piątek, 11 marca 2016

HOMEMADE SESAME BARS - Domowe Sezamki

Dziś przedstawiam kolejny wpis z cyklu domowych łakoci - czyli przepis na popularne słodycze, ale zrobione w zaciszu własnej kuchni. Bez chemii, bez konserwantów, ale proste w wykonaniu i o wiele smaczniejsze od sklepowych. Na tapetę wzięłam sezamki, ponieważ mój P. za nimi przepada. Ale żeby było trochę ciekawiej niż w sklepie, zrobiłam wersję dwukolorową. Bo kto powiedział, że czarny sezam nadaje się jedynie do sushi ?

DOMOWE SEZAMKI:
3/4 filiżanki prażonego białego sezamu
3 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru muscovado
2 lyżki soku z cytryny lub limonki
skórka otarta z połowy cytryny lub limonki

W rondelku lub w wysokiej patelni podprażyć sezam, a następnie dodać resztę składników. Chwilę smażyć, aż cukier i miód dobrze się rozpuszczą i polączą z sezamem. Masa ma być gęsta i kleista. Na stole rozłożyć płat papieru do pieczenia, jednocześnie przygotować drugi taki sam kawałek papieru. Wylać sezamową masę na środek papieru do pieczenia, trochę rozsmarować łyżką, ale nie za dużo, po czym przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować całość. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru i odstawić masę do przestygnięcia oraz zestalenia. Po pół godzinie do godziny, pokroić masę na kilkucentymetrowe prostokąty, podważyć szerokim nożem od spodu, po czym przewracać je na drugą stronę, aby doschły. Myślę, że domowe sezamki powinny wytrzymać do tygodnia, w porywach dwóch, ale co ja tam wiem - u mnie przetrwały 3 dni :)

Paulina.

37 komentarzy:

  1. Ja tez przymierzam się do zrobienia batonow z orzechów, dakryli i miodu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, takie domowe słodycze są o niebo lepsze od sklepowych :)

      Usuń
  2. Uwielbiam domowe batoniki ^^ Zdecydowanie lepsze od tych sklepowych, a dodatkowo jaka przyjemność, że zrobione samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Czułam coś na kształt dumy, jak podziwiałam potem swoje "dzieło" :}

      Usuń
  3. Paulinko masz fajne pomysły na słodkości :) dla manie bomba :) bo uwielbiam sezamki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zrobiłam je specjalnie dla P., on też za nimi szaleje :)

      Usuń
  4. Szaleję za sezamkami! Takie domowe muszą być najlepsze <3 o bardzo ciekawy pomysł, aby przygotować je z czarnym sezamem - wypróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra pomysł, podoba mi się połączenie 2 rodzajów sezamu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cuda! Sezamków to już chyba ćwierć wieku nie jadłam (chociaż, nawet tyle nie mam XD), a takie domowe, to musi być cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ one muszą wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. WOW jaki genialny pomysł, mam wszystkie składniki, jutro od razu wypróbuje, naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe sezamki są pyszne. Twój pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają po prostu bosko, schrupałabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne. Chętnie jednego przygarnę

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy my ostatnio jadłyśmy sezamki? Wieki temu chyba więc czas powrócić do smaków z dzieciństwa xD Czarny sezam jeszcze musimy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niedawno zakupiłam czarny sezam do walentynkowego sushi i mi go zostało. Pomyslałam, że fajnie by wyglądały takie dwukolorowe :)

      Usuń
  13. uwielbiam sezamki, a czarny sezam mam i używam nie tylko do sushi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, dla mnie to produkt wciąż luksusowy, dlatego używam go na wyjątkowe okazji, a taką jest na pewno zrobienie sushi :)

      Usuń
  14. Wyglądają wspaniale, koniecznie wypróbuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. sezamki! wieki nie jadłam :) do kawki teraz jeden by mi pasował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. j tak, takie małe, słodkie chrupadełko i kawka - aż sama się nakręciłam :)

      Usuń
  16. Robiłam kiedyś domowe sezamki i średnio mi wyszły, a Twoje wyglądają tak pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pięknie wyglądają! Takie domowe muszą smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z chęcią zrobię dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam sezamki! Chętnie wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis! Tak przygotowane sezamki wyglądają super! To połączenie białego i czarnego sezamu było "strzałem w dziesiątkę"! :) Zdrowa alternatywa dla sklepowych "glukozowo-fruktozowych" sezamków :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ale bym zjadła takie domowe sezamki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam sezamki, takie domowe najlepsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Smaczne to z pewnością, ale ogromne WOW za ich wygląd! Bardzo estetyczne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają zbyt pięknie, by były prawdziwe :P
    Cudo :)

    OdpowiedzUsuń