Dziś przedstawiam kolejny wpis z cyklu domowych łakoci - czyli przepis na popularne słodycze, ale zrobione w zaciszu własnej kuchni. Bez chemii, bez konserwantów, ale proste w wykonaniu i o wiele smaczniejsze od sklepowych. Na tapetę wzięłam sezamki, ponieważ mój P. za nimi przepada. Ale żeby było trochę ciekawiej niż w sklepie, zrobiłam wersję dwukolorową. Bo kto powiedział, że czarny sezam nadaje się jedynie do sushi ?
DOMOWE SEZAMKI:
3/4 filiżanki prażonego białego sezamu
3 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru muscovado
2 lyżki soku z cytryny lub limonki
skórka otarta z połowy cytryny lub limonki
W rondelku lub w wysokiej patelni podprażyć sezam, a następnie dodać resztę składników. Chwilę smażyć, aż cukier i miód dobrze się rozpuszczą i polączą z sezamem. Masa ma być gęsta i kleista. Na stole rozłożyć płat papieru do pieczenia, jednocześnie przygotować drugi taki sam kawałek papieru. Wylać sezamową masę na środek papieru do pieczenia, trochę rozsmarować łyżką, ale nie za dużo, po czym przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować całość. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru i odstawić masę do przestygnięcia oraz zestalenia. Po pół godzinie do godziny, pokroić masę na kilkucentymetrowe prostokąty, podważyć szerokim nożem od spodu, po czym przewracać je na drugą stronę, aby doschły. Myślę, że domowe sezamki powinny wytrzymać do tygodnia, w porywach dwóch, ale co ja tam wiem - u mnie przetrwały 3 dni :)
Nie jadłam od dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńJa tez przymierzam się do zrobienia batonow z orzechów, dakryli i miodu ;)
OdpowiedzUsuńPewnie, takie domowe słodycze są o niebo lepsze od sklepowych :)
UsuńUwielbiam domowe batoniki ^^ Zdecydowanie lepsze od tych sklepowych, a dodatkowo jaka przyjemność, że zrobione samodzielnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Czułam coś na kształt dumy, jak podziwiałam potem swoje "dzieło" :}
UsuńWspaniałe ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńPaulinko masz fajne pomysły na słodkości :) dla manie bomba :) bo uwielbiam sezamki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zrobiłam je specjalnie dla P., on też za nimi szaleje :)
Usuńboskie!
OdpowiedzUsuńSzaleję za sezamkami! Takie domowe muszą być najlepsze <3 o bardzo ciekawy pomysł, aby przygotować je z czarnym sezamem - wypróbuję! ;)
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł, podoba mi się połączenie 2 rodzajów sezamu ;)
OdpowiedzUsuńJakie cuda! Sezamków to już chyba ćwierć wieku nie jadłam (chociaż, nawet tyle nie mam XD), a takie domowe, to musi być cudo :D
OdpowiedzUsuńoo uwielbiam !
OdpowiedzUsuńależ one muszą wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńWOW jaki genialny pomysł, mam wszystkie składniki, jutro od razu wypróbuje, naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńDomowe sezamki są pyszne. Twój pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu bosko, schrupałabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne. Chętnie jednego przygarnę
OdpowiedzUsuńKiedy my ostatnio jadłyśmy sezamki? Wieki temu chyba więc czas powrócić do smaków z dzieciństwa xD Czarny sezam jeszcze musimy wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa niedawno zakupiłam czarny sezam do walentynkowego sushi i mi go zostało. Pomyslałam, że fajnie by wyglądały takie dwukolorowe :)
Usuńuwielbiam sezamki, a czarny sezam mam i używam nie tylko do sushi :)
OdpowiedzUsuńCóż, dla mnie to produkt wciąż luksusowy, dlatego używam go na wyjątkowe okazji, a taką jest na pewno zrobienie sushi :)
UsuńWyglądają wspaniale, koniecznie wypróbuje przepis!
OdpowiedzUsuńsezamki! wieki nie jadłam :) do kawki teraz jeden by mi pasował :)
OdpowiedzUsuńj tak, takie małe, słodkie chrupadełko i kawka - aż sama się nakręciłam :)
UsuńRobiłam kiedyś domowe sezamki i średnio mi wyszły, a Twoje wyglądają tak pysznie ;)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają! Takie domowe muszą smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze :>
OdpowiedzUsuńZ chęcią zrobię dla siebie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezamki! Chętnie wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Tak przygotowane sezamki wyglądają super! To połączenie białego i czarnego sezamu było "strzałem w dziesiątkę"! :) Zdrowa alternatywa dla sklepowych "glukozowo-fruktozowych" sezamków :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie domowe sezamki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezamki, takie domowe najlepsze! :D
OdpowiedzUsuńSmaczne to z pewnością, ale ogromne WOW za ich wygląd! Bardzo estetyczne wykonanie :)
OdpowiedzUsuńCudowne!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają zbyt pięknie, by były prawdziwe :P
OdpowiedzUsuńCudo :)
Uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuń