)

      Usuń
  3. Piekłam kiedyś babę z szafranem - dooobra była:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś muszę spróbować. Babeczka ma fajny skład :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szafran to rarytas :) baba wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dlatego użyłam go w świątecznym przepisie :)

      Usuń
  6. Wygląda niesamowicie! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Nigdy nie robiłam żadnej babki. A na Wielkanoc jakoś nigdy jej chyba nie jemy... Zresztą w tym roku też na święta wyjeżdżam i będę jeść to co najtańsze - jak zawsze na wyjazdach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie się szykujesztym razem ?:)

      Usuń
  9. Już nie mozemy się doczekać tych wszystkich babek pieczonych przez naszą siostrę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U wielu ludzi już się to zaczęło. ;)
    Ja coś upiekę w weekend.
    Twoja babka musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna babka, z szafranem nie próbowałem, a lubię kombinować ze smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super babeczka kochana :-) musi być pyszna i aromatyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi na bardzo, bardzo wyrafinowany przepis. I wygląda pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam babkę szafranową,robiłam w zeszłym roku i w tym również zrobię

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka wspaniała, ale zdjęcia też :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak Wielkanoc to koniecznie pyszna babka :) Z szafranem jeszcze nie próbowałam żadnych wypieków, ale takiej babce nie mogłabym się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń